İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Erhürman'dan Anayasa için referandum çağrısı

Erhürman’dan Anayasa için referandum çağrısı

DAÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı, CTP-BG Lefkoşa milletvekili adayı Yrd. Doç. Dr. Tufan Erhürman, Anayasa'nın 81. Maddesi ile 162. Maddesi'nin değiştirilmesini öngören yeni bir düzenlemenin, 2014 Haziranı'nda yapılacak Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimleri'nde referanduma sunulmasını önerdi.

Yayın Tarihi: 27/06/13 18:26
okuma süresi: 7 dak.
Erhürman’dan Anayasa için referandum çağrısı
A- A A+

Kıbrıs Postası

Genç TV'de Aysu Basri Akter'in sunduğu Günün Getirdikleri Programı'na konuk olan DAÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı , CTP-BG Lefkoşa milletvekili adayı Yrd. Doç. Dr. Tufan Erhürman, ülkede hukuk reformunun şart olduğunu ve başta Anayasa olmak üzere birçok yasanın değişmesi gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Meclisi'nin işlevsel olabilmesi için Anayasa'nın Cumhuriyet Meclisi'nin toplantıları ve çalışma düzenini belirleyen ilgili maddeleri ile Meclis İçtüzüğü'nün değişmesinin şart olduğunu vurgulayan milltevekili adayı Yrd. Doç. Dr. Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi'nin üye tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanması ve yine toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar vermesinin, muhalefeti işlevsizleştirdiğini kaydetti.

Meclis oturumlarının açılabilmesinin sadece iktidarın inisiyatifinde olmasının kabul edilebilir olmadığını vurgulayan Tufan Erhürman, söz konusu yapısal sorunun aşılması için üye tam sayısının 3'te 1'i ile toplanılması yönünde bir değişiklik yapılmasının, muhalefeti ve dolayısıyla da iktidarı Meclis oturumlarına katılmaya yönlendireceğini söyledi.

Erhürman, Meclis İçtüzüğü'nde yapılacak değişiklikle Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı'nın komitelerle ilgili detayları kamouyunun bilgisine sunması gerekliliğine de işaret ederek, bu yönde bir düzenlemenin kamuoyunun siyaset üzerindeki denetimini sağlayacağı inancını belirtti.

ANAYASA İÇİN REFERANDUM

Erhürman, 2014 Haziranı'nda yapılacak Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimleri'nde, Anayasa değişikliğinin de referanduma sunulması talebini iletti.

Referandumun, Anayasa'nın Cumhuriyet Meclisi'nin toplantılarını ve çalışmasını düzenleyen 81. Maddesi ile Anayasa'nın değiştirilmesine ilişkin 162. Maddesi'ni içermesini öneren Erhürman, 162. Madde'nin Meclis'te üye tam sayısının 5'te 4'ü ile Anayasa değişikliği referanduma sunulmaksızın yapılabilir yönünde değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu yönde bir değişikliğin konsensüsü sağlayacağına da işaret eden Erhürman, "İddia ediyorum ki eğer biz 5'te 4'ü geçirebilirsek, bu Anayasa'nın 40 ya da 50 maddesi tam bir konsensüsle, 50 de 50 milletvekilinin onayıyla değiştirilir. Hukuken yanlış maddeler vardır. Dollayısıyla bunları oy birliğiyle bile değiştirebilirsiniz. Bu memlektte idare size bir zarar verdiği zaman bu zarardan dolayı tazminat isteyebilmek için önce Yüksek İdare Mahkemesi'nde dava açıyor, bir dava da Kaza Mahkemesi'nde açıyorsunuz. İdare size 800TL'lik zarar verse, bu Anayasa'ya göre 6 sene mahkemede sürünmeniz gerek. Ne UBP, neDP, ne de TDP buna karşı çıkabilir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

SAYIŞTAY, OMBUDSMAN VE YİM'E DÜZENLEME

Erhürman, Anayasa ve yasalarda Ombudsman, Sayıştay ve Yüksek İdare Mahkemesi'nin oluşumu ve görevlerini düzenleyen maddelerinin değiştirilmesinin de şart olduğunu vurguladı.

