YAŞAM
okuma süresi: 3 dak.

Taşkent Doğa Parkı: Karaya vuran dokuz gagalı balinadan hiçbiri kurtarılamadı

Taşkent Doğa Parkı: Karaya vuran dokuz gagalı balinadan hiçbiri kurtarılamadı

Taşkent Doğa Parkı, tüm çabalara rağmen karaya vuran 9 gagalı balinadan hiçbirinin kurtarılamadığını duyurdu.

Yayın Tarihi: 12/02/23 17:45
Güncelleme Tarihi: 12/02/23 20:03
okuma süresi: 3 dak.
Taşkent Doğa Parkı: Karaya vuran dokuz gagalı balinadan hiçbiri kurtarılamadı

Taşkent Doğa Parkı, sosyal medya hesabı üzerinden “Kıbrıs'ta karaya vuran 9 gagalı balina ile ilgili üzücü haber” başlığı ile bir yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, tüm çabalara rağmen 9 gagalı balinadan hiçbirinin kurtarılamadığını, hayatlarını kaybettikleri duyuruldu.

Taşkent Doğa Parkı tarafından yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde:

“9 Şubat 2023'te Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü Kurtarma Ekibi, kıyıda mahsur kalan bir deniz memelisinin varlığına dair bir telefon aldı. Bölgeye ulaştıktan sonra uzmanlarımız bunun bir gagalı balina (Ziphius cavirostris) olduğunu tespit etti. Hayvan kısa sürede kontrolleri yapılarak önce 2km açığa, ikinci seferde de 7km açığa denize bırakıldığında da her seferinde tekrar karaya vurdu.

Ne yazık ki bu bireyin, aynı ve ertesi günlerde Kıbrıs’ta karaya vuracak toplam 9 bireyin sadece biri olduğu ortaya çıkacaktı. Gece boyunca ve ertesi gün, Kıbrıs'ın batı kıyısının kuzeyinde dört, güneyinde ise beş balina bildirildi.

Kuzeyde, Sahil Güvenlik, Lefke Belediyesi, polis ve bölgedeki gönüllüler eşliğinde ekibimiz, Çevre Koruma Dairesi ve Kıbrıs içinden ve yurt dışından uzmanlarla sürekli istişare halinde, bu hayvanlara yardım etmek için sonsuz saatler harcadı. Güneyde, başlangıçta 'kurtarılan' 3 balina ile benzer çabalar gerçekleştirildi, ancak bunlar da kıyıya geri döndü. Tüm çabalara rağmen dokuz gagalı balinadan hiçbiri kurtarılamadı.

Deniz memelileri, askeri tatbikatlar veya sismik araştırmaların neden olduğu gürültü kirliliğine karşı özellikle hassastır.

Kuzeydeki ölü hayvanlar, Kıbrıs Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü'ndeki BioBank'a taşındı. Uzmanlarımız tam bir nekropsi için hazırlandılar ve kendi uzmanlarımız dışında yurt dışından gelen deniz memelisi uzmanları ile beraber bu üzücü olayın nedenine ışık tutacağını umarak nekropsi çalışmalarına başladılar. Nekropsi çalışmalarına Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü ekibi yanı sıra Veteriner Dairesi, Çevre Koruma Dairesi, Hayvancılık Dairesi, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TUDAV), ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden yetkili ve uzman kişiler katılıyor. Önümüzdeki günlerde rapor yayınlanacaktır.

Hayvanları kurtarma çabalarının en kısa zamanda yapılması can alıcı, kurtarılamayacak hayvanların ise olayların olası nedenleriyle belirlenmesi açısından çok önemlidir. Bu nedenle bu tür herhangi bir olayla karşılaştığınız anda vakit kaybetmeden 1190 Yaban Hayatı Destek Hattı’na bildiriniz.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.