KİŞİSEL BAKIM
okuma süresi: 9 dak.

Kepek neden olur? İşte kepekten kurtulmanın doğal yolları…

Kepek neden olur? İşte kepekten kurtulmanın doğal yolları…

Kepek, saç derinizden dökülen kuru, küçük beneklerden biraz büyük, kaşıntıya neden olan pullardır. Bu yaygın bir durumdur ve kronik, mevsimsel veya sadece dönemsel olabilir.

Yayın Tarihi: 25/09/20 12:51
okuma süresi: 9 dak.
Kepek neden olur? İşte kepekten kurtulmanın doğal yolları…
A- A A+

Bu durumu tetikleyici birçok faktör olabileceği gibi, tam olarak neyin sebep olduğunu bulmak oldukça zordur. Ancak şu bir gerçek ki kepek oluşumunun kaynağını bulamazsanız, tedavisi neredeyse imkansız hale gelir. Bu cilt sorununu tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da kontrol altına almanın bazı ipuçları ve bakım önerileri vardır. Kepekle başınız dertteyse, işte onu kontrol altına almanın bazı yolları...

Kepeği ne tetikler? 

Kepeğin altında yatan neden saç derimizdeki doku ile ilgili olsa da meydana gelen kızarıklıklar birçok şey tarafından tetiklenebilir. Aynı zamanda belirtiler sıklıkla ortaya çıkar ve kaybolur. Havalar soğuyup kuruduğunda kızarıklıklar ve yanma hissi arttığı gibi, stres de tetikleyici bir neden olabilir.
Bunun yanında kepek, diğer hastalıklar tarafından da şiddetlenebilir ve ciddiyeti artar. Dermatologlar, akne, rozasea, sedef hastalığı, parkinson hastalığı, epilepsi, felç, kalp krizi, alkolizm, depresyon ve yeme bozuklukları gibi bazı tıbbi durumların seboreik dermatit riskinizi artırdığını belirtiyor.

Kepek mi kuruluk mu?

Saçınızda rastladığınız döküntüler her zaman bir kepek başlangıcı olmayabilir. Kuru bir saç derisi, geleneksel kepek taneciklerine benzeyen, ancak aslında cildinizin yeterli nemlendirilmemesinden kaynaklanan doğal cilt dökülmesidir. Tıpkı vücudunuzda veya yüzünüzde olduğu gibi... Bu pullar, saç maskesi veya yağ yoluyla hidrasyon seviyenizi yükseltmeniz gerektiğinin bir işareti olabilir.

Tedavisi olmayabilir, ancak onu yönetebilirsiniz 

Teknik olarak kepek hafif bir egzama şeklidir; bunun için özellikle geçerli bir tedavi olmadığını kabullenmek gerekir. Bunun yanında semptomları yönetmenin ve hafifletmenin birçok yolu varsa da altta yatan nedeni tedavi etmek için yeterli değildir. Hatta kontrol altına alınsa bile, egzama, soğuk algınlığı, cilt enfeksiyonu ile mücadele veya aşırı sıcaklama gibi birçok nedenden dolayı yine de yanma hissi oluşabilir. Bu duruma önceden hazırlıklı olursanız bu süreci daha iyi yönetebilirsiniz.

OTC ilaçlı şampuanlar deneyin 

Reçetesiz satılan antifungal şampuanlar da dahil olmak üzere semptomları hafifletmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Hafif düzeydeki kepek vakaları reçetesiz satılan şampuanlara olumlu yanıt verir. Bu şampuanlar, kafa derinizdeki iltihabı azaltacak, kireçlenmeye ve kaşınmaya yardımcı olacaktır. Bu şampuanların çoğunu haftada iki kez kullanılmalı ve şişedeki talimatları izlemelisiniz.
Her ne kadar bitkisel içerikli olmasa da bu şampuanlar, içeriğindeki etken madde ketokonazol sayesinde kaşıntılı saç derisini düzeltmeye yardımcı olabilecek popüler bir antifungaldir. Saç derinizdeki birikimi azaltan ve kepeği tetikleyebilecek unsuru kesmeye yardımcı olan çinko pirition, antibakteriyel ve antifungaldir, bu sebeple bazı kaşıntılı saç derisini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Salisilik asit ile yıkayın 

Daha doğal bir yaklaşım arıyorsanız, bazen söğüt kabuğu olarak da adlandırılan salisilik asit, saç derisinde harika sonuçlar sağlar. Ayrıca, piyasada bulunan birkaç doğal ve temiz şampuanda da formüle edilmiş olan salisilik asit, özellikle diğer tedavilerle birlikte kullanıldığında yararlı olabilir. Bu asit bileşeni, şekillendirici ürünlerin, kirin ve sudaki kirecin neden olduğu birikimi nazikçe gidermeye yardımcı olur ve bunun yanında saçları doğal yağlarından sıyırmadan, derinin daha az dökülmesini sağlar.

