YAŞAM
okuma süresi: 4 dak.

Dövme abdest geçirir mi?

Dövme abdest geçirir mi?

Yıllardır süregelen dövme abdest geçirir mi sorusuna çeşitli cevaplar verildi. İğne ile yaptırılan ve kına ile yapılan geçici dövme için farklı görüşler var, işte haberin detayları...

Yayın Tarihi: 11/05/22 12:37
okuma süresi: 4 dak.
Dövme abdest geçirir mi?
A- A A+

Dünya üzerindeki her dinde olduğu gibi İslamiyet’te de yasak kılınmış, yapılması doğru olmayan huy ve davranışlar vardır. İslamiyet’te alkol içmek, kul hakkına girmek gibi kesinlikle yasak olan davranışlar haricinde bir de yıllardır tartışmalara konu olmuş olan davranışlar mevcuttur. Dövme yaptırmak da bu tartışmalara konu olan davranışlardan biridir. Peki, dövme yaptırmak günah mı? Dövme abdeste engel olur mu?’ gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.

DÖVME YAPTIRMAK GÜNAH MI?

Öncelikle, dövme yaptırmak günah mı? sorusunun cevabına bir bakalım. İslamiyet’te dövme yaptırmak, kesin olarak yasaklanmış ve kesin olarak günah olan davranışlardan biridir. Dövme yaptırmanın günah olmasının başlıca sebeplerinden biri, daha güzel görünmek amacıyla yaratılışı değiştirmek ve fıtratı bozmaktır. İslamiyet inancında, Allah’ın yarattığı her şeyin bir sebebi olduğuna ve yaratılışın kusursuz olduğuna inanılır. Bu nedenle dövme yaptırarak, yaratılış şeklini isteyerek ve bilerek bozan insanlar, günaha girmiş olur.

DÖVME ABDEST GEÇİRİR Mİ?

‘Dövme abdest geçirir mi?’ konusu yıllardır tartışılan ve merak edilen konulardan biri. Öyle ki Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan tutun da din adamlarına kadar birçok kişi ve kurum konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada, dövme yaptırmanın dinimizce yasaklanmış olduğu, fakat deri üzerinde bir katman oluşturmayan dövmelerin abdest ve gusle engel olmadığı belirtilmiştir.

GEÇİCİ DÖVME ABDEST GEÇİRİR Mİ?

Halk arasında kalıcı dövme olarak bilinen ve dövme makinesi veya iğne ile derinin alt kısmına uygulanan dövmeler yukarıda da belirttiğimiz gibi abdeste veya gusle engel değildir. Ancak, halk arasında geçici dövme olarak adlandırılan Hint kınası veya çeşitli boya türleri ile deri üzerinde katman oluşturacak şekilde yapılan dövmeler abdeste ve gusle engeldir. Neyse ki geçici dövmeler, ortalama dört hafta sonra vücuttan silinir ve kişi dövmenin vücudundan tamamen silinmesinin ardından abdest ve gusül alabilir.

DÖVME YAPTIRMAK ZARARLI MIDIR?

İnsanlar dövmenin İslamiyet’teki yerinin yanı sıra dövme yaptırmanın insan vücuduna zarar verip vermeyeceğini de merak ediyor. Bu konuda öncelikle şunu belirtmeliyiz, eğer dövme yaptırmakta kararlıysanız, dövmenin kesinlikle profesyoneller tarafından, steril bir ortamda yapılması gerekiyor. Steril ortamlarda yapılmayan veya birden fazla insana aynı iğne ile yapılan dövmeler, tetanos, hepatit A, hepatit B, hepatit C ve hatta AIDS gibi hastalıklara neden olabiliyor. Dövme yaptırırken veya yapıldıktan sonraki bakım aşamasında kapılabilecek mikroplar bunlarla da sınırlı değil. Dövme yaptırmak deri hastalıklarına ve kronik böbrek yetmezliğine de sebep olabiliyor.

DÖVME YAPTIRIRKEN CAN YANAR MI?

Dövmenin İslamiyet’teki yerini ve dövme yaptırmanın sağlık açısından risklerini sizlerle paylaştık. Bunları artık biliyoruz ve geriye tek bir soru kalıyor. Dövme yaptırmak can acıtır mı? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişir. Çünkü, her insanın acı eşiği farklıdır. Ancak şunu söyleyebiliriz, dövme vücuda iğne yardımı ile kazınarak yapılır ve birçok insan için oldukça acı veren bir deneyimdir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.