İÇ HABERLER
okuma süresi: 12 dak.

Nami ne kadar yasal?

Nami ne kadar yasal?

Toparlanıyoruz Lideri Mesutoğlu, Avukat Seyhan Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Denktaş, milletvekilliği süren Nami'nin Müzakerecilik görevi hakkında hukuki şerhler düşerken; Meclis Başkanı Siber konunun hukuken mecliste değerlendirileceğini ifade etti…

Yayın Tarihi: 11/05/15 10:00
okuma süresi: 12 dak.
Nami ne kadar yasal?
A- A A+

Siyasal Kamu Görevlileri Yasası'nı hatırlatan Toparlanıyoruz Hareketi Başkanı Avukat Serkan Mesutoğlu "Eğer bir kişi bir göreve halkın iradesiyle getirilmişse ve halkın iradesiyle yaptığı görevi başka bir iş nedeniyle yapamama ihtimali söz konusuysa o zaman bu ihtimal hukuken bir karar almayı gerektirir" derken; Avukat Seyhan İbrahim Yıldırım ise "Bir milletvekili görüşmecilik görevi üstlenemez, eğer bu görevi yapacaksa vekilliğinin düşmesi gerekir" değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Denktaş, Nami'nin müzakerecilik görevinden son derece mutlu olduğunu fakat parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı'nın bir milletvekilini, yani başka bir seçilmişi özel bir göreve çağırması direk olarak mümkün olmadığını dile getirirken, Meclis Başkanı Siber ise konuyu hukuki görüş alarak mecliste değerlendireceklerini kaydetti.

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Milletvekili Özdil Nami'nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından müzakereci olarak atanmasına bazı hukukçular müzakerecilik görevi ile milletvekilliği görevinin bağdaşmadığı yönünde yorum yaptı. Kıbrıs Postası'na konuşan ToparlanıyoruzHareketi Başkanı Avukat Serkan Mesutoğlu, olayın yasal boyutuna değinerek, Anayasa ve Siyasal Kamu Görevlileri Yasası'nda milletvekilliği görevinin öncelikli olarak yürütülmesini engelleyebilecek başka bir görevin icra edilemeyeceği ile ilgili düzenlemeler olduğunu söyledi. Bunun yanında Kıbrıs Postası'na konuşan Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ise Özdil Nami'nin müzakereci olarak seçilmesinden son derece mutlu olduğunu, fakat Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı'nın bir milletvekilini, yani bir başka seçilmişi özel bir göreve çağırması direk olarak mümkün olmadığını dile getirirken, Meclis Başkanı Sibel Siber, ise "Bu konuyu hukuki görüş alarak mecliste değerlendireceğiz, sonrasında da gerekli açıklama yapılacaktır" şeklide konuştu.

"Gündemde kişi tercihinin doğruluğu, yanlışlığı var"

Toparlanıyoruz Hareketi Başkanı Avukat Serkan Mesutoğlu, Milletvekili Özdil Nami'nin müzakerecilik görevine getirilmesiyle ilgili Kıbrıs Postası'na değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı'nın, Dışişleri Bakanı Özdil Nami'yi müzakereci olarak atadığı yönünde bir açıklama yaptığını belirterek,"Özdil Nami de bu görevi kabul ettiğine dair bir açıklama yapmıştır. Gündemi takip edebildiğim kadarıyla Nami'nin müzakereci olarak atanması hakkında yapılan yorumlar ve konuyla ilgili öne çıkan sorgulamalar Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın müzakereci atama konusunda yaptığı kişi tercihinin doğruluğu, yanlışlığı ve seçim öncesi duruşuna uygun olup olmadığı üzerinden yapılmıştır" şeklinde konuştu.

"Hukuken tartışmalı bir konudur"

Mesutoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti; "Tüm bunların yanında atandığı dönem Dışışleri Bakanlığı görevini icra eden ve aynı zamanda milletvekilliği görevini de icra eden Özdil Nami'nin bu görevleri müzakerecilik göreviyle birlikte yapıp yapamayacağı yönünde hukuki anlamda bir soru işareti de bulunmaktadır. Yani konunun bir de hukuki boyutu vardır. Bu konu esasen yıllarca Meclis hukukçusu olarak hizmet etmiş tecrübeli hukukçu Mehmet Öner Ekinci tarafından dillendirilmiştir. Kanımca böyle bir konuyu gündeme getirerek saygı duyulması gereken önemli bir iş yapmıştır.Gerçekten de bir milletvekili olan Özdil Nami'nin aynı zamanda müzakereci olarak görev yapıp yapamayacağı hukuken tartışmalı bir konudur. Çünkü gerek Anayasa'da gerekse Siyasal Kamu Görevlileri Yasası'nda milletvekilliği görevinin öncelikli olarak yürütülmesini engelleyebilecek başka bir görevin icra edilemeyeceği ile ilgili düzenlemeler vardır."

