İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Carney: "Amaç rejim değiştirme değil, ihlale yanıt"

Carney: "Amaç rejim değiştirme değil, ihlale yanıt"

Operasyon merkezi olarak üç yer öne çıkıyor: Güney Kıbrıs , Yunanistan ve Arnavutluk ?Yetkililere göre 3 gün sürmesi beklenen saldırı en erken bu perşembe günü başlar. ?

Yayın Tarihi: 28/08/13 11:03
okuma süresi: 9 dak.
Carney: "Amaç rejim değiştirme değil, ihlale yanıt"
A- A A+

Almanya ve İtalya ise müdahaleye soğuk ?Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Suriye'de rejimin kimyasal silah kullanmasının uluslararası normların açık ihlali olduğunu belirterek, 'Bu görmezden gelinemez, kabul edilemez, cevap verilmelidir' dedi?Saldırılar için üs aranıyor ?Muhtermel bir saldırıda operasyon merkezi olarak üç yer öne çıkıyor: Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Arnavutluk. Tatilini yarıda kesen Britanya Başbakanı David Cameron, yaz tatilindeki parlamentoyu yarın acil toplantıya çağırırken Guardian gazetesi Güney Kıbrıs'taki İngiliz üssü Akrotiri'deki (Ağrotur) hareketliliğe dikkat çekti. Gazeteye göre çok sayıda C-130 kargo uçağı üsse inip yaptı. Yunan basını ise ABD'nin Suriye'ye karşı olası müdahalede Yunanistan'dan taleplerde bulunduğunu ileri sürdü.

Carney, günlük basın toplantısında Suriye'ye yönelik olası askeri operasyonla ilgili soruları yanıtladı.? ?Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasına yönelik nasıl bir yanıt verileceği noktasında henüz bir karara varmadıklarını belirten Carney, ABD Başkanı Barack Obama'nın seçenekleri gözden geçirmeye devam ettiğini ve kararını verdiği zaman açıklama yapacağını bildirdi.

Carney, seçeneklerin sadece askeri bir yanıt şeklinde mi olduğu yoksa yaptırım gibi seçenekleri de kapsayıp kapsamadığına yönelik soru üzerine, askeri opsiyonlar dahil her seçeneğin masada olduğunu ama seçeneklerin sadece askeri opsiyonlarla sınırlı tutulmadığını belirtti.

Suriye'de kimyasal silah kullanıldığının inkar edilemez bir gerçek olduğunu ifade eden Carney, "Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dair hiçbir şüphe yok. Bunların Esed rejimi tarafından kullanılmadığına dair çok az şüphe var ve konuya mantıklı açıdan yaklaşanlar için de hiçbir süphe olmamalı ki Suriye rejimi 21 Ağustos'taki kimyasal silah kullanımından sorumludur. Bu çatışmada Suriye rejiminin kimyasal silah kullanıldığına dair yüksek derecede güvene sahibiz" diye konuştu.

Carney, burada Obama ve ekibinin üzerinde durduğu sorunun, kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı veya rejimin bundan sorumlu olup olmadığı değil, uluslararası normların açık ihlaline uygun yanıtın ne olacağı olduğunu kaydetti.? ?'Uluslararası normların açık ihlali, yanıtsız kalmamalı'? ?Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, kimyasal silah kullanımının uluslararası normların açık ihlali anlamına geldiğini söyledi.? ?Kimyasal Silahlar Konvansiyonu'nu 150'den fazla ülkenin imzalayarak kimyasal silah kullanımının uluslararası normların açık ihlali olduğunu açıkça belirttiğini hatırlatan Carney, Suriye rejiminin bu ihlaline yanıt vermenin ABD ve uluslararası toplumun kesinlikle ulusal güvenlik çıkarına olduğunu ifade etti.? ?Carney, "Bu görmezden gelinemez, uluslararası normların açık ihlalidir, kabul edilemez, cevap verilmelidir. Cevap verilmemesi kimyasal silahların daha fazla kullanılmasına davetiye çıkaracaktır ve uluslararası standartları yok edecektir" ifadesini kullandı.? ?Carney, günlük basın toplantısında, Suriye'ye verilecek olası yanıtlar konusunda Kongre ile istişare içinde olduklarını söyledi.? ?Suriye rejiminin kimyasal silahlar üzerindeki kontrolü bir şekilde yitirmiş olduğuna yönelik herhangi bir bilgi olup olmadığı hakkındaki soru üzerine Carney, "Suriye rejiminin kimyasal silah stokları üzerinde tam kontrolünün olduğuna yönelik yüksek derecede güvene sahibiz" ifadesini kullandı.? ?Carney, ABD istihbarat birimlerince Suriye'de kimyasal silah kullanımına yönelik yapılan incelemenin sonuçlarının bu hafta açıklanabileceğini belirtti.? ?"Amaç rejim değiştirme değil, ihlale yanıt"? ?Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Suriye'ye yönelik değerlendirilen seçeneklerde, odaklarının "rejim değiştirme" değil, "Suriye rejiminin kimyasal silah kullanımına eylemine yanıt verme" olduğunu ifade etti.? ?Carney, "Şunda açıklık kazandırma istiyorum ki değerlendirdiğimiz seçenekler rejim değiştirme hakkında değil. Bu seçenekler, kimyasal silah kullanımının yasaklanmasına yönelik uluslararası standartların açık ihlaline cevap vermeye dönüktür. Bu ölçekte kimyasal silah kullanılması ayrı bir konu ve yanıt verilmesi gereken bir durum" diye konuştu.? ?Kimyasal Silahlar Konvansiyonu ile dünya nüfusunun yüzde 98'inin bu uluslararası standardın korunması gerektiğinde karar kıldığını anımsatan Carney, "kitle ölümleriyle sonuçlanan açık ve aşikar bir ihlale cevap verilmesi gereklidir" değerlendirmesinde bulundu.? ?Carney, Suriye'deki çatışmanın ise askeri değil siyasi bir çözüme ihtiyacı olduğunu kaydetti.

