8 Mayıs Dünya Thalassaemia Günü
8 Mayıs Dünya Thalassaemia günü ,tüm dünyada etkinlik ve faaliyetler ile kutlanan, Thalassaemianın tedavisinde yeniliklerin ve kaliteli tedavinin konuşulduğu gündür.
Thalassaemia Derneği olarak her 8 Mayıs da Thalassaemia hastalığını ve sorunlarımızı aktarmak , Thalassaemialı arkadaşlarmızın eksiksiz tedavi almalarını sağlamak için dernek olarak yıllardır uğraş vermekteyiz.
Derneğimiz 15.1.1978 yılında kurularak Kuzey Kıbrıstaki Thalassaemia hastalarına etkin tedavi sağlanması ve Thalassaemialı doğumlarının önlenmesi konularında, Devletin de desteği ile büyük bir başarı sağlamıştır. 1980 yılında aile yasasında yapılan değişiklikle Evlilik öncesi Thalassaemia taşıyıcılık testi yapılması yasal hale getirilerek yeni Thalassaemialı doğumları durdurulmuştur.
Bugün evlenmeden önce Thalassaemia testi yaptıran genç çiftlermize de ne kadar önemli bir test yaptırdıklarının bilincinde olmalarını hatırlatmak isterim .
1988 yılında derneğimizin verdiği büyük mücadeleyle Thalassaemia Merkezi açılarak tüm thalassaemialılar tek çatı altında toplanarak tedavi alması sağlanmıştır.
Merkezimizde halen 150 Thalassaemialı tedavi görmektedir, yaşanan Kan bulma problemleri nedeniyle tedavilerimiz sürekli aksamaktadır. Kan bulma problemlerinin kesin olarak çözülmesi için yapılması gereken ciddi çalışmalar vardır.
Öncelikle Kan Bankasına takviye personel alınarak kan toplama ekiplerinin çoğaltılması , kan bağış kabul saatlerinin uzatılması gerekmektedir.
Sürekli Kan bulmamızı sağlama amaçlı Sağlık Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell, Kan Donör
veri bankası oluşturulması için imzalanan protokolün başarılı olmasını temenni eder halkımızın bu kampanyaya duyarlılık göstermesini bekleriz.
Özürlüleri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası gereği Özürlü İstihdamlarının gerçekleşmesini talep ettik ancak ne yazık ki hükümetin yaptığı tüm istihdamlar hiç durmadan devam ederken bizlerin istihdamlarından ne bir ses ne bir haber vardır.
Çalışma Bakanlığına Soruyoruz bunca yıldır iş bekleyen Thalassaemialılar ne zaman işe gireceklerdir.?
Yıllardır Thalassaemia merkezinin tamirat ve tadilat gerektiğini Sağlık Bakanlığına ve hastahane idaresine aktarmamıza rağmen hiçbir tedbir alınmadığını görüyoruz.
Tüm duvar ve tavanları çökmüş durumda olan merkezde depodan bozma bir hemşire odasında hemşirelerimiz görev yapmaktadır ve acilen tadilatı gerekmektedir.
Merkez giriş kapısı yıllardır bozuk olarak durmaktadır. Merkezimizin tadilatı için Haziran 2013 yılında hazırlanan planlama ve İnşaat Dairesi raporu olmasına rağmen bu konuda tek bir çivi bile çaklımamıştır.
Thalassaemia Merkezi için büyük uğraşlar sonucu elde edilen 2. Doktor kadrosu hala Sağlık Bakanlığı tarafından doldurulmamıştır.
Thalassemia Derneği olarak 8 Mayısları böylesi sorunları dile getirerek kutlamak istemiyoruz , biz daha sorunsuz ve problemsiz ,8 Mayıslar isteğimizi dile getirirken ,
Kan bağışları ile bizlere destek veren tüm kurum kuruluşlar, halkımıza , ve tedavilermizi sürdüren doktor ve hemşirelermize teşekkür ederiz.
8 Mayıs Thalassaemia gününde öncelikle Thalassaemia mücadelesini kaybeden arkadaşlarımızı rahmetle anar, tüm Thalassaemialıların gününü kutlar sağlıklı ve kaliteli yaşam dileriz.
Thalassaemia Derneği
Yönetim Kurulu (a)
Ahmet Varoğlu
Başkan
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.