DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 3 dak.

Hasan Sarpten: Siyah böceklerin kümelenmelerinde en büyük etken iklimsel faktörler

Hasan Sarpten: Siyah böceklerin kümelenmelerinde en büyük etken iklimsel faktörler

Eski Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, Kıbrıs’ın çeşitli bölgelerde görülen siyah böcek kümeleri ile ilgili yaptığı açıklamada, böceklerin insan için zararlı olmadıklarını anımsattı. Sarpten, böceklerin ani çoğalmalarında ve bir araya gelerek kümelenmelerindeki en büyük etkenin değişiklik gösteren ani mikro iklimsel faktörler olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 28/04/24 16:45
okuma süresi: 3 dak.
Hasan Sarpten: Siyah böceklerin kümelenmelerinde en büyük etken iklimsel faktörler

Eski Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, Kıbrıs'ın çeşitli bölgelerinde görülen siyah böcek kümeleri ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

“Bu ‘siyah böcekler’ de nereden çıktı?” başlığıyla açıklama yapan Hasan Sarpten, böceklerin ani çoğalmalarında ve bir araya gelerek kümelenmelerindeki en büyük etkenin değişiklik gösteren ani mikro iklimsel faktörler olduğunu söyledi. Sarpten açıklamasının devamında ise, mevsim normallerinin gündüzleri üzerinde, geceleri ise altında seyreden giderek çöl iklimini andıran ve gece gündüz farkının 10 dereceyi aştığı bir ortamda sadece insanların değil, doğal yaşamın da etkilenmemesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Hasan Sarpten’in açıklamasının tamamı şöyle:

“BU ‘SİYAH BÖCEKLER’ DE NEREDEN ÇIKTI

Son günlerde herkesin endişe ettiği "siyah böcekler" ile ilgili bir çoğü bilimsellikten uzak çeşitli ifadeler kullanılıyor. Bunların başında da kirli toz bulutları ile birlikte ülkemize gelmiştir olduğudur. Öncelikle belirtmek gerekir ki DoğaPark'ın yaptığı açıklamada da belirttiği gibi alınan örneklerin incelenmesinde bu böceklerin "Aphodiinae" alt familyasına ait oldukları ve buna ait birçok türün Kıbrıs’ın doğal faunasında var oldukları ve insan için zararlı olmadıkları ortaya konmuştur.

Bununla birlikte, ani çoğalmalarında ve bir araya gelerek kümelenmelerinde en büyük etkenin değişiklik gösteren ani mikro iklimsel faktörler olduğu söylenebilir. Zira, mevsim normallerinin gündüzleri üzerinde, geceleri ise altında seyreden giderek çöl iklimini andıran ve gece gündüz farkının 10 dereceyi aştığı bir ortamda sadece insanların değil, doğal yaşamın da etkilenmemesi mümkün değildir.

Unutmayınız, biz yok saysak da "iklim değişikliği" var ve tüm uzmanlar bunun olumsuz etkilerinin Doğu Akdeniz coğrafyasında giderek farklı şekillerde hissedileceğini ortaya koyuyor. Lakin, biz yine de bu gerçeği yok saymaya devam edersek giderek şaşıracağımız daha çok olay yasayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın!”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.