İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Allah'ın aciz bir kulu olan Nazım Efendi vefat etti

Allah'ın aciz bir kulu olan Nazım Efendi vefat etti

Nakşibendi Tarikatı Şeyhi Nazım Kıbrısi'nin (Mehmet Nazım Adil), çoklu organ yetmezliği nedeniyle bugün saat 13.30'da, tedavi görmekte olduğu Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde hayatını kaybettiği açıklandı.

Yayın Tarihi: 08/05/14 08:08
okuma süresi: 6 dak.
Allah'ın aciz bir kulu olan Nazım Efendi vefat etti
A- A A+

YDÜ'den yapılan açıklamada, "YDÜ Hastanesi ve doktorları, 92 yaşında olan Şeyh Nazım Kıbrısi'nin hayatta kalması için tüm imkanları seferber etmiş fakat çoklu organ yetmezliği nedeniyle bugün saat 13:30 itibariyle hakkın rahmetine kavuşmuştur" denildi.

Açıklamada, Şeyh Nazım Kıbrısi'nin, 17 Nisan'da Cengiz Topel Hastanesi'nden "akut Solunum yetmezliği ve kalp yetmezliği" ön tanıları ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne getirildiği, Göğüs Hastalıkları, Alerji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Uyku Uzmanı Prof. Dr. Finn Rasmussen ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Barış Ökçün tarafından muayene edilerek, gerekli tüm tetkiklerin yapıldığı anımsatıldı.

Açıklama, şöyle devam etti:

"Hasta geldiği zaman şuuru kapalı, tansiyonu düşük ve Solunum cihazına bağlıydı. Gerekli tüm tedavilere başlandı ve yoğun bakımda takibe alındı. Yapılan tüm tetkikler neticesinde kalp fonksiyonlarının daha iyi olduğu, esas rahatsızlık nedenin infeksiyona bağlı 'akut Solunum yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliği' zemininde gelişen, 'akut böbrek yetmezliği' tablosu olduğu tespit edildi."

Şeyh Nazım Kıbrısi'nin 18 Nisan'da şuuru açık, tansiyonu iyi, destekleyici ilaçları azaltılmış, idrar çıkımı iyi olarak gözlemlendiği kaydedilen açıklamada, Göğüs Hastalıkları ve Kardiyoloji Anabilim Dalları başta olmak üzere tüm birimler tarafından takip edildiği ifade edildi.

Şeyh Nazım Kıbrısi'nin, 6 Mayıs tarihinden beri Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavisine devam edildiği ancak yapılan tüm tetkik ve tedavilere rağmen var olan kronik karaciğer yetmezliğinin de etkisi ile üç günden beri durumunun daha da ağırlaştığı, şuurunun kapandığı ve tüm destekleyici tedavilere rağmen tansiyon düşüklüğünün devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada, "Yakın Doğu Üniversitesi Ailesi olarak Şeyh Nazım Kıbrısi'ye Allah'tan Rahmet, ailesine ve tüm İslam alemine başsağlığı dileriz" denildi.

***

Şeyh Nazım Kıbrısi kimdir?

Güney Kıbrıs'ın Larnaka kentinde 21 Nisan 1922'da doğan Şeyh Muhammed Nazım Adil Kıbrısi, mutasavvıf ve Nakşibendi tarikatının önde gelen isimlerindendi. 1940`larda İstanbul Üniversitesi kimya bölümünde yüksek eğitim alan Kıbrısi, öğrencilik yıllarında Nakşibendi Şeyhi Süleyman Erzurumi'ye bağlandı. Bir süre sonra şeyhinin izniyle Şam'a giderek Şeyh Abdullah Dağıstani'nin talebesi oldu. Dağıstani'nin 1973'te ölmesinin ardından yerine geçti. Nazım Kıbrısi, 2011'de kendinden sonra silsileyi oğlu Mehmet Adil'in devam ettireceğini ilan etti. Evli ve dört çocuk sahibi olan Şeyh Nazım Kıbrısi; Türkçe, Arapça, İngilizce ve Yunanca biliyordu.