"Müzakerecilik görevi son derece yoğun bir iştir"

Siyasal Kamu Görevlileri Yasası'na göre bir milletvekilinin asli görevinin mecliste yasama faaliyeti yapmak olduğunu söyleyen Mesutoğlu,"Nedir bu yasama faaliyetleri? Esasen yasa koyma, değiştirme ve bunun yanında yürütmeyi, yani Bakanlar Kurulu ile bakanları, denetlemektir. Siyasal Kamu Görevlileri Yasası diyor ki bu faaliyetlerin icra edildiği milletvekilliği görevi aslidir ve önceliklidir. Bu yüzden bu görevleri aksatabilecek başka işler yapılamaz. Aynı yasa bir görevin milletvekilliği görevini aksatıcı nitelikte olup olmadığı kararının Meclis tarafından verilebileceğini söylemektedir. Tahmin edilebileceği üzere Kıbrıs Sorunuyla ilgili yapılacak müzakereler oldukça yoğun bir çalışma temposu gerektirmektedir. Yani müzakerecilik görevi son derece yoğun bir iştir. En azından milletvekilliği kadar yoğun bir iş olduğundan şüphe yoktur.

"Nami, karar vermeli"

Halk'ın Özdil Nami'yi milletvekili olarak seçtiğini ve Meclis çatısı altında faaliyet yapma görevini kendisine verdiğini söyleyen Mesutoğlu,"Müzakerecilik görevi dolayısıyla halk iradesiyle milletvekili görevine getirilen Özdil Bey'in milletvekilliği görevini öncelikli olarak yürütememe ihtimali olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla bu noktada Milletvekili Nami'nin önemli bir sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Bu sorumluluk hangi görevi icra edeceği veya her iki görevi de birlikte icra edip etmemesi konusunda karar vermesi hakkındadır. Eğer Özdil Bey, görevlerinden sadece birini icra etmeye karar verirse ortada sorun kalmayacaktır. Ancak her iki görevi de birlikte icra etmek gibi bir düşüncesi varsa bu konuda Cumhuriyet Meclisi'nin bir karar üretmesi gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.

"Özdil Bey görevleri arasında bir tercih yapmalı"

Toparlanıyoruz Hareketi Başkanı Avukat Serkan Mesutoğlu, sölerine şu şekilde devam etti; "Meclis oturur ve "her iki görevin yürütülmesi Özdil Nami'nin yasama faaliyetlerini öncelikli olarak yürütmesinde sakınca doğurmayacaktır" yönünde bir karar alırsa ortada yine bir sorun kalmayacaktır. Ancak tersi olursa Özdil Bey görevleri arasında bir tercih yapmalı ve milletvekilliğinden veyahut müzakerecilikten istifa etmelidir. Bir an için "Peki bakanlık milletvekilliği görevine engel olan bir görev de değil midir?" diye bir soru akla gelebilir. Ancak Anayasa'ya göre milletvekili olan bir kişinin bakan olarak görev alması milletvekilliğini kaybetmeye neden olmaz. Ayrıca Bakanlar Kurulu'nun, yani bakanların, göreve başlayabilmesi için Meclis'ten güvenoyu aldığı da hatırlanmalıdır. Onun için müzakerecilik göreviyle ilgili olarak bakanlık görevi üzerinden yapılacak bir mukayese geçerli olmayacaktır diye düşünüyorum."

"Hukuken bir karar alınmalı"

Mesutoğlu, Gerek Meclis'in, gerekse Özdil Nami'nin konuyla ilgili bir karar alma sorumluluğu olduğun söyleyerek, "Bu karar alınması için atılacak adımın milletvekilliği görevine ait olan itibarla birebir ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Eğer bir kişi bir göreve halkın iradesiyle getirilmişse ve halkın iradesiyle yaptığı görevi başka bir iş nedeniyle yapamama ihtimali sözkonusuysa o zaman bu ihtimal hukuken bir karar almayı gerektirmektedir. Meclis'in ve Özdil Nami'nin bu konuda hassasiyet göstereceğini umuyorum" şeklinde konuştu.

