YAŞAM
okuma süresi: 2 dak.

17 Mayıs: Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün

17 Mayıs: Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün

Eşcinselliğin hastalık sınıflandırmasından çıkarıldığı bu tarih, sonraki yıllarda ayrımcılık ve damgalamaya karşı mücadelenin önemli anlarından biri olarak anılıyor.

Yayın Tarihi: 17/05/20 14:13
okuma süresi: 2 dak.
17 Mayıs: Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün

Dünya Sağlık Örgütü tarafından eşcinselliğin akıl hastalıkları listesinden çıkarılışının yıl dönümü olan 17 Mayıs, 1990'dan itibaren her yıl Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Gün olarak kutlanıyor. Peki homofobi, transfobi ve bifobi nedir?

Homofobi ve transfobi, genel olarak, eşcinsellik, biseksüellik ve transseksüellik gibi farklı cinsel yönelimleri veya cinsel kimlikleri bulunan insanlara yönelik "olumsuz duygular, tutumlar veya davranışlar" olarak tanımlanıyor.

Amerikalı psikolog George Weinberg homofobi kavramını ilk kez 1972'de, aynı ve korku kavramından yola çıkarak "farklı cinsel yönelimleri olan insanlara karşı duyulan akıl dışı korku" olarak kullanıyor.

Transfobi, 'travesti veya transseksüellerden korkma veya nefret etme', bifobi ise, 'biseksüel kişilerden korkma, hoşlanmama veya nefret etme durumunda ortaya çıkan ayrımcılık' olarak tanımlanıyor.

Türkiye’de Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği’nin (ILGA) son raporuna göre, Türkiye’de LGBT+ hakları 2015 yılından bu yana geriledi. Raporda, Macar ve Türk hükümetlerinin LGBT+ bireylerin temel ve siyasi haklarını koruyamadığı, bu nedenle iki ülkenin de başarısız olduğu vurgulandı.

ILGA Avrupa Temsilcisi Evelyne Paradis, “Bu yıl ne yazık ki politik ve hukuksal seviyede birçok ülkede hak kazanımlarında düşüş yaşandı” dedi. Avrupa’da LGBTİ haklarını korumada Azerbaycan’dan sonra Türkiye sondan ikinci oldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.