YAŞAM
okuma süresi: 5 dak.

Gizli açlık Afrika'yı tehdit eden bir salgın

Gizli açlık" Afrika'yı tehdit eden bir salgın

Afrika'da okul öncesi çağındaki en az 98 milyon çocuk, “Gizli açlık” fenomeni olarak da bilinen temel mikro besinlerin eksikliğinden muzdarip.

Yayın Tarihi: 06/11/22 09:55
okuma süresi: 5 dak.
Gizli açlık" Afrika'yı tehdit eden bir salgın

Küresel gıda güvensizliğinden kaynaklanan krizler, uluslararası krizlerin ve çatışmaların tırmanmasıyla daha da şiddetleniyor. Milyonlarca insan yalnızca açlıkla değil, başka bir tehlikeli fenomen olan “gizli açlık” ile de tehdit altında. Gizli açlık terimi, demir, çinko, A ve B vitaminleri gibi temel elementlerden yoksun beslenmeyi ifade eder.

The Lancet Global Health dergisinde yayınlanan bir araştırma, Sahraaltı Afrika'da okul öncesi çağındaki en az 98 milyon çocuğun, “Gizli açlık” fenomeni olarak da bilinen temel mikro besinlerin eksikliğinden muzdarip olduğunu ortaya koydu.

Prestijli bilimsel derginin bu ayki sayısı web sitesinde yayınlandı. Derginin bu ayki araştırmasına göre düşük gelirli ülkelerde mikro besin eksiklikleri en yüksek orandadır, çünkü beslenmeleri genellikle çeşitli besin açısından zengin gıdalardan yoksundur. Kalorilerinin büyük bir kısmını pirinç, buğday, mısır veya benzeri temel gıdalardan alma durumundalar.

İyileştirilmiş Beslenme için Küresel İttifak (GAIN) tarafından yürütülen araştırma şunları ortaya koydu: "Endişe verici bir şekilde, Sahra altı Afrika'daki birçok ülkede 10 kadından 9'u gizli açlık çekiyor. Bu büyük ölçüde nişastalı gıdaların fazla olduğu zayıf beslenme düzenlerinden kaynaklanmaktadır. Araştırmada, doğurganlık çağındaki hamile olmayan kadınlar arasında, üç temel mikro besin öğesinden en az birinde eksikliğin olduğu sonucuna varıldı. Araştırmaya göre gizli açlık Sahraaltı Afrika'da yüzde 80, okul öncesi çocuklar arasında ise yüzde 62 oranında.

Mikrobesin Forumu İcra Direktörü Saskia Osundarp, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Sorun uzun süredir var, ancak acilen ele alınması gerekiyor. Sorunlar, iklim değişikliğinin uzun vadeli etkisi, pandemi ve Ukrayna'daki savaşın tedarik zincirlerinde kalıcı hasar bırakması ve yaşanan ekonomik gerileme ile daha da kötüleşiyor. Tüm bunlar büyük zorlukların ortaya çıkmasında birleşiyor. Kriz, Afrika'daki karar vericilerin, herkesin mikro besinler açısından zengin çeşitli gıdalara erişmesini sağlamak için eylem ve yatırımları artırmasını gerektiriyor. Sağlıklı beslenme düzenleri çok pahalı olduğunda fark yaratmaya yardımcı olabilecek şekilde gıda zenginleştirme ve biyolojik iyileştirme çabaları artırılmalı. Sağlıklı beslenme düzenlerine erişimi ve satın alınabilirliği artırmak ve gıda, sağlık, tarım ve sosyal koruma sistemlerinde beslenmeye öncelik vermek için çeşitli paydaşlarla koordinasyonu artırmak gerekli.

Çalışmada ayrıca dünya çapında her iki kişiden birinin gizli açlıktan muzdarip olduğu sonucuna varıldı. Dünya çapında 15 ila 49 yaş arasındaki her üç kadından ikisi, en az bir mikro besin maddesinin eksikliğinden muzdarip. Araştırmanın sonuçlarına göre, ABD ve Birleşik Krallık gibi yüksek gelirli ülkelerde bile her üç kadından biri ya da her iki kadından biri, temel besin maddelerinin eksikliğini yaşıyor.

GAİN yönetici direktörü Lawrence Haddad, "Bu yeni makale oyunu değiştiriyor. Gizli açlığın, daha önce varsaydığımız gibi dörtte birini değil, gezegendeki insanların neredeyse yarısını etkilemesi muhtemeldir. Özellikle küçükleri yetiştirmedeki başarısızlığımız halk sağlığını baltalayacak ve nesiller boyu sosyal, ekonomik, çevresel ve politik olarak bizi rahatsız edecek. Hükümetler tarafından yönetilen toplumun tüm köşeleri, mevcut tüm kanallar aracılığıyla açlığın gizli yükünü ele almalıdır.”

GAIN, resmî web sitesi aracılığıyla, Lancet Global Health çalışmasının mikro besin (vitaminler ve mineraller) eksikliklerinin ilk küresel, kanıta dayalı değerlendirmesini temsil ettiğini belirtti. İsviçre merkezli vakıf, Dünya çapında 2 milyar insanın mikro besin eksikliğinden muzdarip olduğu gerçeğinin hafife alındığını da kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.