YAŞAM
okuma süresi: 3 dak.

Nene Hatun kimdir?

Nene Hatun kimdir?

Bilmemiz gereken bir başka değerimiz ise Nene Hatun’dur. Bizler siz değerli okurlarımız için ‘Nene Hatun kimdir?’ sorusunun cevabını hazırladık. Hadi gelin kahramanlıkla dolu bir hayat hikayesine hep birlikte bakalım.

Yayın Tarihi: 13/07/22 11:14
okuma süresi: 3 dak.
Nene Hatun kimdir?
A- A A+


Türk milleti olarak, geçmişimiz hem kadın hem de erkek kahramanlarla dolu. Birçoğumuz çocukluğunda bu kahramanların hikayesini dinleyerek büyüdü. Seyit Onbaşı’nın kaldırdığı 215 kilogramlık top mermisini, karadan gemiler yürüten, çağ açıp, çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet’i, üç kırık kaburga ve bir delik akciğer ile savaşmaya devam eden Mustafa Kemal Atatürk’ü hepimiz çok iyi biliriz. 

 

NENE HATUN KİMDİR?
Nene Hatun, 1857 yılında Erzurum’un Çeperli Köyü’nde dünyaya geldi. Henüz 20’li yaşlarındayken 93 Harbi’nde savaşın acı gerçekleriyle yüzleşti. Rus ordusunun Erzurum’a ilerlemesi üzerine henüz 3 aylık olan bebeğini ‘Bebem anasız büyür de, vatansız büyüyemez’ diyerek geride bırakarak savaşa katıldı. Aziziye Tabyası’nda düşmanı taş ve sopalarla karşılayan Nene Hatun, gösterdiği yararlılık sonrası bir efsane haline geldi.

NENE HATUN, İKİ OĞLUNU ŞEHİT VERDİ
93 harbinde, insanüstü cesaret gösteren, vatan toprağı karşısında kendi canını hiçe sayarak, en önde cepheye koşan ve eline geçirdiği taşlarla, sopalarla kendi askerine yardım ederek, düşmanı bozguna uğratan Nene Hatun, savaştan sonra ailesi ile birlikte Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bulunan Eminkurbu Mahallesi’ne yerleşti. Nene Hatun, Asime ile Nevriye adında iki kız çocuğu ve Yusuf, Nazım, Abdurrahman ve Musa adında 4 erkek çocuğu dünyaya getirdi. Nene Hatun’un çocukları da tıpkı anneleri gibi vatan toprağını savunmaktan geri durmadı. Nene Hatun’un iki oğlu, 1. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybetti.

NENE HATUN’UN ZORLUKLARLA DOLU YAŞAMI
Henüz 20’li yaşlarında savaşla tanışan, yıllar sonra iki oğlunu da savaşta kaybeden Nene Hatun’un çileleri bunlarla da sınırlı kalmadı. Nene Hatun, onca badirenin ardından 1943 yılına gelindiğinde geçim sıkıntısı ile karşı karşıya kaldı. İçinde bulunduğu durum nedeniyle oldukça zorlanan Nene Hatun, bir diğer kadın kahramanlarımızdan biri olan Nâme Hanım ile birlikte dönemin cumhurbaşkanına bir dilekçe yazarak yardım istedi. Ardından 9. Kolordu Komutanı, Üçüncü Ordu Komutanı, Belediye Başkanı, ve Erzurum Valisi, Nene Hatun’a sahip çıktı. Nene Hatun’a ‘Üçüncü Ordunun Nenesi’ unvanı verildi. Ayrıca Nene Hatun’a 1955 yılında, ‘Yılın Anası’ unvanı da verildi. Nene Hatun, 22 Mayıs 1955 tarihinde, 98 yaşındayken zatürre nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Nene Hatun’dan geriye insan üstü bir cesaretle yapılan vatan savunması kalırken, Nene Hatun’un hayat hikayesi, hem kitaplara hem de filmlere konu oldu.


#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.