YAŞAM
okuma süresi: 4 dak.

BM uzmanları: Helsinki, Suriye’deki Finlandiyalı çocukların haklarını ihlal ediyor

BM uzmanları: Helsinki, Suriye’deki Finlandiyalı çocukların haklarını ihlal ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Komitesi Helsinki yönetimini, uzun yıllardır ‘hayati tehlike teşkil eden koşullar altında yaşayan’ Finlandiyalı çocukların Suriye kamplarında DEAŞ savaşçıların aileleri ile birlikte tutulmalarına müdahale etmeyerek söz konusu çocukların haklarını ihlal etmekle suçladı.

Yayın Tarihi: 13/10/22 15:23
okuma süresi: 4 dak.
BM uzmanları: Helsinki, Suriye’deki Finlandiyalı çocukların haklarını ihlal ediyor
A- A A+

AFP’ye göre, Komite tarafından yapılan açıklamada, “Suriye kamplarındaki Finlandiyalı çocukları ülkelerine geri götürmek üzere harekete geçerek, yaşamlarına yönelik her türlü tehdide karşı onları korumak, Finlandiya’nın sorumluluğu ve yetkisi altındadır” ifadelerine yer verildi.

BM uzmanları tarafından hazırlanan raporda, Fransa’nın, kamplarda mahsur kalan Fransız çocuklara karşı sorumluluğu hatırlatılarak, “Çocukların yaşamlarını tehdit eden koşullarda uzun süre tutulması, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele ya da ceza anlamına gelir” ifadeleri kullanıldı.

18 uzmandan oluşan Komite üyeleri, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin uygulanmasını sağlamakla görevli komite raporunu, Suriye’nin kuzeydoğusundaki el-Hol kampında tutulan 6 Finli çocuk adına açılan davayı inceledikten sonra yayınladı.

Çocuklarının yakınları 2019 yılında konuyu Komite’ye ilettiğinden bu yana, çocuklardan üçü anneleriyle birlikte kendi inisiyatifleriyle kamptan ayrılabildi ve Finlandiya’ya döndü.

Şarku'l Avsat'ın AFP’den aktardığı habere göre, Komite, yaşları 5 ile 6 arasında olan geri kalan üç çocuğun hala savaş alanını andıran kamplarda tutulduğunu vurguladı.

Akrabaları tarafından hazırlanan bir dilekçede, 33 Finli çocuğun daha kampta tutulduğu ve yardımlardan mahrum oldukları belirtildi. Yaklaşık 56 bin kişinin barındığı el-Hol kampı, bölgede kurulan ve şüpheli militanların yakınlarının tutulduğu, çoğu kadın ve çocuktan oluşan kampların en büyüğünü temsil ediyor.

El-Hol kampında tutulanların çoğunluğunu Suriyeliler ve Iraklılar oluştururken, BM verileri, DEAŞ savaşçılarının, diğer milletlerden eş ve çocuklarının sayısının 10 bin olduğunu gösteriyor. Bu kimselerden birçoğunun hala aşırı derecede radikal olduğu düşünülüyor. Şu ana kadar, Batılı ülkelerin vatandaşlarını ülkelerine geri almalarına yönelik tekrarlanan çağrılar, büyük ölçüde duymazdan geliniyor.

Komite üyesi Ann Skelton, yayımlanan bazı raporlarda kamplardaki çocukların durumunun insanlık dışı olduğu, su, gıda ve sağlık gibi temel ihtiyaçlardan yoksun olduklarının belirtildiğine dikkati çekerek, bu çocukların ‘ölüm riski altında’ olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Save the Children tarafından geçen yıl yayınlanan bir raporda, el-Hol kampında ortalama olarak her hafta iki çocuğun kötü yaşam koşulları nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Diğer yandan Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz 18 ay içerisinde kampta yüzden fazla cinayetin işlendiğini bildirdi.

Komite, Finlandiya’nın çocukların akrabalarının ülkelerine geri getirilmelerine yönelik taleplerini değerlendirirken, hükümetin çocuklara gereken önemi vermediğini söyledi. Bu noktada, söz konusu komitenin görüş ve tavsiyelerinin bağlayıcı olmadığını da hatırlatmak gerekiyor.

Skelton “Finlandiya’ya bu çocukların hayatlarını korumak ve onları evlerine, ailelerine dönmelerini sağlamak için hızlı ve kararlı adımlar atma çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.