DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten: 'Balıklar neden ölüyor?'

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten: 'Balıklar neden ölüyor?'

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, “Balıklar neden ölüyor?” başlıklı paylaşımında balık ölümlerinin nedenleri ve çözüm önerilerini aktardı.

Yayın Tarihi: 26/11/20 21:50
okuma süresi: 4 dak.
Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten: 'Balıklar neden ölüyor?'
Sosyal Medya

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, “Balıklar neden ölüyor?” başlıklı paylaşımında, bu olumsuzlukların yaşanmaması için göletlerin sadece tarımsal amaçlı düşünülmemesi, içindeki canlıların da önemsenmesi, tarımsal faaliyetlerin göletin tam dibinde yapılmasının engellenmesi önerisinde bulunarak, “Hepsinden önce bunu kendine dert edecek bir anlayışla yönetilmemiz gerekir ama o da çok zor” dedi.

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, son günlerde gündemde sıkça yer alan nedensiz balık ölümlerine ilişkin sosyal medyadan bir paylaşım yaptı.

Sarpten’in paylaşımı şöyle:

"Son günlerde 'nedensiz balık ölumleri' yine basının gündemine oturdu. Oysa, bu olay ne ilk ne de sondur. Gectiğimiz yıllarda Ayliga Göleti, Kanlıköy Göleti gibi sulak alanlarda yaşanan bu durum şimdi de Köprülü (Kukla) Göleti'nde yasandı. Göletteki tatlısu sazanı ve tatlısu kefalı baliklarının topluca ölümüne neden olan olayın elbette biyolojik bir açıklaması vardır.

Özellikle sonbaharda yağmurların artması ile gölün etrafındaki havzadan yıkanarak gelen sular gölleri doldurur. Toprağı yıkayarak gelen bu sular, topraktaki besleyici nutrientleri (azotlu, fosforlu bileşikler), göllere taşır. Ortamdaki besleyici maddelerin çoğalması ile bu maddeleri kullanarak gelişen ve üreyen fitoplankton (tatlısu ve denizlerde yaşayan bir hücreli bitkiler) aniden çoğalır. Karadaki bitkiler gübreleme ile nasıl çoğalırsa fitoplanktonlar da hızla su içerisinde çoğalır. Sonuçta, hava kararınca (fotosentez ile bitkiler karanlıkta oksijen kullanır, karbondioksit verir) göldeki oksijen miktarı oldukça düşer. Buna aşırı kullanımdan ötürü birçok göletimizde olduğu gibi gölet suyunun aşırı azalmış ve kirlenmiş olmasını da eklediğimizde sonuç kaçınılmazdır. Suda çözünmüş oksijenin azalması su içinde yaşayan canlıları ve özellikle balıkları etkiler, ölmelerine sebep olur.

Bizler bu gibi olumsuzlukların yaşanmaması için yıllardır uyarılarimızı yapıyoruz. Ancak, her yıl aynı manzara tekrarlanıyor. Oysa, göletlerin sadece tarımsaĺ amaçlı düşünülmesi yerine icindeki canlilar da önemsense tarımsal faaliyetlerin göletlerin tam dibinde yapılması engellense, su seviyesi çok azalınca en azindan bir sureligine su çekimi durdurulsa bu sorun büyük oranda çözülür.

Tabii ki, hepsinden önce bunu kendine dert edecek bir anlayışla yönetilmemiz gerekir ama o da çok zor!"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.