İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

UKÜ Caroline Bos'u ağırladı

UKÜ Caroline Bos’u ağırladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi, 2015 Tasarım Festivali çerçevesinde UNStudio'nun kurucu ortağı ve Baş Kentsel Tasarımcısı olan Mimar Caroline Bos'un sunduğu "Deney ve Deneyim" temalı bir seminer düzenledi.

Yayın Tarihi: 07/04/15 13:11
okuma süresi: 5 dak.
UKÜ Caroline Bos’u ağırladı
A- A A+

UNStudio hakkında…

UNStudio kısaltması ile tanınan The United Network Studio 1988 yılında Caroline Bos ve Ben van Berkel'in ortak çabası ile kuruldu. Merkezi Amsterdam'da konuşlanmış olan UNStudio'nun Şangay'da da tam işlevli büroları bulunuyor.

UNStudio projeleri arasında Almanya'nın Stuttgart şehrinin mimari dokusuna, ekonomik ve sosyal kimliğiyle görkemli mekânsal bir katkı olan dünyaca ünlü Mercedes-Benz Müzesi de yer alıyor.

Caroline Bos UKÜ Çevik Uraz Konferans Salonu'nda gerçekleşen seminere katılımcılara yönelik karşılama mesajı ve ziyaretini mümkün kılan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'ne teşekkür ederek başladı.

UNStudio olarak Mimarlık, Kentsel Tasarım ve İç Tasarım gibi farklı alanlarda faal olduklarını açıklayan Bos, "Herhangi belirli bir alana odaklanmanın daha revaçta olduğu anlarda bile tüm dallar düzeyinde çalışmak bize her daima daha çok hitap etmiştir. Her zaman tek bir alana odaklı kalma eğilimine karşı direnebilmişizdir" dedi.

Bos tek bir alanda iyi olmaktansa tüm düzeylerde yeterli olabilmenin kendileri için her zaman için daha büyük bir önem teşkil etmiş olduğunu ve bu yolla, ilk projelerinden olan Mobius Evi'nde olduğu gibi, tüm projelerinden bireyler öğrenip bir deneyim birikimine ulaşabildiklerini ifade etti. Bos mimarinin herhangi bir dalında edinilmiş olan bilginin sıklıkla başka bir mimari alana transfer edilebildiğini belirtti. UNStudio'nun yakın zamanda açılmış olan Hong Kong bürosuna atfen ise "bu sadece sıradan bir yolculuk ve sıradan bir öğrenim deneyimi değil, aynı zamanda kültürler arası ve alanlar arası bir yolun açılması idi" dedi.

Kültür ve mimarlık: Kültürel mirası küresel mirasa dönüştürmek…

Yabancı ve denenmemiş bir mecradaki bir proje üzerinde çalışmayı gerektiren işlere ilişkin olarak Bos, "Bir mimar olarak her daima karşı karşıya kalacağınız soru şudur: 'Yabancı bir kültür içerisinde çalışabilir misiniz, yerel geleneklere saygı gösterebilir misiniz, yerel kültüre ilişkin bu kültür içerisinde çalışmanıza olanak sağlayacak denli bilgili misiniz?'". Kendilerinin bu durumlarda saptadıkları çözümün yerel şahıslarla beraber çalışmak olduğunu belirten Bos sözlerine şöyle devam etti: "Çok ulusluluk konsepti ile çalışmalarımız sonucunda, kültürel bir miras küresel bir mirasa dönüştü ve de kendi kendimize sürekli olarak sorduğumuz sorular sonucunda uzmanlaştık. Totoloji ve milliyetçiliğe karşı koymak amaçlı tüm bu deneysel tavırlardan meydana çıkan şudur: Öylesine büyük bir bilgi birikimine eriştik ki, edindiğimiz bu birikim sonucunda kendi yöntemimizin veya başka herhangi bir yöntemin temelinde bizleri bir araya getiren bilginin yattığını keşfettik."

Cevabına açıklık getirmek amacıyla Bos yakın geçmişte Şangay'da üzerinde çalıştıkları bir projeye değinerek, "Mimarlığın amacı insanlara ilham kaynağı yaratmak olmalıdır. Mimarlık insanları kendileri ile ilgili, dünya ve dünya üzerindeki kendi rolleri ile ilgili düşünmeye sevk etmeli ve onlara genel olarak olumlu bir deneyim yaşatmalıdır" şeklinde konuştu.

Deney ve deneyimin ideal örneği: Mercedes-Benz Müzesi

Bos seminere Almanya'da Stuttgart şehrindeki Mercedes-Benz Müzesi'nin de dâhil olduğu bazı anahtar projelere ve bu projeler esnasında karşılaşmış oldukları sorunlara değinerek devam etti. Müze binasının tasarımcısının belirlenmesinde bir yarışmanın söz konusu olduğunu, sergi tasarımcısının yarışma kapsamında anlatılacak hikâyenin nasıl kaleme alınmasını istediğini dile getiren bir pasajı yarışmaya yönelik bilgilendirme dosyasına dâhil ettiğini ve bu yarışma sonucunda bina tasarımcısının kararlaştırılmış olduğunu aktaran Bos dolayısıyla da müzenin deney ve deneyimin ön plana çıktığı ideal bir örnek olduğunun altını çizdi.

Müzeye ilişkin iki hikâyenin söz konusu olduğunu anlatan Bos, "Hikâyenin biri Mercedes Benz, yani arabanın kendisi, diğeri ise bu arabaya ilişkin kültür üzerine idi. Bu müzenin tasarımının gerçekleştirilmesinde karşılaşılan inşaya yönelik tehlikenin bertaraf edilmesinde birçok uzmanlarla iş birliğinde bulunuldu ve proje sonucunda projeyi sonuçlandıranlar birer uzman oldular" şeklinde konuştu.

Dünya çapında üne sahip olan Bos ayrıca Melbourne Üniversitesi Mimarlık İnşaat ve Planlama Fakültesi Fahri Öğretim Üyeliği unvanına da sahiptir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.