DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 6 dak.

Temiz Girne Hareketi Projesi… Oya Kutsal: Her atılan çöp ceza olarak geri dönecek

Temiz Girne Hareketi Projesi… Oya Kutsal: Her atılan çöp ceza olarak geri dönecek

Evkaf Girne İyilik Gönüllüleri Sorumlusu Oya Kutsal, gittikçe artan çevre kirliliği sorununa çözüm üretmek amacıyla Temiz Girne Hareketi Projesi’nin hayata geçeceğini belirterek, “İnsanlar bilecek ki bu ülkeye her attıkları çöp onlara ceza olarak geri dönecek. Bu projenin nihai hedefi ceza yasalarının uygulanması” dedi.

Yayın Tarihi: 20/09/23 13:00
okuma süresi: 6 dak.
Temiz Girne Hareketi Projesi… Oya Kutsal: Her atılan çöp ceza olarak geri dönecek

Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf) Girne İyilik Gönüllüleri, yine önemli bir icraata imza atarak Temiz Girne Hareketi Projesi'ni başlatıyor.

Girne Kaymakamlığı, Girne Çevre Dairesi, Girne Polis Müdürlüğü ve Evkaf’ın paydaş olarak yer aldığı ve destek verdiği proje, 27 Eylül Çarşamba günü saat 18.00’da Girne Oscar Resort Otel’de "Temiz Girne Çalıştayı" ile başlayacak.

“ÜLKEMİZİN KİRLİLİKLE ANILMASI ONUR KIRICI BİR DURUM”

Evkaf Girne İyilik Gönüllüleri Sorumlusu Oya Kutsal, gittikçe artan çevre kirliliği sorununa çözüm üretmek amacıyla hayata geçecek olan proje hakkında Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulundu.

Evkaf Girne İyilik Gönüllüleri Sorumlusu Kutsal, ülkede 2000'li yıllarda yavaş yavaş başlayan ve gittikçe artan bir çevre kirliliği sorununa dikkat çekerek, “O kadar ki uluslararası turizm portallarında yabancı gezginlerin yorumlarında bile kirliliğimiz ifade edilmeye başlandı” dedi.

Kirlilikle anılmanın onur kırıcı bir durum olduğuna vurgu yapan Kutsal, “Bu gerçeği fark eden duyarlı kesimler temizlik kampanyalarına başladılar. Evkaf İyilik Gönüllüleri olarak diyebilirim ki adada temizlemediğimiz bölge kalmadı. Peki sonuç? Hiçbir şey değişmedi” ifadelerini kullandı.

“PİLOT BÖLGE OLARAK GİRNE'Yİ SEÇTİK”

Kutsal, ülkenin her geçen gün daha da kirlenmeye devam ettiğine vurgu yaparak, “Bu bağlamda biz ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Bir pilot çalışma yapma kararı aldık ve pilot bölge olarak da Girne'yi seçtik” diye konuştu.

Proje kapsamında pilot bölge olarak Girne’nin seçilmesindeki sebeplere de değinen Kutsal, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Bunun nedeni Girneli olmamız ayrıca Girne'nin kimliğinden çok şey kaybetmiş olması. Kıbrıs'ın incisi diye anılan bu kentten geriye pek bir şey kalmamış. Girneli gezmek için Lefkoşa'ya gitmeye başlamış. Bu nedenle Girne'den başlamanın iyi bir fikir olacağına karar verdik. Bu arada Girne'de edindiğimiz tecrübeleri, doğru ve yanılgılarımızı ilerde diğer bölge gönüllüleri ile paylaşıp projeyi her bölgede uygulamayı da amaçlıyoruz.”

Oya Kutsal, Temiz Girne Hareketi Projesi’nin hazırlanma süreciyle ilgili de konuştu. “Öncelikle dünya kirlilik sorununu çözmek için neler yapmış; bu konuyu araştırmaya başladık” diyen Kutsal, gerek kültürel gerekse de politik olarak birbirinden farklı ülkeleri araştırdıklarını kaydetti.

“SİNGAPUR'DA YAPILANLARI RAPORLADIK”

Araştırmalar sonucunda Singapur’u örnek almaya karar verdiklerini belirten Kutsal, “Singapur'da yapılanları raporladık. Sonrasında raporlarımızla birlikte Evkaf’ı ziyarete gittik” açıklamasında bulundu.

Kutsal, Evkaf Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter’e projeden bahsettiklerini ve Benter’in söz konusu projeyi çok beğendiğini söyleyerek, “İbrahim Benter bize her türlü desteği vereceğini söyledi. Vakıflar İdaresi'nin ciddi duyarlılığı motivasyonumuzu artırdı. Çünkü destek alınmadan projelerin başarılı olması pek mümkün değil” dedi.

Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu'nu da ziyaret ettiklerini ve proje ile ilgili görüştüklerini aktaran Kutsal, “Sayın kaymakam projeye sahip çıkarak Girne Belediyesi, Girne Çevre Dairesi ve Girne Polis Müdürlüğü'nü makamında toplantıya davet etti. Raporlarımızı bu yetkililerimize sunarak birlikte bir yol haritası çizdik” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞTAYDA GİRNELİ TÜM KURULUŞLARLA BİR ARAYA GELECEĞİZ”

Kutsal, proje kapsamında 27 Eylül’de bir çalıştay düzenleneceğini hatırlatarak, “Girneli tüm meslek grupları, kurum, kuruluş, okul, dernek ve sivil toplum örgütleriyle bir araya gelerek ne yapmak istediğimizi anlatacak ve kendilerinden öneri alıp nasıl katkı koyabileceklerini konuşacağız” açıklamasında bulundu.

Düzenlenecek olan çalıştayın ardından öneri ve katkıların belirlenmiş olacağını kaydeden Kutsal, “Ardından 3 ay sürecek olan insanları bilinçlendirme ve bilgilendirme süreci başlayacak. Basın bu anlamda çok önemli. Kampanyalarda basınımızın duyarlılığı ve katkıları çok yaşamsal” dedi.

“HER ATILAN ÇÖP CEZA OLARAK GERİ DÖNECEK”

Oya Kutsal, “Spotlarla, röportajlarla, yayınlarla çevre bilinci, farkındalığı ve çevre cezaları halka duyurulacak. Üç ayın sonunda insanlar bilecek ki bu ülkeye her attıkları çöp onlara ceza olarak geri dönecek” diyerek, bu projenin nihai hedefinin ceza yasalarının uygulanması olduğuna vurgu yaptı.

Son olarak projenin hazırlanma aşamasında destek veren ve yardımcı olan kişilere de değinen Kutsal, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Eski Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü fikren hep yanımızda oldu. Kendisi engin tecrübeleriyle bize her konuda fikir verdi. Işık tuttu. Diğer yandan daha önce Girne Anafartalar Lisesi öğrencileriyle gerçekleştirdiğimiz ve büyük başarı elde ettiğimiz Kaşgar Proaktif Polislik projesinde bizi yönlendiren, eğiten ve başarılı olmamızı sağlayan polis subaylarımızdan sayın Kerem Kadiroğulları da projenin aşamalarının nasıl olması gerektiği konusunda ciddi bir bilgilendirme yaptı. Şehir Plancıları Odası'ndan sayın Can Kara da her fikir ihtiyacımızda yanımızda oldu. Bu değerli uzmanlara çok teşekkür ederiz.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.