Sevimsiz bir Dünya Kupası!

Yayın Tarihi: 21/11/22 08:30
okuma süresi: 4 dak.

Yazımın başlığını niye bu şekilde belirlediğimi merak edenler olduğu gibi, tahmin edenler de olmuştur…Gerçekten benim açımdan sevimsiz bir Dünya Kupası…

İlk kez bir Dünya Kupası'nı geçtiğimiz günlerde rahmetlenen duayen Halit Kıvanç’ın noksanlığını hissederek izleyeceğiz!

İzleyeceğiz ancak sevimsiz oluşunu da unutmayacağız futbolseverler ve insanlar olarak!

Katar-Ekvator maçının sunucusu maç öncesi en son teknolojiyle maçların yayımlanacağını söylerken, yeni yıldızları izleyeceğimizi de belirtiyor… Ama başka bir söz söylemiyor!

Ardından, geçen gün Katar’daki gelişmeleri öven ve Avrupa da Bangladeş, Hindistan ve diğer Asya ülkelerinden göçmen işçi kabul etsin gibi  ifadelerde bulunan  FIFA Başkanı Gianni Infantino Arapça, İspanyolca, Fransızca, İngilizce v.b. dillerde stadyumdaki  ve ekran başındaki futboseverlere, ’’ hoş geldiniz’’ diyor…

Infantino’nun yukarıda bahsettiğimiz açıklamasının nedenini biraz açalım…

Infantino Katar ilerleme kaydetti dese de durum öyle değil!

Infantino neo-liberalizmin pençelerinde Katar’da gerçekleşen Dünya Kupası'na ilişkin derinliksiz yorum yapıyor, daha doğrusu olanları halının altına süpürüyor!

Yazımı yazarken, penaltı oluyor ve ardından gol… Maçın sunucusu penaltıdan golü atan Valencia’nın adını defalarca söylüyor!

Biz yine konumuza dönelim diye düşünüyorum…

Katar’da göçmen işçiler çok zor şartlarda stadyum ve kupayla ilgili tesislerin inşasında çalıştırıldılar…

Hatta tesislerin inşa sürecindeki ilk yıllarda göçmen işçilerin Katar dışına patronlarından izinsiz çıkmaları ve iş değiştirmeleri dahi yasaklanmıştı… Daha sonar buna dair hukuksal düzenlemeler yapılsa da Uluslararası Af Örgütü’nün raporlarına baktığımızda pratiğe pek de yansımamış bu yasal düzenlemeler… Kaldı ki, göçmen işçilerin sendikalşmasına dair yasak devam etti! Uygarlık para önünde boyun eğerek Dünya Kupası'nın alışılmışın dışında bir dönemde Katar’da yapılmasına onay verdi !

Uluslararası Af Örgütü raporunda Dünya Kupası sonrasında göçmen işçilerin-çalışanların durumunun ne olacağına dair bir netlik olmadığını belirtirken bu bağlamda sürece dair etkili olabilecek olan İngiliz milli takımı eski kaptanı David Beckham’a duyarlı bir kişiliğe ve etkili bir pozisyona sahip olduğu için konuyla ilgilenmesi bağlamında çağrıda bulunmuştu (Amnesty International, Kasım, 2021) !

İngiltere’nin The Guardian gazetesi geçtiğimiz yıl yaptığı yayında Dünya Kupası’nın Katar’da gerçekleşeceğine dair kararın alınmasından bu yana Katar’da 6500’den fazla Asyalı göçmen işçinin yaşamını yitirdiğini yazmıştı... (Daha fazla detay için bkz. Revealed: 6,500 migrant workers have died in Qatar since World Cup awarded | Workers' rights | The Guardian) .

Cinsiyet eşitliğinin olmadığı, farklı yönelimlerin tolere edilmediği Katar’da Dünya Kupası’nın organize edilmesi dikkatten kaçmıyor… FIFA bu bağlamda çok boyutlu eleştirilere maruz kalmaya devam ediyor! Elbette bu FIFA’nın ilk kabahati değil ! 1978 yılında Arjantin’in eli kanlı diktatörü Jorge Rafael Vileda’nın yönetimindeki ülkeye hediye gibi Dünya Kupası’nı organize etme imkanı tanınmıştı…

Katar petrol üzerinden rant sağlayan bir ülke ve sermayedarları ise başta İngiltere Premier ligi olmak üzere Avrupa’da futbol üzerinden boy gösteriyorlar…

FIFA da dünya sisteminin içinde olan bir uluslararası örgüt,  rotası da  dünyanın ekonomik ve siyasi gidişinden pek farklı değil…

Neyse kupayı takip edip eleştirelim ancak alternatifler de nasıl yaratılır üzerine düşünelim… Her şeye rağmen umut insanda…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.