"Milletvekilliği ile çelişebilecek başka görev alamaz"

Avukat Seyhan İbrahim Yıldırım, Milletvekili Özdil Nami'nin müzakerecilik görevine getirilmesiyle ilgili Kıbrıs Postası'na değerlendirmelerde bulundu. Siyasal Kamu Görevlileri Yasasının 4'üncü maddesini belirterek söze başlayan Yıldırım, " 'Siyasal Kamu görevlileri Devlet veya Kamu kuruluşlarında kamu görevlisi veya diğer kamu görevlisi olarak görev alamaz. Ücretli veya ücretsiz, ödenekli veya ödeneksiz bu yerlerde iş göremezler' kısacası bu maddeye göre milletvekilleri devletin herhangi başka bir kurumunda görev alamaz. Bunun yanında Kamu Görevlileri Yasasında da 'Müzakereci kamu görevlisidir' diye bir madde var." Siyasal Kamu Görevlileri Yasasına göre Milletvekillerinin, Milletvekilliği ile çelişebilecek bazı görevleri üstlenemeyeceklerini belirten Yıldırım, "Bir milletvekili elçi veya bir bankanın dış temsilcisi olamaz. Görüşmecilik görevi de bu maddeyle çelişmektedir. Çünkü milletvekillerinden beklenen meclis toplantılarında hazır olmasıdır" şeklinde konuştu.

"Vekilliği düşürülmeli"

Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı bağımsız bir makam olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığı için çalışan insanlarında bağımsız olduğu kabul edilir. Bu bağlamda partiye bağımlı olan bir milletvekili ve o bağımlılığı net kağıt üstünde aşikar devam eden bir milletvekili cumhurbaşkanlığı için görev alamaz. Çünkü onun siyasi bir partiye bağımlılığı ve Mensupluğu vardır, kısacası Özdil Nami CTP Milletvekilidir. Cumhurbaşkanları da aslında bağımsız değil, hepsinin girip çıktığı bir parti vardır, ama yazılı olarak evrak üstünde bu kadar net değildir. Bir milletvekili görüşmecilik görevi üstlenemez, bu kişi eğer müzakerecilik görevi yapacaksa meclis tarafından vekilliğinin düşmesi gerekir" dedi.

Denktaş, "Milletvekilini direk olarak göreve çağıramaz"

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş,geçtiğimiz gün mecliste yaptığı konuşma sırasında Milletvekili olan Nami için Meclisle gerekli yazışmanın yapılması talebinde bulunmuştu. Kıbrıs Postası'na değerlendirmelerde bulunan Denktaş,Cumhurbaşkanlığı makamına gelecek olan isminhalk tarafından seçildiğini belirterek, "Milletvekili de aynı şekilde halk tarafından seçilmiş bir görevdir. Sistem parlamenter bir sistem olduğuna göre Cumhurbaşkanının herhangi bir milletvekilini spesifik bir göreve çağırması direk olarak mümkün değildir. Elbette Cumhurbaşkanı kendi görüşmecisini seçer ve Özdil Nami'nin bu anlamda seçilmesinde de son derece mutluyum. Ancak bu görevlendirmeyi yapabilmesi için bu kararın meclisle yazılı bir şekilde istişare edilmesi ve meclisinde bu görevlendirmeye onay vermesi gerektiğini düşünüyorum. Sebebi de parlamenter sistemde Cumhurbaşkanının bir milletvekilini, bir başka seçilmişi özel bir göreve çağırması direk olarak mümkün değil diye düşünüyorum" dedi.

"Yasama görevinde bazı aksamalar oluşacaktır"

Görüşmeciliğin apayrı bir olay olduğunu vurgulayan Denktaş, "Mecliste, Cumhurbaşkanı da buna ayrı ve özel önem vermelidir. Dolayısı ile böyle bir olay ortaya çıkmışsa yasama görevinde de bazı aksamalar oluşacaktır. Bu anlamda da meclisin Özdil Nami'yi görevli aksetmesi lazım ki kayıtlara görev aksatan şeklinde düşmesin. Bir milletvekilini örneğin müsteşar olarak atayamazsınız çünkü yasama görevini engeller. Görüşmecilik ise içinde bulunduğumuz bu ortamda en önemli siyasal sorunlarımızdan biri, o yüzdenden bir milletvekili böyle bir görevi üstlenebilmelidir, ama meclis uygun görüyorsa bunu yapabilir" şeklinde konuştu.

Siber, "Mecliste değerlendireceğiz"

Meclis Başkanı Sibel Siber ise konu ile ilgili Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Bu konuyu hukuki görüş alarak mecliste değerlendireceğiz, sonrasında da gerekli açıklama yapılacaktır"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.