İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Yemek yedikten sonraki öksürüğe dikkat

Yemek yedikten sonraki öksürüğe dikkat

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi (Near East University Hospital) Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Haldun Oğuz Boğaz Reflüsünü anlattı...

Yayın Tarihi: 28/08/13 14:34
okuma süresi: 3 dak.
Yemek yedikten sonraki öksürüğe dikkat
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa Kıbrıs (Near East University Nicosia Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Oğuz, midenin, kendisine gelen yiyecekleri sindirebilmek için asit salgıladığını belirtirken, yemek borusu ve midenin birleştiği bölgede bir grup kas, bir kapakçık sistemi gibi davranarak asitli sıvının mide dışına çıkmasına engel olmaya çalıştığını ifade etti.

Prof. Dr. Oğuz , Mide içerisinde asitli sıvının geriye yani yemek borusu ve daha yukarısında yer alan boğaz, gırtlak bölgesine geri kaçışına "Boğaz Reflüsü (Reflü Larenjit – Laringofaringeal Reflü) adı verildiğini kaydederken, Reflüye bağlı oluşan şikayetler ya asidin doğrudan etkisine, ya da boğaz çevresindeki dokuların aside verdiği cevaba bağlı olduğuna dikkat çekti.

Boğazda Takılma (birşey varmış, yutamıyormuş gibi olma) Hissi;

En sık görülen şikayetlerin boğazda takılma (birşey varmış, yutamıyormuş gibi olma) hissi, ses kısıklığı, yutma sırasında ağrı, boğazda yanma, ağıza acı su gelmesi, göğüs ortasında ağrı, yemek yedikten sonra öksürük olarak açıklayan Prof. Dr. Oğuz, bunların yanı sıra sık boğaz temizleme, hazımsızlık hissinin de olabileceğini, birçok farklı şikayetlerin bu şikayetlere eklenebileceğini dile getirdi.

Prof. Dr. Oğuz, Reflüden korunmada etkili olabilecek ana yöntemler sıralarken, Kilo almamak, optimum kiloyu korumak, karın bölgesini aşırı sıkan kıyafetlerden kaçınmak, yemeklerden hemen sonra yatmaktan kaçınmak, yemeklerden hemen sonra egzersiz yapmamak, eğilip kalkmamak, stresten kaçınma ile ilgili önlemler almak, aspirin gibi mideyi irrite edici ilaçları dikkatli ve doğru dozda kullanmak, karın Solunumunu öğrenmek ve gün içerisinde uygulamak, gece uyumadan yaklaşık 3 saat öncesinde su dışında hiçbir şey tüketmemek, yağlı – asitli – alkollü – domates soslu yiyeceklerin tüketimini sınırlamak olduğunu açıkladı.

Reflü şikayetleri birçok başka hastalık tarafından da oluşturulabildiğini vugulayan Prof. Dr. Oğuz, reflü şikayetleri olan hastanın bir Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından muayene edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Oğuz, Hastalık, tanısı koyulduktan ve diğer hastalıklarla ayırıcı tanısı yapıldıktan sonra tedavi yönteminin belirlendiğini ifade ederken, ilaç tedavileri ve ilaca dirençli nadir olguların ise cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilindiğini belirterek sözlerini sonlandırdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.