DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 6 dak.

“Kirleten ödeyecek”

“Kirleten ödeyecek”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Çevre Komitesi Başkanı Ali Şah, yürürlüğe girmeyi bekleyen Ambalaj Atıkları Yönetimi Tüzüğü hakkında yaptığı açıklamada, belirlenecek olan ‘yetkilendirilmiş kuruluş’un piyasaya giren ambalaj atıklarının tekrar toplanmasını ve geri dönüştürülmesini sağlayacağını bildirdi.

Yayın Tarihi: 25/01/21 09:48
okuma süresi: 6 dak.
“Kirleten ödeyecek”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Çevre Komitesi’nde başkanlık yapan Ali Şah,Komitedeki görevinin yanı sıra GreenwiseEnvironmental olarak geri dönüşüm konusunda aktif şekilde operasyon gerçekleştiriyor. 2012 yılında çıkan çevre yasası kapsamında hazırlanması gereken bir takım tüzükler olduğunu söyleyen Şah, bunlardan bir tanesinin de “Ambalaj Atıkları Yönetimi Tüzüğü” olduğunu belirtiyor.

‘YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞ’

“Ambalaj Atıkları Yönetimi Tüzüğü” kapsamında ilk defa bir 'yetkilendirilmiş kuruluş’ kurulacak. Bu kuruluşa Ticaret Odası ve Sanayi Odası da kurucu ortak olacak ve bu işin düzgünce yerine getirilmesi için göz kulak olacak.

Ali Şah, kurulacak olan yetkilendirilmiş kuruluşun gelecekteki icraatlarını şu şekilde açıklıyor:

“Bu yetkilendirilmiş kuruluşta piyasaya ambalajları koyan bütün firmalar o ambalajı toplamakla yükümlüdürler. Bu yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için bireysel ya da kolektif olarak çalışacaklar. Bireysel olarak bu mümkün olmadığı için kolektif olarak çalışmaları gerekiyor. Bunu da kolektif olarak yapabilmeleri için bir yetkilendirilmiş kuruluş kurulması gerekiyor. Bu yetkilendirilmiş kuruluş onların adına devletin veya çevre dairesinin yıllık olarak koyduğu hedefleri tutturmak için çalışmalar yapacak veya yaptırtacak. Özellikle evlerden ve iş yerlerinden, bu ambalajlarıtaşeronlar üzerinden toplatma operasyonları yapacaktır ve Çevre Dairesinin koyduğu hedefleri tutturmaya çalışacaktır. Şu anda bu yetkilendirilmiş kurulun yasal tüzük çalışmalarını bitirdik. Çevre Dairesi ile ön görüşmeler yapıyoruz.”

“İSTİHDAM YARATILACAK”

Ambalaj atıkları tüzüğü kapsamında kurulması planlanan yetkilendirilmiş kuruluşun ekonomiye de katkısı olacağını belirten Ali Şah, şu ifadelere yer verdi:

“Ambalaj ve ambalaj atıkları çevrede en çok yer tutan, görünen, kirlilik yaratan maddelerden bir tanesidir ve bunların çoğu da geri dönüşümü olan malzemelerdir. Mademki bunların geri dönüşümü vardır, niye biz de bu geri dönüşümü olan malzemeleri tekrardan toplamayalım ve ekonomiye kazandırmayalım? Zaten bu, diğer bütün ülkelerde yapılıyor. Niye biz bunları geri dönüşüme kazandırmayalım? Bir sektör yaratalım, istihdam yaratalım ve bir ekonomi yaratalım diğer ülkelerde olduğu gibi… Mademki mümkündür, yapılıyor;bizim de aynısını yapmamız gerekiyor.”

“NAYLON POŞET FİYATLARI ARTACAK”

Marketlerdeki naylon poşetlere verilen ücret (25 krş.), 1 Aralık 2008’de çıkan ambalaj atıkları tüzüğünün parçasıydı.

Bu fiyatlandırmanın ilk etapta yüzde 70-80 bir azalma gerçekleştiğini belirten Ali şah denetlemelerin az olmasından dolayı bu kullanımın yeniden arttığını söyledi. Çevre Dairesi’yle görüşmeler yaptıklarını belirten Ali Şah “fiyatının tekrardan güncellenmesi ve denetlemelerin çoğalması için çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Bazı marketler tarafından poşetlerin tekrardan ücretsiz verildiğini belirten Ali Şah, bunun yasaya, tüzüğe aykırı olduğunun altını çizdi.

“BELEDİYELERİN SIRTINDAN YÜK KALKACAK”

Ambalaj atıkları tüzüğü kapsamında hayata geçirilecek olan yetkili kuruluşun belediyelerin sırtından önemli bir yük kalkacağını belirten Şah, “bu ambalaj atıkları belediyelerin topladığı atıkların en az yüzde 30-40’ını kapsıyor. Belki de o araç gereç için harcayacakları masrafları ve insanları belki başka bir birime aktarabilecek. Ve daha iyi hizmetler verebileceklerdir.  İş yerlerinin çıkardığı kartonu, tahtayı, plastiği belediyenin şu anda aldığı ücretlerle toplaması sürdürülebilir ve ekonomik değildir. Bugün güneyde bile iş yerlerinin çıkardığı atıkları belediyeler toplamıyor, özel şirketler topluyor. Belediyeler sadece onları denetliyor.  Böylece özel şirketlerde bu işlere girip istihdam ve ekonomi yaratabilirler” ifadelerine yer verdi.

“BEDELİNİ ÖDEMEYE HAZIR OLACAĞIZ”

İçinde bulunduğumuz tüketim çağında daha sorumlu olmamız gerektiğini belirten Şah, açıklamalarını şu şekilde sonlandırdı:

“Biz artık bu tüketim çağında bu kadar çok tükettiğimiz ve nerdeyse her şeyin bir defalık kullanılabilir hale geldiği bir çağda belediyelere ve çevreye bu atıkların çok büyük bir yük olduğu bu dönemde en azından bu aşamada bu çıkardığımız atıkların bizim sorumluluğumuzda olduğunu ve çıkardığımız bu atıkların toplanması için bir ücret ödememiz gerektiğini iyice anlatıp yaymamız lazım. Yani ben illede şişede su içmek istersem ve günde 4-5 şişe su içeceksem, bunun maliyetini ödemem lazım. Herkes bu sorumluluğu bilerek hareket etmelidir. Hem belki debu şekilde tüketim yaparken iyice düşüneceğiz. Ambalaj çıkmayacak şekilde belki de tüketim yapacağız.  Bir de bunun bedelini ödemeye hazır olacağız.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.