Çay ağacı yağı ürünlerini deneyin 

Çay ağacı yağı, kepek şampuanlarında bulunan başka bir bileşendir. İçeriğinde antibakteriyel, antifungal ve iltihap önleyici özellikler barındırır. Araştırmalar, çay ağacı yağı içeren şampuan kullanmanın hafif ve orta dereceli kepeği iyileştirmede etkili bir yolu olduğu yönünde. Günümüzde pek çok şampuan markası aktif bileşen olarak çay ağacı yağı kullanıyor, ancak 1 çorba kaşığı karbonatı 1 bardak suya karıştırıp 5 veya 6 damla çay ağacı yağı ekleyerek kendiniz de kolayca deneyebilirsiniz. Buna ek olarak karışıma biraz nane yağı eklemeniz, kaşıntılı saç derinizi yatıştırmada etkili bir yöntem olacaktır.

Elma sirkesi ile durulayın 

Elma sirkesi maya için daha az elverişli bir ortam yaratıyor ve bu nedenle döküntü sorununun büyümesini durdurarak pullanmayı azaltabilir. Elma sirkesi antimikrobiyal, maya ve mantar önleyici bir madde olduğundan, bakterileri ve diğer organizmaları ciltten temizlemeye yardımcı olur. Şampuanla birlikte kullanıldığında ise daha iyi sonuçlar alınabilir.

Saç masajı yapın 

Kepek sorununuz kontrolden çıktığında, saç masajı derideki kabukları parçalamaya, birikintileri azaltmaya ve gözeneklerinizi temizlemeye yardımcı olabilir. Ancak kepek görünümü çok fazla ise mutlaka ilaca ve tedaviye başvurulması gerekir.

İç iltihabı sakinleştirin 

Kepek, iç iltihaplanma ile tetiklenebileceğinden, uzun vadeli sonuçlar için buna eğilimli olmak hayati önem taşır. Stres, diyet ve dengesiz beslenme, bu sorunun büyümesinde önemli rol oynar. Dermatologlar, stres zamanlarının yanma ve kızarıklığı tetikleyeceğine, bu nedenle sizi rahat ettirecek bir farkındalık rutini bulmanızın, saç derinizi pullardan uzak tutmanıza yardımcı olacağına dikkat çekiyor.
Diyete gelince, araştırmalar bağırsak mikrobiyomunuzun cildiniz üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Bağırsak sağlığınız kötü olduğunda, vücudunuzdaki iltihaplanma artar ve bu da sebo gibi iltihaplı cilt hastalıklarını tetikleyebilir. Ancak bağırsak sağlığınızı destekleyebilirseniz, genel iltihaplanmayı yönetmeye yardımcı olursunuz.

Saç yıkama rutininizi değiştirin 

Saç tipi ne olursa olsun şampuanla yıkama hepimiz için hassas bir dengedir. Elbette, şampuanlamanız gereken zamanın ayrıntıları tamamen saç derinize, saç tipinize ve yaşam tarzınıza özgüdür. Bununla birlikte, kepeklenmeye yatkınsanız, haftalık yıkama sayısını artırmayı düşünebilirsiniz. Çünkü daha sık şampuanlama, bu maya ve ölü deri hücrelerini temizlemeye yardımcı olur.

Bir dermatoloğa görünün 

Bu önlemler kepeğinizi kontrol altına almak için yeterli değilse, o zaman saç derisi veya diğer etkilenen bölgelerde topikal kortizonlu ürünlere başlamak için bir dermatoloğa başvurmanız gerekir. Çünkü kepeği oluşturan nedenlerin altında sedef hastalığı ve egzama gibi diğer olası nedenler yatabilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.