İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Ataben: "New Castle hastalığı durağan bir döneme geçti"

Ataben: "New Castle hastalığı durağan bir döneme geçti"

Avrupa Birliği, kanatlı hayvanlarda salgın olarak görülen New Castle yani "yalancı veba" hastalığının Avrupa ülkelerine de yayılması konusundaki endişelerini ve aşıların yetersiz kalacağı uyarısını Güney Kıbrıs'a bildirdi. Bu gelişmeler ışığında son durumu Kıbrıs Postası'na değerlendiren Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, hastalığın durağan bir döneme geçtiğini ve kısa sürede etkilerinin ortadan kalkmasının beklendiğini kaydetti. Ataben, KKTC'de aşılamanın zorunlu olmadığını da vurguladı.

Yayın Tarihi: 04/07/13 07:30
okuma süresi: 5 dak.
Ataben: "New Castle hastalığı durağan bir döneme geçti"
A- A A+

Kıbrıs Postası – Meryem Ekinci

İlk önce Kıbrıs Rum basınında yer alan haberlerle dikkat çekilen yalancı veba hastalığı konusunda Avrupa Birliği'nin hastalığın tüm Avrupa'ya yayılması endişeleri, yine Kıbrıs Rum basınında yer buldu.

Güney Kıbrıs'taki kanatlı hayvanlarda salgın olarak görülen "yalancı veba" hastalığının Avrupa Birliği'ni alarma geçirdiğinin kaydedildiği Fileleftheros gazetesinin bugünkü haberinde, salgına ilişkin analizleri yapan İngiltere'deki laboratuarın AB'yi, Güney Kıbrıs'ta görülen yalancı veba virüsünün çok güçlü olduğu ve mevcut aşıların işe yaramayacağı konusunda uyardığı belirtildi.

Söz konusu haber ışığında "yalancı veba" olarak bilinen New Castle hastalığıyla ilgili KKTC'deki son gelişmeleri aktaran Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, KKTC'de ilk önce evde beslenen kümes hayvanlarında görülen ve ciddi kayıplara yol açan hastalığın şu anda durağan bir döneme geçtiğini ve kısa bir süre içerisinde hastalık etkilerinin kalkmasının beklendiğini kaydetti.

Ataben, hastalık nedeniyle telef olan kanatlı kümes hayvanı sayısının yüzlerce olduğunun tahmin edildiğini ancak net bir rakamın bulunmadığını da söyledi.

AŞILAMA ZORUNLU DEĞİL

Hastalığın hava yoluyla ve rüzgarın da etkisiyle bulaşma riskinin çoğaldığına dikkati çeken, ısıya ve sıcak havaya karşı duyarlı olan hastalık etkinliğinin hava sıcaklıklarını yükselmesine rağmen devam etmesini ise hastalığın virülensinin yüksek oluşuna bağlayan Veteriner Dairesi Müdürü Ataben, AB'den henüz KKTC'ye yönelik bir uyarı veya belge gelmediğini ancak enfeksiyon olduğu dönemlerde daha çok orta ve şiddetli aşıların uygulanması gerektiğini bildirdi.

KKTC'de yasal mevzuatın kanatlı hayvanların aşılanmasını zorunlu kılmamasına rağmen, kümes hayvanlarının üretildiği entegre tesislerde ciddi ekonomik kayıpların önüne geçilebilmesi için, farklı prosedürler ve aşamaları içeren aşılmanın yapıldığını ancak bu uygulamanın ev ortamında beslenen kümes hayvanları için geçerli olmadığını kaydetti.

New Castle hastalığının geçmişe dayandığını ve dünyanın çeşitli bölgelerinde ilkbahar mevsiminde görüldüğünü anımsatan Ataben, "Bizde ilk evlerde beslenen köy tavuğu kümeslerinde çıktı. Bunlar da zaten herhangi bir aşı uygulaması yoktur. Hastalık hızlı bir şekilde yayıldı ve bulaştığı yerlerde de yükesek ölümlerle seyreden hastalık oldu. Hastalığın şiddetli seyretmesi, hayvanların bakım ve barınma koşulları özellikle bağışılık düzeyleri, yaşları ve çevre şartlarına açık olup olmaması ve canlı güvenliği kurallarının ve iyi yetiştirme kurallarının hangi ölçüde uygulanabilmesiyle alakalı bir olay" şeklinde konuştu.

Ev ortamında beslenen kanatlı kümes hayvanlarının aşılama yapılmamasını, uygulama yönteminin farklı aşamaları ve şartlarına bağlayan Ataben, kanatlı kümes hayvanı üretimi yapılan entegre tesislerde ekonomik kayıpların yaşanmaması için aşılama yapıldığını ancak yasal zorunluluk olmaması nedeniyle bu aşılamanın denetlenmediğini kaydetti.

Hastalığın yayılmasının önlenmesi için dezenfeksiyon işlemlerini de içeren önlemler alındığını ve entegre tesislerdeki canlı güvenliği tedbirlerinin en üst seviyede uygulanmasının istendiğini vurgulayan Ataben, entegre tesislerde bu hastalığın görülmediğini, kanatlı hayvan telefinin yaşanmadığını da bildirdi.

HALK SAĞLIĞI RİSKİ YOK

Ataben, New Castle hastalığının insana geçmediğini, bu hastalığın kümse hayvanlarının etinin ve yumurtasının tüketilmesiyle de bulaşmasının söz konusu olmadığını yineledi.

Ataben, "Bu hastalık gıda yoluyla, tavuk eti veya yumurtasıyla hiçbir şekilde insana bulaşamaz, insanda da herhangi bir rahatsızlık oluşturması söz konusu değildir" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.