İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

"Tarımsal Ürünlerin Sanayileşmesi, Kümelenme ve Dünyadaki Gelişmeler Semineri" başladı

"Tarımsal Ürünlerin Sanayileşmesi, Kümelenme ve Dünyadaki Gelişmeler Semineri" başladı

Kıbrıs Türk Sanayi Odası ile Kredo Muhasebe ve Danışmanlık organizasyonunda düzenlenen "Tarımsal Ürünlerin Sanayileşmesi, Kümelenme ve Dünyadaki Gelişmeler Semineri" başladı.

Yayın Tarihi: 08/05/15 16:04
okuma süresi: 10 dak.
"Tarımsal Ürünlerin Sanayileşmesi, Kümelenme ve Dünyadaki Gelişmeler Semineri" başladı
A- A A+

Ticaret Odası konferans salonunda yer alan seminerin açılışına, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ile Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da katılarak, birer konuşma yaptı. Seminerde, bürokratlar ve uzmanlar da hazır bulundu.

Seminer, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği finansmanı, Türkiye Çukurova Kalkınma Ajansı'nın teknik desteği ile Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen "2014 yılı rekabet gücünün artırılması mali destek programı" kapsamında desteklenen "KKTC Sanayi Sektöründeki Firmaların Kurumsal Altyapılarının Güçlendirilmesi, İhracat Kapasitelerinin Geliştirilmesi ve Yerli Ürün Standartlarının Uluslar arası Standartlara Ulaştırılması" projesi kapsamında düzenlendi.

YORGANCIOĞLU: "HER ALANDA ÇÖZÜME HAZIR OLMALIYIZ"

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş'ın "ülkede her alanda çözüme hazır olmalıyız" sözünün doğru olduğunu, ancak bir anda tüm işlerin yapılamayacağını ifade ederek, Kıbrıs Türk halkının içinde bulunduğu zor şartlara rağmen kendini geliştirdiğini vurguladı.

Yorgancıoğlu, "Kıbrıs sorunu çözülürse Kıbrıs Türk halkının boşlukta kalacağını düşünmediğini", çünkü üreticilerin ve sanayicilerin tüm olumsuzluklara rağmen ayakta olduğunu işaret ederek, Türkiye'ye ihracatta sıkıntılar yaşadıklarını, bunların gerçek olduğunu, ancak laboratuar ve benzeri kalite standartlarının yakalanması durumunda sıkıntıların aşılacağına inanç belirtti.

Dünyada üretimi az olan veya ülkeye özgü ürünlerin bulunup çıkarılması, bunun yanında erkenci ürünlerin belirlenip geliştirilmesi, standart ve kalitelerinin yükseltilmesi durumunda KKTC'nin ihracatta sorun yaşamayacağına inandığını söyleyen Yorgancıoğlu, Türkiye'den gelecek su projesi konusuna da değindi.

"TÜRKİYE'DEN GELECEK SU İÇME SUYU OLACAK... HAYAL KURULMAMALI"

Yorgancıoğlu, bu konuda halkta yanlış bir algı olduğunu, bu suyun içme suyu olarak geleceğini, tarımsal kullanım amaçlı miktarın ve kullanılacak yerlerin belli olduğunu, bu konuda Karpaz, Gazimağusa ve Girne gibi bölgelerde tarımsal amaçlı "hayal" kurulmaması gerektiğini söyledi.

Ülkede üretilen tarımsal ürünlerin sanayi ile birleştirilmesinin önemine dikkat çeken Yorgancıoğlu, buna örnek olarak patates, harnup, narenciye, enginar gibi ürünleri gösterdi.

Otellerde, ülkede tazesi olmasına rağmen konserve ürün sunulduğuna dikkat çeken Yorgancıoğlu, bu yüzden ülkede artık gerekli araştırmalar yapılıp, hangi ürünlerin öncelikli olduğuna bakılması gerekliliğine değindi.

