Meydanlar bizimdir

Yayın Tarihi: 13/02/24 07:00
okuma süresi: 3 dak.

Çok mu isyankâr bir başlık oldu diyorsunuz… Neden? Meydanlarda hep bir karşı koyuş olmaz ki… Bir kahve için meydanda… Sevgiliniz ile el ele dolaşın mesela… Konserlere gidin meydanlarda… tek yönlü de düşünmemek gerek… Burada akıllı telefonlarımızdan alışkın olduğumuz gülen bir adam emojisi koydum farz edin… Emojiler önemli… bu günlerde iletişimi onlarla sağlıyoruz...

Kent meydanları kamusal mekânlardır… Sosyal, kültürel, siyasal bir anlam ile yüklüdür bu mekânlar… Kentsel hayatın ayrılmaz bir parçasıdır… Geçmişten günümüze farklı yapılara ve işlevlere sahip olmuşlar ama her dönem önemlerinden bir şey yitirmemişler…

Dedim ya… Meydanda buluşulur… Meydanda seçim propagandası yapılır. Meydanda eylem yapılır… Meydanda konserler olur… Tüm sevinçler, üzüntüler… Heyecanlar meydanlarda yaşanır.  Bir kentin meydanı çok önemlidir… Neler neler var o meydanın hafızasında… Bu nedenle turistler kent meydanlarını mutlaka ziyaret eder… Yerel halk da… Bizim kentin meydanı… Gazimağusa’nın meydanı Namık Kemal Meydanı… Neler saklar geçmişinde bir bilseniz… Hafızası bir hazinedir. Hep kentsel toplumsal işler…

Meydana çıkmak… diye de bir deyim vardır…Meydana çıkabiliyor musun…? Ona bakılır. Mekânsan meydanlardan bağımsız… Kısacası meydan deyip de geçemezsiniz… Kent kültürü, toplumsal yapı bakımından çok çok önem taşır…

“Meydanlara çıkarız” der muhalefet… az biraz tehditkâr… Biz olsaydık… der durur… İktidar meydanlardan seslenir kalabalıklara… Siyasal söylemlerini pekiştirir… Güç gösterisi yapar… Bunları yaptık daha da iyisini yapacağız der… Siyasal söylemler ile coşar meydanlarda kalabalıklar… Artık meydandaki kalabalık kime inanırsa meydan ona kalır… Buraya da bir göz kırpma emojisi yerleştiriyorum. Meydanları önemseyin. Bir çok yönü ile de sosyal medyadan ayrılır meydanlar…

Marifet meydanlarda konuşulanların meydanlarda kalmamasıdır… Ki bir sonrakine yine meydanlara çıkılabilsin… Bu konserler için de geçerlidir… Meydanlardaki sosyal ortamlar için de… Bu her kesim için geçerlidir… Zira meydanların iktidar veya muhalefet gibi bir ayrımı olmaz herkese eşit mesafededir.

Dedik ya kültürün kalbi meydanlarda atar. Meydanda bir kahve içmek… o meydandan tüm tarihe bakmak gibi bir his uyandırır. Meydanlar kapladıkları alan, kullanım şekilleri ve yerleri, toplumla ilişkileri, mimari yapıları ile birbirinden ayrılabilir. Ama önemleri tartışılamayacak kadar büyüktür.

Ben mesleki deformasyon ile siyasallaştırdım… meydanları… Meydanlarda meydan okunur mesela… Buraya da işaret parmağı ve başparmağı çenesine doğru yönelmiş bir düşünen adam emojisi koyuyorum… Siz nasıl isterseniz ona göre yeniden yapılandırabilirsiniz… Ama ne isterse olsun meydanı boş bırakmamak gerek…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Prof. Dr. Deniz İŞÇİOĞLU yazıları