İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Omonia taraftarları: "Adayı yeniden ikiye bölmek istemiyoruz"

Omonia taraftarları: "Adayı yeniden ikiye bölmek istemiyoruz"

Yaptıkları orak, çekiç koreografisi belki de en fazla paylaşılan tribün fotoğraflarından birisi oldu. Anti-faşist duruşlarının yanında Türkçe açtıkları ırkçılık karşıtı pankartlarıyla Türkiye tribünlerinin dikkatini çeken Kıbrıs'ın Omonoia takımı tribünlerinden bahsediyoruz.

Yayın Tarihi: 24/02/14 08:48
okuma süresi: 8 dak.
Omonia taraftarları: "Adayı yeniden ikiye bölmek istemiyoruz"
A- A A+

Direnişteki işçilere destek pankartlarından, Zapatista bayraklarına kadar çeşitli materyalleri görebileceğiniz bir tribün. Antifaşist tribünler arasında uzun süredir yaptıkları dikkat çeken Omonoia'nın Gate-9 grubuyla bir röportaj gerçekleştirdik. Grup adına sorularımızı yanıtlayan Panos Yobov, faşizme karşı her zaman işçi sınıfının yanında olduklarını söylüyor.

Gate-9 ne zaman kuruldu ve ne kadar zamandır var?

Gate-9 1992'de kuruldu. Bugün 22 yaşında.

Gate-9 grubu politik bir grup. Grubun politik durumunu ve ne zamandan bu yana politikayla iç içe olduğundan bahseder misin?
Biz başlangıçtan beri politiğiz. Her zaman solcu bir grup olduk. Her zaman komünizm, anarşizm yanlısı olduk.

Kıbrıs'ta en ciddi rakibiniz APOEL takımının tribünleri aşırı sağcı. Neonazi faşist bir grupları var, grubun da size karşı olduklarını biliyoruz. Siyaset ve sportif alanda Gate9 ve APOEL arasındaki çekişmeyi bize anlatır mısın?

Takımlarımızın tarihi bizi düşman yapmıştır. Onlar kötüler ve bizler iyileriz! Biz işçi sınıfındanız ve onlar sermayenin ve siyasi iktidarın adamları. Yunanistan'da 1945'ten 1949'a kadar bir iç savaş yaşandı. Bu dönemde SEGAS (Yunanistan Atletik Federasyonu) tüm takımlara kendi içlerinde hiçbir solcu oyuncu barındırmadıklarına dair bir form doldurmaları için mektup yollamıştı. Bu formu doldurmayan tüm takımlar atılacaktı. OMONOIA'nun gelecekteki kurucusu olanlar bu nedenden dolayı APOEL'i terk ettiler ve OMONOIA'yı bugünkü haline getirdiler. Buradan anlayabilirsiniz ki, OMONOIA solcu taraftarlara sahiptir, çünkü bu bizim kulübümüzün geçmişidir. OMONOIA'nın her zaman Kıbrıs'ın diğer yakasından da taraftarları olmuştur. (Unutmayın ki o zamanlarda Kıbrıslı Yunanlılar ve Kıbrıslı Türkler arasında henüz bir sorun yoktu). Evet, APOEL tribünüyle çatışmalar şiddetli geçiyor, mücadelemiz hiçbir kural tanımıyor.

Kıbrıs'taki taraftar kültürünü ve gruplarını anlatır mısın?

Kıbrıs'ta sadece 5 taraftar grubu var. Diğer takımların çok fazla taraftarı yok ve onların ultraları yaklaşık 10-20 kişiden oluşuyor diyelim; dolayısıyla onlara dokunmuyoruz, onlarla uğraşmıyoruz. Böyle bir şey yapmak yakışık almazdı. Kıbrıs futbolu tam anlamıyla siyasidir. Tüm takımlar böyledir. Bizde GATE-9 (OMONOIA) solcu, APOEL ultraları (Apoel) faşist, Gate-1 (Apollon Limassol) sağcı, Gate-3 (Ael Limassol) apolitiktir -ama solcu olduklarını söyleseler de bizim gibi değillerdir-, Machites (Anorthosis) faşisttir.

Dünyanın birçok yerinde polisler ile tribünlerin arası hep problemli olmuştur. Kıbrıs'ta polislerle, tribün grupları arasında durum ne?

Biz 1992'den beri polisle savaş halindeyiz. Onlardan nefret ediyoruz ve onlar da bizden nefret ediyor. GATE-1 de bizimle aynı sorunları paylaşıyor. Geri kalanların böyle bir savaşı yok.

Gate-9 birçok koreografi de yapıyor. Grubunuzu nasıl finanse ediyorsunuz?

Grup sadece üyeler tarafından finanse ediliyor. Biz ultra mantalitesine sahibiz ve kulüpten para kabul etmiyoruz. Ayrıca bize finansal olarak yardımda bulunan sıradan taraftarlar da var; onlar da bizim kulüp için iyi işler çıkardığımızı biliyor. Koreografiler buralarda çok pahalı; dolayısıyla geri dönüşüm kağıtlarından kullanmaya çalışıyoruz.

