DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Araştırmacılardan firavun hayvanlarının mumyalarında maymun çiçeğini araştırmak çağrısı

Araştırmacılardan firavun hayvanlarının mumyalarında maymun çiçeğini araştırmak çağrısı

New York Amerikan Üniversitesi ve Mısır'daki Asvan Üniversitesi'nden araştırmacılar, “maymun çiçeği”nin tarihi için Firavun hayvanlarının mumyalarında virüsü araştırma çağrısında bulundular...

Yayın Tarihi: 27/10/22 15:44
Güncelleme Tarihi: 27/10/22 17:38
okuma süresi: 4 dak.
Araştırmacılardan firavun hayvanlarının mumyalarında maymun çiçeğini araştırmak çağrısı

Araştırmacılar, "The Lancet Microbe" dergisinin Ekim sayısında yayınlanan ortak mesajlarında, hayvan mumyalarında "maymun çiçeği" virüsünü aramanın, insan mumyalarında aramaktan daha faydalı olduğunu söylediler.

Mesaj, aynı dergide geçen Ağustos ayında yayınlanan bir araştırmayla ilgili notları da içeriyordu. Söz konusu mesajda, insan mumyalarında virüsü aramaya katılan Mısırlı-Amerikalı bir araştırma ekibi tarafından ileri sürülen, “maymun çiçeği” virüsünün hayvan kökenli olduğu ve daha sonra evrimleşerek insanları enfekte ettiği fikrine yer verilmişti. Zira çiçek hastalığı yalnızca insanlara özgü bir patojen olup hayvanlara bulaşmazken maymun çiçeği, hayvan kökenli bir hastalık. Bu nedenle zoonotik bir virüs ararken yapılacak ilk şey hayvan mumyalarına yönelmek. Araştırmacılar, yayınladıkları mesajlarında, Kaliforniya Üniversitesi Çevre ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü'ndeki Tropikal Araştırma Merkezi'nden bir araştırma ekibinin, Afrika sincabının tarihi örneklerinde virüsün genetik materyalini bulduğunu belirttiler. Çalışmada virüsün genetik materyalinin insan mumyalarında bulunmasının muhtemel olduğunu öne sürmek için kullanılan bu araştırma, hayvan mumyalarının böyle bir araştırma çabası için en önemli seçenek olabileceği görüşünü desteklemekte.

Kaliforniya Üniversitesi Çevre ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü Tropikal Araştırma Merkezi'nden araştırma ekibi, 1899 yılına ait Afrika sincabının (Funisciurus sp) yaklaşık bin müze örneğini inceledi ve bazılarında genetik “maymun çiçeği” virüsüne rastladı. Bu sonuç araştırmacıları, 1958'de ilk kez duyurulmadan önce insanlarda ve hayvanlarda "maymun çiçeği" virüsünün bulunduğunu söylemeye sevk etti.

Araştırmacılar ayrıca semptomsuz maymun çiçeği enfeksiyonunun bu hastalığı eski Mısır tarihiyle ilişkilendirmeyi zorlaştırabileceğini iddia ederek, bu tür çalışmaları yapmayı reddetmenin hiçbir gerekçesi olmadığını kaydetti.

Amerikan araştırma ekibi, Afrika sincabı numunelerinde "maymun çiçeği" virüsünün genetik materyalini bulduğunda, numune toplama sırasında belirgin bir cilt lezyonu fark etmediklerini kaydettiler.

Avustralya'daki Flinders Üniversitesi Arkeoloji Fakültesi'nden ve İtalya'daki Fabab Araştırma Merkezi'nden Francesco Maria Galassi, mesajda belirtilenlere katıldığını söyledi. Galassi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi: “Binlerce yıllık örneklerden, özellikle de "DNA" tipindeyse, genetik materyalin elde edilmesini sağlayan modern teknikler, hayvan mumyalarını araştırma için zengin bir materyal haline getiriyor.”

"Maymun çiçeği" virüsü, "DNA" genetik materyaline sahip. Bu nedenle mumyalanmış herhangi bir hayvanın enfeksiyon kapması durumunda, o genetik materyal modern teknikler kullanılarak geri kazanılabilir.

Galassi, hayvan mumyalarının henüz insan mumyaları kadar ilgi görmediğini, ancak iyi bir çalışmayla zoonotik hastalıkları anlamanın kapısını açabileceklerini vurguluyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.