Soyu, anne tarafından Mevlevî tarîkatı kurucusu Mevlânâ Celâleddîn Rûmî'ye, baba tarafından Kâdirî tarîkatı kurucusu Abdülkâdir Geylânî'ye dayanır. 1940`larda İstanbul'da Kimya Fakültesini okudu. İstanbul'da bulunduğu dönem içerisinde Nakşibendi şeyhi Süleyman Erzurumi'ye bağlandı. Bir müddet kendini yetiştirdikten sonra şeyhinin izni ve işareti ile Şam'a gidip Şeyh Abdullah Dağıstani'ye bağlandı ve onun mânevi terbiyesine girdi.

Şeyh Abdullah Dağıstani'nin emri ile insanlara tasavuf terbiyesini vermeye başladı.1973'de Şeyh'inin vefatı ile onun yerine geçti. 2011'de oğlu Mehmet Adil Efendi'nin, kendi yerine geçip, silsileyi devam ettireceğini ilan etti.

1941'de Hacı Emine Hanım ile olan evliliğinden dört çocuğu bulunmaktadır. Türkçe, Arapça, İngilizce ve Kıbrıs Rumcası olmak üzere dört dil bilmektedirEzanın Arapça lafzı ile okunmasının yasak olduğu dönemde Kıbrıs'a geri geldiği ilk gün şerefeye çıkıp ezanı Arapça lafzı ile okumuş ve bunun üzerine bir hafta hapis yatmıştır. Serbest bırakılınca Lefkoşa'nın en büyük camii Selimiye'nin şerefesine çıkıp tekrar Arapça lafız ile ezan okumuş, bunun üzerine kendisine dava açılmıştır. Davayı beklerken Lefkoşa'nın köylerini gezip Arapça lafız ile ezan okumaya devam etmiştir. Hakkında 114 dava aynı zaman diliminde açılmış ve 100 yılı aşan süre mahkumiyeti gündeme gelmiştir. Davaların okunma gününe yakın, Adnan Menderes döneminde, TBMM'nin ezanın Arapça lafız ile okunmasını serbest bırakması üzere hakkındaki davalar düşmüştür.

YÜRÜTTÜĞÜ FAALİYETLER ŞUNLARDI:

Toplantı, seminer, konferans ve sohbetler

Grup çalışmaları,

Yerel ve uluslararası gençlik kampları,

Gençlere gezi ve ziyaretler düzenlenmesi,

Gazete basımı, bildiriler ve halkla ilişkiler,

Kur'an-ı Kerim okuma yarışmaları,

Milli-Dini öykü yazma yarışmaları,

Film, video ve slayt gösterileri,

Köy ve aile ziyaretleri,

İslami kuruluşlarla temaslar,

Kan bağışı kampanyaları,

Ağaç dikme faaliyeti,

Fakir çocukların sünnet edilmesi,

Gençlere burs temini, fakir ailelere yardım verilmesi,

Gençler arasında sportif müsabakalar tertip etme,

Camilerimizin tamiri ve inşası için gerekli faaliyeti yapmak,

Çeşitli kesimlere iftarlar düzenleme,

Gençlere ücretsiz takviye kursları düzenlenmesi,

Dini Bilgiler Kursları açmak,

Ortaokul ve üniversite öğrencileri için yurt açma,

Kıbrıs davası ve milli konularda aydınlatıcı faaliyetlerde bulunma.

***

TAZİYE DEFTERİ AÇILDI

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde Nakşibendi Tarikatı Lideri Şeyh Nazım Kıbrısi'nin ölümü üzerine taziye defteri açtı.

Şeyh Nazım Kıbrisi, vasiyetinde ölümünün ardından, "Allah'ın aciz bir kulu olan Nazım Efendi vefat etti" yazılmasını istemişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.