İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Korkmazcan: "İGS farkındalığına katkı koymayı hedefliyoruz"

Korkmazcan: “İGS farkındalığına katkı koymayı hedefliyoruz”

Avrupa Birliği'nin Kıbrıs Türk toplumuna yardım programı kapsamında yürütülen özel sektör kalkınma programında uygulanan hibe projesi ile düzenlenen ''İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme ve Proje kapsamında sağlanan ölçüm cihazlarının tanıtımı ile ilgili semineri dün GAÜ Millenium salonda gerçekleşti.

Yayın Tarihi: 01/05/15 10:07
okuma süresi: 6 dak.
Korkmazcan: “İGS farkındalığına katkı koymayı hedefliyoruz”
A- A A+

Seminer, Hibe programından yararlanmaya hak kazanan Korkmazcan İş Güvenliği ve AB yetkililerinin ortak çalışması ile gerçekleşti.

Seminerin açılış konuşmasını Korkmazcan İş Güvenliği direktörü Simge Korkmazcan yaptı.

Korkmazcan yaptığı konuşmada; Avrupa Birliği'nin finansmanının hibe programlarından yararlandıklarını belirterek, proje kapsamında ''İş Sağlığı ve Güvenliği bilgilendirme ve ölçüm cihazlarının tanıtımı'' ile ilgili semineri düzenlediklerini dile getirdi.

Korkmazcan; 2011 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın düzenlemiş olduğu İş Sağlığı ve Güvenliği kursu ile İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olduğunu belirterek, 2012 yılının ilk aylarından itibaren de çeşitli sektörel iş kollarında risk değerlendirme ve raporlama hizmetleri ile iş güvenliği danışmanlık hizmetlerini verdiğini aktardı.

Gelişmeye ve yenilenmeye açık olarak araştırmalar ve izlenimler yaptığını dile getiren Korkmazcan, Avrupa başta olmak üzere yurt dışındaki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını incelendiğini ve risk değerlendirme faaliyetleri sırasında çeşitli ölçüm cihazlarından faydalanıldığına vurgu yaptı.

Korkmazcan konuşmasına şöyle devam etti; ''Ülkemizde bu hizmetleri yürütürken daha sağlıklı ve güvenilir öneriler yapabilmek için ölçüm cihazlarını temin etme arayışına girdik. Ancak o dönemde yeni kurulan bir işletme olmam sebebi ile cihazları temin edemedim. Avrupa Birliği'nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik yardım programlarından biri olan ''Küçük Ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Ürün Ve Hizmet Hizmetlerinin Modernizasyonu Hibe Programını'' ilanını gördüm ve bu andan itibaren Korkmazcan İş Güvenliği için yeni bir süreç başlamış oldu. Başvuru kriterlerine uyup uymadığımızı öğrenmek için bilgilendirme toplantılarına ve başvuru sürecindeki eğitimlere katıldık. Hazırladığımız proje ile startup kategorisinde başvuru yapıp, değerlendirmeye katılan 240 civarındaki proje arasından hibe almaya hak kazanan 40 proje arasına girmeyi başardık.

Projemizde, hizmetlerimizi geliştirmek istediğimizi ve ofis açmayı düşündüğümü, bir iş aracım olmadığını araç almak istediğimi ve hizmetlerimi daha iyi yapabilmek, iş kazası ve meslek hastalıklarını önleyebilmek için bazı ölçüm cihazları almak istediğimizi belirtmiştik. Geçen üç yıllık süre içinde hizmet verdiğimiz sektör yelpazesinin de genişlemesi ile farklı sektörlerin tehlikelerine ve ihtiyaçlarına yönelik spesifik risk analizleri yapmak, iş tecrübemizi artırdı. Meslek hastalıkları; uzun yıllar süren marufiyetler sonucunda meydana gelen ruhsal veya bedensel bütünlüğün bozulmasıdır. Bu bağlamda, Avrupa birliğinin finansmanıyla temin edilen ölçüm cihazları ile yapacağımız ölçümlerde ortaya çıkma ihtimali olan meslek hastalığı ve meydana gelebilecek iş kazalarının büyük ölçüde önüne geçebileceğimize inandık. Bugün, Korkmazcan İş Güvenliği için başlamış olan bir sürecin sonuna gelmekle beraber, Kıbrıs'ın kuzeyi için yeni bir sürece başlamış bulunuyoruz.

Bugünkü seminerimizde adamızda yeni artmakta olan İSG farkındalığına bir nebze katkı koymayı hedeflemekteyiz. Ve bizler, temin ettiğimiz bu cihazları, talep etmeleri halinde diğer İSG uzmanı arkadaşlarımızın yaptığı risk değerlendirme faaliyetlerinde de yapacağımız ölçümler ile katkı koyabileceğiz.''

Korkmazcan'ın konuşmasının ardından AB Destek ofisi program yöneticisi Sara Sangoi söz aldı. Program hakkında detaylı bilgi veren Sangoi'nin konuşmasının ardından KAMU-SEN başkanı Ahmet Kaptan yaptığı konuşmada geçmişten günümüze kadar olan yaşamımızı etkilen olayların başında gelen İş Sağlığı ve Güvenliği konusunun iş verenler tarafından ihmal edildiğini, emekçinin bu konuda mağdur olduğunu belirtti. Kaptan, AB standartları ile yaşadıklarını iddia eden işveren ve yöneticilerin, emekçiye yeteri kadar önem vermediğine dikkati çekti.Kaptan özellikle dairelerde hizmet içi eğitime önem verilmediğine dikkati çekerek, emekçinin kaderi ile baş başa bırakıldığını söyledi.

Kaptan geçtiğimiz yıllarda yaşanan iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayını hakkında detaylı bilgi vererek her iş günü bir iş kazası yaşanan ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğine verilen önemin yetersizliğine dikkat çekti.

Ahmet Kaptan'ın konuşmasının ardından Yrd Doç Dr Ahmet Biricik Ölçüm cihazlarının kullanım alanları ve faydaları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Daha sonraki sonumda İs sağlığı ve güvenliği kuralları ve meslek hastalıkları Prof Dr Ayşen Türkman tarafından irdelendi. Yrd Doç Dr Burcu Toker'in ergonomi ve çalışma alanlarındaki yeri hakkında sunum gerçekleştirerek konuşmasını Floros Panteli'ye bıraktı. Panteli, Güney Kıbrıs'taki iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları konusunda bir konuşma yaptı.

Seminerin sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.