İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Doç. Dr. Hamza Duygu: "Kalp hastalıkları giderek artmakta"

Doç. Dr. Hamza Duygu: "Kalp hastalıkları giderek artmakta"

Günümüzde, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başta gelen ölüm ve iş göremezlik nedenlerinden kalp ve damar hastalıklarının, ölüm oranlarındaki payı giderek artmaktadır. Yüksek risk taşıyan bireylerin saptanması ve bu kişilerdeki ilk veya tekrarlayan kalp damar tıkanıklıklarının önlenmesi ile kalp damar hastalıklarını neden olduğu kayıpların önüne geçilebilir.

Yayın Tarihi: 17/04/15 14:35
okuma süresi: 5 dak.
Doç. Dr. Hamza Duygu: "Kalp hastalıkları giderek artmakta"
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi, Lefkoşa (Near East University,Nicosia)Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Hamza Duygu; son zamanlarda önemli sağlık sorunlarının başında gelen kalp hastalıkları, Dünya Sağlık Örgütü'nün bildirmesine göre, kan basıncı, obezite, kolesterol ve sigara içiminin kontrolü ile yarıya indirilebilir. Kalp ve damar hastalıkları birden fazla faktöre bağlı hastalıklardır, riski artırdığı bilinen ve her toplumda etkin olduğu kabul edilen faktörler vardır. Sigara içmemenin, sağlıklı beslenmenin, kilo kontrolünün, düzenli egzersiz yapmanın, normal şeker metabolizmasını korumanın ve aşırı stresten uzak durmanın kalp ve damar sağlığını korumak açısından önemi bilinmektedir.

Doç. Dr. Hamza Duygu ,Kalp ve damar hastalıkları ile ilgili risk faktörleri arasında yaş, cinsiyet, genetik ve etnik etkenler "değiştirilemez etkenler" grubuna girerken; sigara, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, aşırı alkol, hareketsiz yaşam, şişmanlık, kan basıncı yüksekliği ve kan şekeri yüksekliği "düzeltilebilir risk faktörleri" olarak değerlendirilmekte olduğunu belirtti. Duygu, özellikle düzeltilebilir risk faktörleri kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinin temelini oluşturur. Başta gelen üç risk faktörü obezite, hipertansiyon ve sigara içimidir dedi.

Kalp Hastalıkları Genç Yaşlara İniyor

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Hamza Duygu, kalp hastalıklarının genç yaşlara inmesinde yaşam tarzının etkisini "Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesinin getirdiği değişimler nedeniyle toplum gün geçtikçe farklılaşan bir yaşam tarzı sürmektedir. Modern yaşamın getirdiği olanaklar nedeniyle insanlar daha az hareket eder hale gelmişlerdir. Değişen yaşam tarzı insanların beslenme alışkanlıklarını da kötü yönde etkilemektedir. Beslenmenin daha çok hayvansal kaynaklı gıdalara dayanması, sebze ve meyvenin yeterince tüketilmemesi, aşırı yağlı, soslu, yüksek enerjili gıdalar tüketilmesi, fiziksel aktivite eksikliği ile birleştiğinde kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini artmaktadır. Son yıllarda yirmili otuzlu yaşlarda da kalp damar tıkanıklıklarına günlük pratiğimizde daha sık rastlamaktayız. Bunun en önemli nedeni sigara alışkanlığıdır. Kalp hastalıkları riskini azaltmak için; her gün düzenli spor yapılmalı, ideal kilo korunmalı, kan basıncının yükselmemesine özen gösterilmeli, kötü huylu kolesterol yüksekliğine dikkat edilmeli, kan şekeri kontrolü sağlanmalı, günde ortalama 7 saat uyumaya dikkat edilmeli, stresli yaşamdan uzak durulmalı, fazla alkol tüketiminden kaçınılmalı ve mümkün olduğunca kirli havanın olduğu yerlerden uzak durulmalıdır. " şeklinde açıklamakta.

Kalp Sağlığını Korumak İçin Beslenmeye Dikkat Edilmeli

Sağlıklı beslenme sayesinde kalp damar hastalıklarına neden olan risk faktörlerinden aşırı kilo, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gelişimi geciktirilebilir veya azaltılabilir. Toplumun giderek yerleşen batı tipi diyet ve fast food alışkanlığı ile mücadele etmek bu hedeflere ulaşmak için gereklidir. Aşırı kalori ve tuz tüketilmesinin önlenmesi, hayvansal yağların azaltılarak bitkisel yağların, taze sebze, meyve, lif zengini yiyecekler ve balığın daha çok tüketildiği bir diyetin benimsenmesi kalp damar hastalığı riskini azaltmaktadır. Toplam tüketilen enerjinin % 30'dan azının hayvansal yağlardan köken alması gerekmektedir. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanma son derece önem taşımaktadır.

Sigara Önemli Derecede Riski Artırıyor

Düzenli olarak sigara içenlerin %50'si sigara içimi ile ilişkili nedenlerden kaybedilmekte, bu ölümlerin yaklaşık yarısı orta yaş grubunda görülmektedir. İçilen sigara miktarı ile kalp damar hastalıkları, kanser ve Solunum sistemi hastalıkları ile doğrudan bir ilişki mevcuttur. Avrupa'daki veriler sigara kullananların yaklaşık 20 yıl daha az yaşadığını göstermektedir. Sigaranın bırakılması ile kalp damar hastalıkları riskinin azaldığı kanıtlanmıştır. Sigaranın bırakılması sonrası kalp damar hastalıkları riski 10 yıl içinde azalarak hiç içmeyenler seviyesine inmektedir. Kalp krizi geçirenlerde sigaranın bırakılması ile krizin tekrarlama riski yarı yarıya azalmaktadır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.