Aşılama gecikecekse HES (Hayat Eve Sığar) Koduna geçin
Koronavirüs ile mücadelede en etkili yöntemin aşı olduğuınu biliyoruz.
Şunu da net olarak ortaya koymamız lazım, aşılamada yavaşlama olursa turizm de yavaşlayacak.
Gelişmelere bakıldığında bu sürecin uzayacağı anlaşılmaktadır.
Aşı tedarikinde sorun var ve biraz daha sabırlı olmamız gerekecek.
Sağlıkla ilgili endişeler ise doğal olarak devam etmektedir.
Tam bu işi atlatıyoruz derken olumsuz tablolar yeniden gündem oluşturmaya başladı.
Avrupa salgında üçüncü dalgaya girmek üzere...
Takip ettiğim kadarıyla Almanya, Hollanda, Fransa, İspanya, İngiltere gibi ülkeler sıkı önlemlere devam edeceklerini açıkladılar.
Bir taraftan hareketlilik haberleri gelirken nasıl oldu da son günlerde tam tersi bir durumla karşılaşmya başladık.
Farklı kaynaklarda yer alan haberlere göre de mutasyonla beraber virüsün varyantlarının da artması mücadelede farklı bir safhaya geçmek üzere olduğumuzu işaret etmektedir.
Hijyen anlamında korunma , sosyal mesafe ve maske ile birlikte mücadelede en etkin yöntem olan aşılamanın da zamanında gerçekleştirilemeyeceği anlaşıldığından umudun yerini bilinmezlikten kaynaklanan korku almaya başladı dersek abartmış olmayız .
Bu bilinmezlikten kaynaklı endişenin tüm davranış, hareket ve yaşamımızı da etkilediği çok açıkdır.
Bu endişeler devam ederken, hükümetten de aşılama konusunda net açıklamaların yapılmaması beraberinde farklı tartışmalarıda getirmektedir.
Ekonomi için hareket şart .
Çünkü ekonomiyi iyi yönetirseniz sağlığı da iyi yönetirsiniz. Bu konu ayrı bir tartışma konusu çünkü içerisinde farklı bakış açılarını da barındırmaktadır.
Ancak endişeli olmamız duyulan güvensizlik ile birleşince özellikle açılım ile ilgili alınan kararlara tepki göstermemize yol açmaktadır.
Bir şekilde bu güvensizliği,en azından belirli bir süre için, güvene dönüştürmek zorundayız.
HES Yardımcı olabilir
Tüm ekonomik dinamiklerin hareketlendirilmesi hedefleniyorsa ve Turizimide açalım diyorsak bir şekilde bu virüsü semptomsuz da olsa taşıyan, temaslı, temaslının temaslısı yada adına ne derseniz deyin potansiyel vakaları bir şekilde izole etmek şart.
Özellikle kamusal alanlarda, devlet dairelerinde, bankalarda, otellerde, uçaklarda, havalanlarında , toplu taşıma araçlarında bu kişilerin olmaması gerektiğini düşündüğümüz heryerde HES kodu uygulaması ile bir çözüm üretilebiliniyor.
Geçtiğimiz hafta bir yemekte deneyimli, bilgili, bir şeyler yapma inancıyla çaba harcayan otelci bir dostumla birlikteydim. Konu tabi ki turizmdi bir şekilde konuşma HES koduna geldi.
Önceden duyduğum ama teknik olarak detayını bilmediğim bir konuydu. Türkiye’de uygulanan bu sistem hakkında biraz araştırma yaptım.
Özetle bu bir aplikasyon ve GSM operatörleri aracılığıyla BTHK üzerinden kullanılıyor.
Cep telefonları bu işin merkezinde. SMS yoluyla da olabiliyor. Kimlik kart numaranızla başvuruyorsunuz ve size bir kod veriliyor.
Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir kod olarak da tanımlanmaktadır.
Bu kodu, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerinizi gerçekleştirebilmeniz için ilgili kurumlarla ve kişilere ibraz etmeniz gerekmektedir. Uçak bileti bile alsanız ya da bir otele kalmaya gidiyorum deseniz bu kodu vermek durmundasınız.
Yabancı uyruklulara da uygulanabiliyor. İşin özünde nereye gidileceği,ne yapılacağı, kimlerle görüşüleceği gibi bilgiler var.
Girdiğiniz anda eğer sıkıntılı bir durum varsa sistem sizi uyarıyor. Belki de evde olmanız gerekiyor ama değilsiniz.
Uygulama ile bulunduğunuz bölgedeki enfekte hasta yoğunluğunu da görebiliyorsunuz.
Eğer uyarıyı dikkate almıyorsanız, polis devreye giriyor, ceza ve yaptırımlar başlıyor. Tabi bu durumu özel hayata müdahale olarak algılayanlar da var.
Çok geniş olmasa bile bizim gibi küçük ülkelerde, belirli kesimler icin, örneğin öğrenciler, yabancı turistler gibi uygulanabilir diye düşünüyorum.
Hayatın normal akışı dışında özellikle kapalı gruplarla turizmin başlatılacağını açıklayan Turizm bakanlığı bu uygulamayı gündeme getirebilir.
Sağlık üst kurulunun bence dikkate alması ve değerlendirmesi gereken bir uygulama. Hükümete bu konuda öneriler yapabilirler...
Tabi güveni tesis ederek tamamen aşılanıncaya kadar hareketlenmeyi sağlamak, rahat seyahat etmek istiyorsak...

Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.