YAŞAM
okuma süresi: 7 dak.

Göç, İran'daki aydınları tehdit ediyor

Göç, İran'daki aydınları tehdit ediyor

Gençler, arzularının değiştiğine ve birçoğunun artık üniversitelerde okumak yerine işgücü piyasasına ve beceri geliştirme atölyelerine girmeyi tercih ediyor.

Yayın Tarihi: 01/06/23 15:20
okuma süresi: 7 dak.
Göç, İran'daki aydınları tehdit ediyor
A- A A+

İran'da ekonomik kriz devam ederken ülkenin önde gelen isimlerinden Hüccetullah Akbarabadi, İbtekar gazetesinin 15 Mayıs tarihli başyazısında, ülkeden giderek artan beyin göçü ve aydınların ülkeyi terk etmesinin sonuçlarına karşı uyarıda bulundu.

Akbarabadi makalesinde şu ifadelere yer verdi:

“İstatistikler son derece endişe verici. Aydın göçü ile başlayan durum sonucunda ülkenin üniversitelerinde yarım milyon koltuk boş kaldı. 1980'lerde gençler ellerinden gelenin en iyisini yaparak üniversiteye girmeye çalışıyorlardı. Birçoğu üniversitelere giremiyordu çünkü üniversiteler sınırlı sayıda öğrenci kabul ediyordu. Son 40 yılda neler yaşandı ve gençlerin üniversite eğitimine olan isteklerinden vazgeçmelerine ne neden oldu Daha da kötüsü, aydınlar yalnızca burs veya diğer imkanlar elde etmenin avantajlarıyla ilgili nedenlerle değil, aynı zamanda siyasi, ekonomik ve sosyal nedenlerin de ülkeyi terk etmeye zorlamalarında en büyük etkiye sahip oldukları için göç etmeyi düşünüyorlar."

Gençlerin arzularının değiştiğine ve birçoğunun artık üniversitelerde okumak yerine işgücü piyasasına ve beceri geliştirme atölyelerine girmeyi tercih ettiğini belirten Akbarabadi yazısını şöyle sürdürdü:

“Yetkilileri eleştirmeli ve onlara geçmiş yıllarda uzmanlar tarafından yapılan uyarılara rağmen neden bu konuyu takip etmeyi ihmal ettiklerini sormalı ve nedenlerini açıklamalarını istemeliyiz.”

Parlamentodaki Eğitim İşleri Komitesi Sözcüsü tarafından yayınlanan son açıklamalara göre yetkililerden gençlerin sorunlarını takip etmek ve aydın göçünü önlemek için harekete geçen yok. Akbarabadi’ye göre bu, yetkililerin durumu iyileştirmek için artık çok geç olana ve ülke uzman ve deneyimli insan gücü açısından büyük bir boşluğa maruz kalana kadar parmağını bile kıpırdatmamasına dair büyük korkuları vurguluyor.

“Gençlerin istekleri değişti ve birçoğu artık üniversitelerde okumak yerine işgücü piyasasına ve beceri geliştirme atölyelerine girmeyi tercih ediyor.”

Ulusal Seçkinler Vakfı Başkan Yardımcısı’nın duruma dair değerlendirmesi şöyle oldu:

"Üniversite giriş sınavında yüksek puan alanların yüzde 37'si üniversite eğitimini tamamladıktan sonra ülkeyi terk ediyor. Bunlar, eğitim kariyerine milyarlar harcayan ancak üyeleri üniversitelerden mezun olduktan sonra iş bulamayan insan kaynaklarıdır. Gelir elde etmek için kendi çalışma alanları ve üniversite uzmanlığı ile ilgili olmayan sektörlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Hatta sokaklarda satış yapmaya ve dolaşmaya yönelebiliyorlar. Bu da eğitimli ve kültürlü kesim arasında hayal kırıklığına ve daha iyi bir yaşam arayışıyla göçe doğru ilerlemelerine neden oluyor.”

Diğer ülkelerin İranlı bilim insanlarına gerekli kolaylıkları sunarak kendilerine çektiğine dikkat çeken Akbarabadi, bu sorunun daha fazla kaybı önlemek için derhal takip edilmesi ve izlenmesi gerektiğini vurguladı. Akbarabadi, “Bilim insanlarının ülkeyi terk etmeye iten gerçek nedenler belirlendikten sonra, gençlerin göç etmemesi ve vatana hizmet için ülkede kalmaları için olumsuz değil yapıcı önlemler alınmalıdır (çünkü şimdiye kadar atılan olumsuz adımlar sorunu çözmemiştir)” ifadelerine yer verdi.

Bunun ‘uygun bir iş ve barınma elde etmek ve karşılanması gereken asgari gereksinimleri karşılamak için gerekli altyapıdan yararlanmak anlamına geldiğini vurgulayan İranlı yazar, “Ülkede en yüksek idari mevkileri üstlenen bilim insanlarına dikkat edilmesi gerekir ve bu göz ardı edildiği takdirde büyük zararlara yol açacak bir sorundur” dedi.

Akbarabadi, bu adımın başarısının, İran'daki idari sistemdeki uzmanların sahip olduğu değere ve yeterlilik sisteminin istikrarına bağlı olduğunu ileri sürdü. Akbarabadi, makalesini şöyle sürdürdü:

"Maalesef son yıllarda bu konuyla ilgilenilmemiş ve uzmanlık gerektiren üst düzey yönetim pozisyonları için nitelikli kişilerin oranı düşmüş, bu nedenle yönetim göstergeleri gerilemiş ve birçok bilim insanı üst düzey yönetim sorumluluklarından dışlanmış ve ülkeden zorunlu olarak ayrılmıştır. Göç etmenin yıkıcı psikolojik etkileri vardır. Herhangi bir vatandaşın ülkeden göç etmesi, ekonomik döngüden 120 bin dolar çekmekle eşdeğerdir. Bu büyük kaybın dışında asıl kayıp, ülkedeki entelektüel sermayenin azalmasıdır. Aralarında tıp, hemşirelik ve mühendislik sektörlerindeki uzmanların da bulunduğu bu aydın göçü dalgasının ekonomik ve sosyal koşullar nedeniyle devam etmesi, uzmanlaşmış insan gücü eksikliği gibi birçok zorluğun ortaya çıkmasına yol açmaktadır.”

“Göç etmenin yıkıcı psikolojik etkileri vardır. Herhangi bir vatandaşın ülkeden göç etmesi, ekonomik döngüden 120 bin dolar çekmekle eşdeğerdir.”

Akbarabadi’nin gündeminde sağlık sisteminde yaşananlar da vardı:

“Ülkenin tıp sektöründen gelen son raporlar, uzman doktorların pratisyen hekimlere göre ülkeyi terk etmeye daha istekli olduğunu gösteriyor. Nitekim istatistikler, Koronavirüs (Kovid-19) salgını ve seyahat kısıtlamalarının ardından doktor göçünün büyük ölçüde arttığını göstermektedir. Bu durum, özellikle ülkedeki tıp sektörünün, yakın gelecekte uzman doktor eksikliği tehdidi konusunda uyarıda bulunmasının ardından dikkat gerektirmektedir.”

İranlı yazar, sözlerini durumun ciddiyetinin yetkililere hatırlatılmasının ve şu soruların sorulmasının önemini vurgulayarak tamamladı:

"Durumu ciddiye almak ve aydın göçünün devamını engelleyecek çözümler aramanın zamanı, ulusal çıkarları güvence altına alarak, aydın göçünün önüne geçmek için uygun koşulların sağlanmasının vakti gelmedi mi?"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.