İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Kibrit: "Yasa olmadan özel eğitim veriliyor"

Kibrit: "Yasa olmadan özel eğitim veriliyor"

Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, yıllarca konuşulmakta olan ve engellilerin en büyük sorunlarından biri olan ulaşım sorununun devam etmekte olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 17/05/15 09:52
okuma süresi: 7 dak.
Kibrit: "Yasa olmadan özel eğitim veriliyor"
A- A A+

Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Özel Eğitim Yasası olmadan, ötekileştirilmiş bir şekilde özel eğitim verildiğini belirterek, yasa üzerinde çok çalışıldığını, Meclis'e kadar gitmiş olmasına rağmen henüz geçmediğini söyledi.

ÖZEV Kurucu Başkanı ve Genel Müdürü Ersin Görsay, ÖZEV'in tam zamanlı, kesintisiz, her okul bünyesinde farklı branşlarda çalışan uzmanlara ihtiyacı olduğunu belirterek, bunun sağlanması için bir yasaya gereksinim olduğunu ifade etti.

Görsay: "Çocukların kaybedecek zamanı yoktur. Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar için yasalardan önce bu ülkeye kazandırılması gereken bir siyasi irade olmalıdır. Onun dışında yapılan herşey eksiktir" şeklinde konuştu.

Deniz ABİDİN - Kıbrıs Postası

Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, yıllarca konuşulmakta olan ve engellilerin en büyük sorunlarından biri olan ulaşım sorununun devam etmekte olduğunu belirtti. Kibrit, 7 mimarın çalışması sonucu oluşturulan ve yayımlanan standartlar kitabında yer alan standartlara uyulmaması durumunda inşaat izni verilmeyecek olunmasının kendilerini bir nebze sevindirdiğini ifade etti. Girne Belediyesi Meclis üyelerinin de standartları göz önünde bulunduracaklarını açıklamalarının engellilerin yüreğine bir nebze su serptiğini söyleyen Kibrit, ulaşım dışında eğitim, sağlık ve istihdam konularında da sıkıntılarının sürdüğünü belirtti.

Kibrit: "Devletin desteği önemli"

Kibrit şunları söyledi: "Evde yaşayan ağır engelli vatandaşlarımız var. Sokağa çıkamıyorlar. Aileleri tarafından bakıma muhtaçlar. Bu aileler maddi olarak sıkıntı yaşıyorlar. Bu durumda alınan maddi yardım yeterli olmayabilir. Devlet tıbbi malzemeleri karşılıyor olabilir, ama karşılamadığı şeyler de vardır. Bu durumda devletin desteği önemlidir"

"Devlet Dairelerine gidemiyoruz"

Engellilerin, özellikle tekerlekli sandalye kullanan kişilerin Devlet Dairelerine giriş çıkışlarının imkansız olduğunu ifade eden Kibrit, İçişleri Bakanlığı dışında hiçbir daireye yardımsız giremediklerini belirtti. "Bizler bu toplumda yok kabul ediliyoruz" diyen Kibrit, "dışarıda, sokakta görülmüyoruz ama varız, bizleri idare edenler bizi görmüyor ama biz varız" diyerek tepkisini dile getirdi.

"Yasa Meclis'e kadar gitti, ancak geçmedi"

Eğitim alanında da sıkıntılar olduğunu anlatan Kibrit, Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı'nın (KTEV) eğitim verdiğini, ancak ülkede Özel Eğitim Yasası olmadan ötekileştirilmiş bir şekilde eğitim vermeye çalıştığını kaydetti. Yasanın hayata geçmesinin nasıl eğitim verileceği, engelli çocuklarla nasıl iletişim kurulacağı yönünden önemli olduğunu vurguladı. Yasa üzerinde çok çalışmalar yapıldığını söyleyen Kibrit, yasanın Meclise kadar gittiğini, ancak geçmediğini belirtti.

"Ülkede 5 bin 500 engelli var"

Günay Kibrit, 2014 Mayıs verilerine göre, ülkede 5 bin 500'e yakın engelli olduğunun bilindiğini kaydederek, son dönemde doğuştan olan engellilik durumunun azaldığını söyledi. Kibrit, ülkedeki engellilerin yüzde 90'ının şeker hastalığı, trafik kazası ya da MS gibi hastalıklar sonucu engelli kaldıklarını ifade etti.

"Engelsiz Yaşam Evi ile ilgili bir adım yok"

Kibrit, Engelsiz Yaşam Evi projesinin Çalışma Bakanlığı ile birlikte hazırlandığını, ancak henüz hayata geçmediğini belirtti. Temelinin Ocak ayında atılacağının söylendiğini, finansmanının da hazır olduğunu ama bir adım atılmadığını dile getiren Kibrit, Engelsiz Yaşam Evi projesinin hayata geçeceğine dair umutlu olmadığını söyledi.

Görsay: "Farklı branşlarda uzmanlara ihtiyaç var"

ÖZEV Kurucu Başkanı ve Genel Müdürü Ersin Görsay, ÖZEV'in tam zamanlı, kesintisiz, her okul bünyesinde farklı branşlarda çalışan uzmanlara ihtiyacı olduğunu belirterek, bunun sağlanması için ülkenin bir yasaya gereksinimi olduğunu ya da mevcut olan yasaların ek tüzüklerle düzenlenmesi gerektiğini savundu. Görsay, özel eğitimde tatil süresinin çok kısıtlı olduğunu belirterek, ÖZEV olarak yılda 3 hafta izin yaptıklarını anlattı. Görsay, özel eğitimde farklı branşlarda uzmanların çalışmasının önemine vurgu yaparak, fizyoterapist, ilgili branş öğremenleri, psikologlar, sınıf ve özel eğitim öğretmenleri ile ilgili tıp uzmanlarıyla birlikte çalışılması gerektğinin altını çizdi. Eğitim programına ailelerin de dahil olması gerektiğini ifade eden Görsay, çocukların ilerlemelerinin takip edilmesinin önemli olduğunu söyledi. Görsay, tüm bu ilkeleri sağlayacak bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu belirterek, bunun için ise bir siyasi iradenin olması gerektiğini kaydetti.

"İrade gösterecek siyasi ortam yok"

Ülkede irade gösterecek siyasi bir ortamın olmadığını ifade eden Görsay, bugün yapılan herşeyin eksik olduğunu söyledi. Görsay, kendisinin de bir otizmli çocuğa sahip olduğunu ve bir ailenin yaşadığı sıkıntıları çok iyi bildiğini belirtti.

Görsay, ÖZEV'de kordineli ve kesintisiz bir çalışma yürüttüklerinin altını çizerek, çok programlı bir yapının söz konusu olduğunu, dengeli ve kontrollü bir beslenme süreci takip ettiklerini söyledi. Görsay şunları söyledi. "Bireysel bir eğitim programı ile çalışıyoruz. Bizim varlık nedenimiz budur. 1999 yılında Özel Eğitim Yasası yoktu. 2015'e geldik, yine yok. Çocukların kaybedecek zamanı yoktur. Devlet bu konuda bir irade hedef koymalıdır. Yeni bir yasaya ihtiyaç vardır ya da sivil toplum örgütleriyle çalışılmalıdır. Devletin tüm bunlar için yeni bir kaynağa ihtiyacı yoktur. Devlet harcadığı paranın yüzde 50'si ile tüm bu ihtiyaçları hayata geçirebilir. Sivil toplum örgütleri ile devlet elbirliğiyle bunu başarabilir. Biz ÖZEV olarak tüm bunları ilgili mercilere ilettik"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.