Yorgancıoğlu, ülkede arpada yaşanan "üreteyim, devlete vereyim ve paramı alayım" gibi kısırdöngülerin artık kırılması gerektiğini ifade ederek, ülkede erkenci ürünlerin dünya piyasasına çıkarılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı ve seminerin verimli geçeceğine inanç belirtti.

DENKTAŞ: "SORUM HALEN CEVABINI BULAMADI"

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye'den suyun geleceğini duyduğu gün "su gelecek, üreteceğiz, tarım sanayileşecek ama nereye satacağız" diye sorduğunu ve "Türkiye ile serbest ticaret başlatılmadığı sürece bu su içinde boğulacağız" dediğini belirterek, bu sorusunun halen cevabını bulamadığını söyledi.

Denktaş, ülkedeki üretimin kendi kendine yeter olmasının önemli olduğunu, kümelenmenin bu bütçe ve ekonomi ile zor olduğunu, devletteki bütçe, mali düzenleme, bütçe açıklarını denkleştirme gibi çalışmaların herkesi aşağıya çektiğini, sanayide güç kalmadığını, yatırım yapamadığını anlatarak, "Arkadaşlar biraz kendimize gelmeliyiz. Hem biz, hem de Türkiye…" dedi.

"Ülkeye çözüm geliyor" dendiğini, ancak bu çözümden önce KKTC'nin dışa, en azından Türkiye'ye açılarak, rekabet edebilirliliğini sağlaması gerektiğini, burada bunu başarması durumunda dünyayla da rekabete hazır hale geleceğine inanç belirten Denktaş, önceliğin yerli ürünlerin Türkiye'ye açılması olması gerektiğini kaydetti.

Denktaş, bunun için yerli üretimin geliştirilmesi ve kalitesinin artırılması, laboratuar ve benzeri gerekli yatırımların yapılması gerektiğini anlatarak, ilk önce bunu başarıp, küreselleşip çözüme hazır olunması gerektiğini kaydetti.

"SERBEST TİCARET AÇILMALI"

Serdar Denktaş, ülkede yatırımcıların önünün açılması ve pazarlamada teşvik edilmesi gerektiğini, bu konuda devlete ve Türkiye hükümetine görev düştüğünü belirterek, iki ülke arasında serbest ticaretin açılmasının önemli olduğunu dile getirdi.

2016-2018 Ekonomik Protokolü'nün hazırlanması sırasında bunun ısrarla üzerinde durulması gerektiğini belirten Denktaş, ayrıca Türkiye standartlarının oluşturulması gerektiğini, bunun Türkiye ile birlikte yapılabileceğini ifade ederek, bu konuda hep birlikte ses çıkarmaları gerektiğini vurguladı.

"ÇÖZÜM BİZİ BUGÜNKÜ HALİMİZLE YAKALAYACAKSA ALLAH ACISIN HEPİMİZİ"

Denktaş, "Çözüm bizi bugünkü halimizle yakalayacaksa, Allah acısın hepimizi" diyerek, bu yüzden Türkiye ile serbest ticaretin hayata geçirilmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti.

"YOLDAN, CAMİDEN DAHA ÖNEMLİ"

Bunun "yoldan camiden herhalde daha önemli" olduğu görüşünü dile getiren Denktaş, serbest ticaretten çekinmemek gerektiğini, Türkiye ile rekabet edebilirliliği yakalamanın önemli olduğunu vurguladı.

SENNAROĞLU: "TARIMSAL SANAYİYİ GELİŞTİRMEK ANA HEDEF"

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da, "tarımsal üretimde kendi kendilerine yeterli olmak, ürüne katma değer ilave edip tarımsal sanayiyi geliştirmenin" ana hedefleri olduğunu belirtti.

Sennaroğlu, "uygun fiyata kaliteli gıdaya ulaşmasının tüketici için bir hak, bakanlık için ise bir görev" olduğunu vurgulayarak, bu doğrultuda yerli üretimi teşvik etmek, maliyetlerin düşürülmesi için gerekli önlemleri almak ve kaliteden ödün vermemenin ana prensipleri olduğunu kaydetti.