Gate-9 her maçta sürekli siyasi pankart ve bayraklar açıyor. Bunun için ceza aldınız mı ve Kıbrıs halkının buna yönelik tepkisi ne oldu?

Evet, OMONOIA açtığı siyasi pankartlardan dolayı maddi cezalar aldı, ama bu, sıradan taraftarlar tarafından kabul gören bir şey. Biliyorsunuz, bu bizim tarihimiz ve bunu asla unutmamamız gerekir. Başka takımlardan birçok kişi bundan dolayı bizden nefret ediyor, ama onları takan kim? Bizim kültürümüz böyle.

ADAYI YENİDEN İKİYE BÖLMEK İSTEMİYORUZ

Geçen yaz İstanbul'daki Gezi Parkı direnişinden haberiniz oldu mu?

Çok kitlesel ve büyük bir direnişti! Ama bunun bir devamının olması gerekir. Sizin muhafazakar ve milliyetçi devlete karşı direniş göstermeniz gerek.

Kıbrıs'ta futbolun her iki tarafı da birleştirmesine dair tartışmalar yürütülüyor. Gate-9 bu konuda ne düşünüyor?

Gate-9 olarak biz bu konuda herhangi bir yargıda bulunmuş değiliz. Bir netliğe kavuşabilmek için her şeyi görebiliyor olmamız gerekir. Sizin de bildiğiniz gibi her iki tarafta da milliyetçilik çok güçlü. Tekrardan faşizme tahammülümüz yok ve dedelerimiz gibi adayı yeniden ikiye bölmek istemiyoruz.

Tarafların politik harekete dahil olması sizce gerekli mi ve sizin için bu ne ifade ediyor?

Evet, bu gerekli. Tribünleri faşistlere bırakamayız ve onlarla aynı tribünlerde olamayız. Aynı şekilde Che'nin dediğini unutmayın: Futbol devrim için iyi bir silahtır.

Antifa taraftarı genelde Che Guevara bayrakları kullanıyor. Livorno'yla birlikte siz sanıyorum tribünlerde Stalin fotoğrafları ve pankartları kullanan tek grupsunuz. Neden Stalin'i kullanıyorsunuz? Bunun belirli bir nedeni var mı?

Bizim tribünün Stalin'i göstermelerinin nedeni Stalin'in 2. Dünya Savaşında Hitler'i yok etmiş olmasıdır.. Bu, Apoel'in Nazi pisliklerini kışkırtmanın en iyi yolu.

Omonoia tribünlerinde Gate-9 dışında farklı tribün grubu var mı?

Bizden başka grup yok, sadece birkaç alt gruplar var bunlar Lefkoşa'dan değiller. Gate-9 Limassol, Gate-9 Larnaca ve Gate-9 Pafos ama hepsi Gate-9 grubunun şemsiyesi altında bulunuyorlar.

YONCA EN KÖTÜ KOŞULLARDA YETİŞİR

Kulüp renkleriniz ve armanızdaki üç yapraklı yonca Panatinaikos'la aynı; bir bağınız var mı?

Panatinaikos'la herhangi bir bağımız yok. Kurucumuzun yoncayı seçmesinin nedeni yoncanın en kötü koşullarda bile yetişebiliyor oluşu. Umudun rengi olan yeşili ve mutluluğun rengi olan beyazı giyiyoruz.

Türkiye tribünleri ve taraftar kültürü hakkında neler biliyorsunuz?

Türkiyeli taraftar kültürü Avrupa'nın geri kalanından farklı. Tamamıyla kabul gören, size özgü bir stiliniz var. Takip edebildiğimiz kadarıyla çoğu grubunuz ultra mantalitesine sadık olmasalar da İtalya ve Yunanistan'la aynı seviyedesiniz.

Gate-9, Yunanlılar ve Türkiyeliler arasındaki düşmanlığa nasıl bakıyor? Türkçe "Peace Barış" pankartı açmıştınız…

Gate-9 olarak Kıbrıs'ta olanları unutmuyoruz. Olanlardan dolayı halkları değil, her iki taraftan da politikacıları ve faşistleri suçluyoruz. Sorun başladığında her iki taraftan milliyetçiler çatışmaya başladılar. EOKA, TMT ve Yunan ve Türk devleti ve tabi İngiltere. İstedikleri gibi Kıbrıs'ı böldüler. Birçok (Kuzey ve Güney) Kıbrıslıyı öldürdüler. Sonuç olarak biz Gate-9 olarak halkı, işçi sınıfını destekliyoruz. Kapatılmış yollar 30 yıl sonra, 2004'te tekrardan açıldı. Yollar açıldıktan sonra oynanan ilk oyun Apoel'e karşıydı. İlk defa o maçta 30 yıl aradan sonra kendi tarafımızda Türkiyeli Kıbrıslılar bulunuyordu. Barış pankartını yapmamızın nedeni buradan kaynaklanıyor.

Evrensel

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.