?'Cezalandırmaya hazırız'

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa'nın Suriye'de masum insanları gazlama kararını alanları cezalandırmaya hazır olduğunu söyledi.

?Fransa'nın değişik ülkelerdeki büyük elçilerinin Elysee Sarayı'ndaki geleneksel toplantısında açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa'nın Suriye'de talihsiz bir şekilde masum insanları gazlama kararını alanları cezalandırmaya hazır olduğunu söyledi.

? "Tüm dünya, Suriye'de kimyasal silahların kullanıldığı haberinin doğrulanmasından sonra ürperdi" diyen Cumhurbaşkanı François Hollande; "Eldeki tüm işaretler kimyasal silahın Suriye rejimi tarafından kullanıldığını gösteriyor ve bu olay bir kere daha rejimi dünyanın gözünde mahkum etti. Fransa, Suriye muhalefetine bir seneden beri yardımda bulunuyor. Bugünden itibaren sorumluluğumuzun derecesi değişmiştir. Bundan sonra yapılması gereken BM araştırması bitiminde, Suriye'ye verilecek en uygun cevabın araştırılmasıdır. Şam'ın yaptığı bu kimyasal saldırı cevapsız kalmayacaktır" dedi.

CAMERON: HENÜZ KARAR ALINMADI

?İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye'ye yapılacak olası askeri müdahalenin gelecekteki kimyasal silah saldırılarını önlemek amaçlı olacağını belirterek, "Henüz bir karar alınmadı" dedi.

Kimyasal silahların kullanımına tepkisiz kalınırsa bunun, gelecekte daha fazla rejimin kimyasal silahlar kullanması anlamına geleceğini dile getiren Cameron, Suriye rejiminin kimyasal silah stoğuna sahip olduğunun bilindiğini ifade etti.

İngiltere Başbakanı Cameron bugün, bakanlar, üst düzey askeri yetkililer ile istihbarat yetkililerinin katılacağı ve Suriye konusunun ele alınacağı Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına başkanlık edecek.

İngiliz Parlamentosu ise Perşembe günü Suriye'deki kimyasal silah saldırsının ardından verilecek tepkiyi görüşmek üzere acil toplanacak.

ERDOĞAN İNGİLTERE VE DANİMARKA'YLA GÖRÜŞTÜ?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere ve Danimarka başbakanları ile telefonda görüştü.

İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüşmede, iki lider Şam yönetiminin sivil halka karşı kimyasal silah kullanmaktan çekinmediğinin açıkça ortaya çıktığını vurguladı. Erdoğan ve Cameron, uluslararası toplumun bu insanlık dramına seyirci kalamayacağını belirtti.

Danimarka Başbakanı ile görüşmede de Başbakan Erdoğan, uluslararası toplumun somut adımlar atmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

İSRAİL: TARAF DEĞİLİZ

?İsrail ise savaşta kimsenin tarafında olmadıklarını ancak saldırıya maruz kalmaları halinde cevap vereceklerini belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 'Suriye'deki savaşta taraf olmadıklarını ancak İsrail'i hedef alan her türlü saldırıya güçlü bir cevap vereceklerini' açıkladı.

Milliyet

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.