Tarım Bakanı Sennaroğlu, ülkede üretilen ürünlerin ihracatı açısından bazı sıkıntıların olduğunu, ancak ülkeye has ürünlerin ön plana çıkarılması ve kalitesinin artırılmasıyla engellerin aşılabileceğine dikkat çekerek, bunun en güzel örneklerinden birinin hellim olduğunu vurguladı.

RUM MESLEKTAŞINA ÇAĞRI

Sennaroğlu, Kıbrıs adasının ortak bir ürünü olan "hellim veya halloumi" için Rum meslektaşı Tarım Bakanı'na; "ortak ürünümüz, ortak kültürümüz olan hellime gelin birlikte sahip çıkalım. Bu iki toplumu birbirinden uzaklaştıracak değil, yaklaştıracak bir adım olsun" çağrısında bulundu.

Bakanlığının Kırsal Kalkınma Birimi tarafından yürütülmekte olan "2014 yılı Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı" kapsamında Sanayi Odası'na ait "Kıbrıs Ürünlerinin Coğrafi İşaret Tespit ve Tanıtım Çalışmaları Projesine" destek verildiğini ifade eden Sennaroğlu, bu proje ile yerli tarımsal ürünlerin üretiminin ve pazarlanmasının artırılması, yerel tarımsal işletmelerin sürdürebilirliliğinin sağlanması ile kırsal kalkınmanın desteklenmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Proje kapsamında Sanayi Odası'na "denetleme akreditasyonunun" da kazandırılacağını ifade eden Sennaroğlu, bu kapsamda Sanayi Odası'nın "ISO/17065" standardına uyum sağlayacağını ve bu uygulamayla Oda'nın uluslararası denetim yapma yetkinliği kazanacağını ifade etti.

Sennaroğlu, Oda bünyesinde faaliyet gösteren "Hellim Denetleme Kurulu'nun" da bağımsızlığı ve tarafsızlığının garanti altına alınmış olacağına dikkat çekti.

8 YEREL ÜRÜN İÇİN COĞRAFİ TESCİL ÇALIŞMALARI YAPILYOR

Hellim örneğinde olduğu gibi ülkenin "niş" ürünlerinin ön plana çıkarılarak, kaliteyi de temin ederek, ada dışında rekabet edebilecek alanlar yaratabileceklerini söyleyen Sennaroğlu, bu kapsamda; "şeftali kebabı, samarella, ceviz macunu, çakısdez, zeytinyağı, talar peyniri, üzüm sucuğu, kara yağ" gibi seçilmiş olan 8 adet yerel tarımsal ürün için coğrafi işaret tescil çalışmaları yapılacağını bildirdi.

Bunun yanında yerli ürünlerin markalaşmasının sağlanacağını, toplumun yerli ürünler hakkında bilincinin artırılması ve yerli ürünlerin tüketiminin artırılması faaliyetlerinin yürütüleceğini ifade eden Sennaroğlu, seminerin bu alanlara katkı koyacağına inanç belirtti, destek veren herkese teşekkür etti.

Türkiye'den KKTC'ye su projesinin hızla ilerlediğini ve tamamlanmasıyla tarım ürünlerinin çeşitlendirilmesi, üretimin artırılması ve tarım ürünlerinin sanayileşmesi konusunda önlerinin açılacağına inanç belirten Sennaroğlu, bundan hem sanayicinin, hem üreticinin hem de ekonominin güç kazanacağını vurguladı.

ÇIRALI: "BİRLİKTE DIŞA AÇILMA ÖNEMLİ"

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ise yaptığı açılış konuşmasında, tarım ürünlerinin sanayileşmesinin ülke için önemine dikkat çekerek, örnek olarak ülkeden yurtdışına gönderilen patates, enginar, narenciye gibi ürünlerin sanayileştikten sonra ülkeye geri dönüp raflarda satılmasını gösterdi.

Çıralı, seminerin bu açıdan önemli olduğunu belirterek, kümelenmenin de küçük firmaların birleşmesi, güç birliği yapması ve birlikte dışa açılmaları bakımında büyük önem taşıdığına dikkat çekti, seminerin hayırlı olmasını temenni etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.