DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Karadenizli balıkçıların gözü yine Kıbrıs'ta

Karadenizli balıkçıların gözü yine Kıbrıs'ta

Karadeniz balıkçılarının her yıl olduğu gibi yine rotasını Kıbrıs açıklarına çevirdi.

Yayın Tarihi: 24/05/18 13:36
okuma süresi: 4 dak.
Karadenizli balıkçıların gözü yine Kıbrıs'ta
A- A A+
Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan - Rahmican Çalışkan

Türkiye'de 15 Nisan'da başlayan av yasağı nedeniyle 1 Eylül'e kadar denizlerde balık avcılığı yapılamıyor. Karadenizli balıkçılar, bir ay süreyle Akdeniz'de orkinos avlaması nedeniyle ülkemizde tartışmalara neden oldu.

ERCAN SINAY: "İZİN VERMEK SÖZ KONUSU DEĞİL"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na açıklama yapan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Ercan Sınay, Su İzinleri Yasası kapsamında yabancı bayraklı gemilerin balık avcılığı yapmasının ülkemizde yasak olduğunu, dolayısıyla izin vermenin söz konusu olmadığını söyledi. Sınay, KKTC karasularının 12 mil açıklarına kadar yabancı bayraklı balıkçı gemilerinin avlanmasının yasak olduğunun altını çizdi.

"SAHİL GÜVENLİK TAM YETKİLİDİR"

Sahil güvenliğin bu konuda tam yetkili olduğunu, deniz denetiminin sahil güvenlik tarafından yapıldığını hatırlatan müsteşar Sınay, geçtiğimiz yıllarda da karasuları ihlallerinin yapıldığını, bu kişilerin tespit edilip kamuoyuyla paylaşıldığını dile getirdi.

ATAKAN: "HER YIL GELİYORLAR"

Kıbrıs Postası'nın ulaştığı Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, her yıl Türkiye'deki balıkçıların avlanmak amacıyla Kıbrıs açıklarına geldiğini belirterek, Türkiye'den gelen balıkçılara KKTC karasuları içerisinde trol veya gırgır ile balık avcılığı yapılmasının yasak olduğunu söyledi.

"TROL VEYA GIRGIRLA AVCILIK KESİNLİKLE YASAK"

Karadenizli balıkçıların her yıl belirli süreler içerisinde Kıbrıs açıklarında avlanmak amacıyla geldiğini kaydeden Atakan, "12 mil karasuları içerisinde trol veya gırgırla avcılık yapılması kesinlikle yasak. Tarım Bakanlığı'nın karasuları içerisinde avlanmaları için izin vermesi mümkün değil" dedi.

"DENETİM YETERSİZ"

Kıbrıs açıklarında Karadenizli balıkçıların avlanabileceğini belirten Atakan, KKTC karasuları içerisine girilip girilmediği konusunda denetim eksikliği olduğunu kaydederek, "Gelen balıkçıların KKTC karasularına girip girmediği denetlenmeli. Bu konuda denetim eksikliği mevcut. Ancak teknolojik gelişmeler sayesinde 12 mil karasularına girildiğinde görüp müdahale edebiliyoruz" şeklinde konuştu.

"BALIKÇI ARKADAŞLARIMIZ TEKNELERİYLE KIBRIS AÇIKLARINA HAREKET ETTİ"

Öte yandan, Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, Türkiye basınına yaptığı açıklamada, Türk karasularındaki balık avcılığının bu sezon kısır geçtiğini söyledi. Kıbrıs, İtalya, Libya, Yunanistan ve Mısır açıklarında bu dönemde orkinos avcılığı yapıldığını belirten Bayrak, Türk balıkçıların da kura yöntemiyle buralarda av yapma fırsatı yakaladığını dile getirdi. Orkinosun maddi geliri yüksek bir balık türü olduğuna dikkati çeken Bayrak, "Kurada adı çıkan balıkçı arkadaşlarımız tekneleriyle Kıbrıs açıklarına hareket etti. Bir ay süreyle o bölgede avcılık yapacaklar. İnşallah verimli bir sezon geçirirler. Çünkü kendi karasularımızda bu yıl istediklerini bulamadılar. Hiç olmazsa oradan elleri boş geri dönmesinler." ifadesini kullandı.Akdeniz'de avlanacak balıkçılardan Hüseyin Baş ise bölgelerinden 22 teknenin orkinos avcılığı yapmaya hak kazandığını anlattı.Orkinos avcılığının her yıl arttığını dile getiren Baş, "O nedenle umutluyuz. Bir ay boyunca ekmeğimizin peşinde olacağız. Bir teknede 30 kişi çalışıyor. Herkes çok daha fazla para kazanmak istiyor. İnşallah umutlarımız boşa çıkmayacak ve iyi bir avcılık yapacağız." dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.