Sayıştay ve Ombudsman'ın hazırlayacağı raporları görüşmek üzere Meclis'te özel bir komite kurulması önerisini de ifade eden Erhürman, oluşturulacak özel komitenin başkanlığına anamuhalefet partisi başkanının getirilmesinin de son derece önemli olduğuna işaret etti.

Meclis'te 3 milletvekiliyle temsil edilen siyasi partilerin de grup oluşturmasının önünün açılması gerektiğini de söyleyen Erhürman, Sayıştay ve Ombudsman raporlarını görüşmek üzere oluşturulacak özel komitede, mecliste grubu bulunan tüm siyasi partilerin eşit temsiliyetinin önemi üzerinde de durdu.

HUKUKA AYKIRI EYLEMLER YARGILANMALI

Erhürman, hukuka ve kamu yararına aykırı eylemlerin yargılanabilmesi için de yasalarda yeni düzenlemelere gidilerek, toplumun da rahatlatılması gerektiğini söyledi.

" Bu memlektte Ercan Havaalanı ile Eti'nin özelleştirilmesi, KTHY'nın başına gelenler gibi, bana göre hukuka aykırı ve açıkcası kamu yararına aykırı eylemler var. Artık yasalarımızda bunları yapanların yanına kar kalmayacağı düzenlemeler yapılmalıdır. Toplumumuzda yaygın kanı bunun yapanın yanına kar kaldığıdır. Bir şey yaptığınız zaman yanınıza kalmaz diyen yasalara ihtiyacımız var" şeklinde konuşan Erhürman, toplumun da politize olmasını ve seçilenleri denetlemesini, bu nedenle de siyasi partilerin seçime giderken programlarıyla kendilerini bağlamaları gerektiğini belirtti.

"ASLANBABA'NIN 28'İ İTİBARİYLE DOKUNULMAZLIĞI KALKACAK"

Erhürman, bir soru üzerine konuşmamak konusunda prensip kararı aldığını ifade ettiği, İskele Milletvekili Ejder Aslanbaba'nın geçtiğimiz günlerde Meclis kürsüsünden yaptığı açıklamalar ve bugün gerçekleştirilen mahkemeyle ilgili hukuki değerlendirmede bulunarak, konunun Fasıl 154, Ceza Yasası'nın ilgili maddeleriyle ilişkili olduğunu, yasa ile rüşvet suçunu işleyebilecek kişinin kamu hizmetinde istihdam edilen kişi olarak tanımlandığını, milletvekilinin seçilmiş kişi olarak bu tanımın dışında olduğunu kaydetti.

Ceza Hukuku'nda bir kişinin işlediği fiilin suç sayılabilmesi için o fiilin tam da yasadaki tipik tanıma uymak zorunda olduğunun altını çizen Erhürman, "1929 tarihli bir Ceza Yasası'yla kamu düzenini sağlamaya çalışırsanız, bu tür sorunlarla karşılaşabiliyorsunuz. Oysa ceza yasaları sürekli değişir. Türkiye'de geçenlerde külliyen değişti... Toplum vicdanı bu gelişmelerden bu kadar rahatsızdır, bu tip suçları gündeme alıp değiştirmeliyiz" dedi.

"Sayın Ejder Aslanbaba'nın 28'i itbariyle zaten dokunulmazlığı kalkacak" şeklinde konuşan Erhürman, İskele Milletvekili Ejder Aslanbaba'nın dokunulmazlığının 28 Temmuz Milletvekilliği Erken Genel Seçimi'yle birlikte fiilen ortadan kalkacağını da anımsattı.

Dokunulmazlık konusunun da değişmesinin şart olduğunu vurgulayan Erhürman, milletvekilinin kürsüdeki açıklamaları nedeniyle sorumlu tutulamayacağı yasama sorumsuzluğunun devam etmesini ancak işlediği suçtan dolayı tutuklanması ve yargılanmasını engelleyen yasama dokunulmazlığının kalkması gerektiğinin altını çizdi.

Erhürman, yasama dokunulmazlığının milletvekilinin işlediği suçtan dolayı tutuklanamayacağı ancak yargılanabileceği yönünde değişebileceğini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.