İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Üstel: "Turizmin nasıl geliştiğini görmek isteyenler çıkıp dışarı baksınlar"

Üstel: "Turizmin nasıl geliştiğini görmek isteyenler çıkıp dışarı baksınlar"

Ada TV'de Alihan Pehlivan'ın sunduğu canlı yayına katılan Turizm Çevre ve Kültür eski Bakanı ve UBP Girne Milletvekili Adayı Dr. Ünal Üstel, ülke turizminin geldiği son noktayı değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 09/07/13 17:50
okuma süresi: 6 dak.
Üstel: "Turizmin nasıl geliştiğini görmek isteyenler çıkıp dışarı baksınlar"
A- A A+

Ünal Üstel, 2009 yılında gerçekleşen erken seçimlerde tek başına iktidara geldiğimizde, turizmi nasıl lokomotif sektör haline getireceğimizi planlayarak ve programlayarak bugünkü durumuna getirdiklerini söyledi. Bu programlar kapsamında 2 ülkeden KKTC'ye gelen uçak seferlerini bugün 18 ülkeye çıkarttıklarına dikkat çeken Üstel, 2009 öncesindeki otellerin doluluk oranlarını günümüzle kıyaslandığında yüzde yüz artış yaşandığının açıkça görüldüğünü kaydetti.

Bugün Almanya, Hollanda ve Fransa gibi birçok ülkeyle ve tur operatörleriyle yaptığımız anlaşmalar sonucunda şu anda otellerimizde yer bulmakta zorluklar çekildiğine dikkat çeken Turizm eski Bakanı Ünal Üstel, bakanlığı süresince otellerin yatak kapasitesini de 15 binden 20 bine çıkarttıklarını kaydetti.

Ünal Üstel, yaptıkları bazı icraatları basından gizlemek zorunda kaldıklarını, bu icraatları gizlenmesinin nedeninin ise Rum kesiminin baskı ve engellemelerine maruz kalmamak için olduğuna vurgu yaptı ve "Bazı icraatları büyük bir gizlilik içerisinde yürüttük ancak, bu noktadan sonra bunları açıklamanın hiçbir sakıncasının olduğunu düşünmüyorum. Bazı ülkelerdeki charter seferler rayına oturduk ve artık Rum tarafı engel olamaz" ibarelerini kullandı.

Bazı basın kuruluşlarında 'Kabinenin en çok gezen Bakanı, en çok seyahat eden Bakanı' unvanının kendisine yakıştırıldığını ifade eden Üstel, "Ben bunları duyduğum zamanlarda üzüleceğime daha çok hırslandım. Bu ülkeleri yerinde gidip görmenin ve yerinde reklamını yapmamızın faydalarını zaten şu anda görmeye başladık. Biz gittiğimiz yerlere gezmek için değil ülkemizi tanıtmak açısından gittik. Bunu yaparken de ülkemizi sadece ticari anlamda değil siyasi anlamda da tanıttığımıza inanıyorum." dedi.

Ünal Üstel konuşmasına şöyle devam etti: "Yaptığımız bu seyahatlerin ne kadar faydalı olduğunu çıksınlar bir limana, plajlara ve otellere bakarak görsünler. Otelciler Birliği'nin kendi yaptıkları açıklamada bile otellerde konaklama oranlarında geçen yıla oranla yüzde 30'lara varan bir artış yaşandığı belirtiliyor. Bunlar bizim hedeflediğimiz rakamlar değil tabi ki ancak, yaşanan bu sürece hedefimize ulaşmak için yol kat ettiğimizin en açık göstergesidir."

Bazı gazetelerde Girne Tarihi Yat Limanı hakkında yapılan iddialara da değinen Ünal Üstel, Girne Belediyesi'ne bağlı olan söz konusu limanı Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı himayesi altına alarak, içine girilmez ve turistik hiçbir özelliği kalmayan Antik Limanı bugünkü konumuna getirdiklerini, yıllardır ışıksız olan mendireği finansman sağlayarak ışıklandırdıklarını ve banklarla birlikte çöp bidonları yerleştirerek turistik bir yapıya kavuştuklarını söyledi.

Bazı muhalif gazetelerin Antik Liman hakkında çeşitli iddialarda bulunduğuna değinen Ünal Üstel, Bakanlık süresinde limanın içinde yıkılmak üzere olan teknelerin bağlandığı rıhtımları yenilediklerini ve Avrupa'da uygulanan duba sistemini getirdiklerini ifade etti. Ünal Üstel, teknelerden iniş ve binişlerde bu dubaların insan hayatını riske attığı belirtilmesi üzerine ise duba sisteminin daha sağlıklı kullanılabilmesi için projeler geliştirerek dubaların ilerleyen dönemlerde yeniden yerleştirileceğini de açıkladı.

Ülkede turizm alanına ara eleman yetiştiren OTEM'in 13 yıl önce yürütülen yanlış politikalar nedeniyle de kapatıldığını anımsatan Ünal Üstel, 2011 yılından itibaren OTEM'in yeinden hayata geçirilmesi ve turizm alanına kalifiye elemanlar yetiştirebilmesi maksadıyla bina restorasyonunun tamamlanma aşamasında olduğunu ve ilerleyen günlerde bu projenin de hayata geçirileceğini kaydetti.

Bir seyircinin uçak fiyatlarının yüksek olmasından yakınması üzerine konuşan Turizm Çevre ve Kültür eski Bakanı Ünal Üstel, ülkeye yapılan ek seferler yanı sıra aktarmalı uçuşların da yapıldığını belirtti ve uçak fiyatlarının yüksek olmasındaki tek nedenin kendi hava yollarımızın olmamasından kaynaklandığını savundu.

Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın kapatılmasının ülke için büyük bir kayıp olduğunu ifade eden Üstel, KTHY'nin yeniden hayata geçirilmesi için birçok girişim yaptıklarını ve ilerleyen yıllarda kendi havayolu şirketimizi de faaliyete geçireceklerini ve bunun için var güçleriyle çalıştıklarını vurguladı.

Necati Şaşmaz'ın Turizm Ataşeliği unvanının Teknokrat Hükümet tarafından geri alınmasına da değinen Üstel, "Necati Şaşmaz, dizileri bir çok ülkede milyonlarca kişi tarafından izlenen bir kişi. O'nun bizim ne unvanımıza ne de paramıza ihtiyacı vardır. Ve bu arkadaş birçok dizisini KKTC'de çekmiştir. Her bölümü dünyada milyonlarca kişi tarafından izlenen bir diziyi para verseniz de bu ülkeye getiremezsiniz. Necati Şaşmaz'ın Kıbrıs'ı seven bir kişi olması ve dizilerinde Kıbrıs'ı da kullanması bizim için bir avantajdır" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.