İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Avrupa Ombudsmanı'ndan Emek lehine karar

Avrupa Ombudsmanı'ndan Emek lehine karar

Mağusa Kanalizasyon ve İçme Suyu Şebekesi Projesi konusunda AB Program Destek Ofisi ile ciddi sorunlar yaşayan ve İngiltere'de tahkime giderek, tazminat almaya hak kazanan Emek İnşaat'ın verdiği mücadele, Avrupa Ombudsmanı'nca da haklı görüldü. Avrupa Ombudsmanı, 27 Ekim'de Destek Ofisi'nin bağlı olduğu Avrupa Komisyonu'nu tahkim kararını uymaya çağırdı.

Yayın Tarihi: 04/11/15 08:51
okuma süresi: 4 dak.
Avrupa Ombudsmanı'ndan Emek lehine karar
A- A A+

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

Emek İnşaat Direktörü Burhan Yetkili, Mağusa Kanalizasyon ve İçme Suyu Şebekesi Projesi konusunda AB Program Destek Ofisi'yle yaşanan sorunların ardından, İngiltere'deki tahkimin 3 Temmuz 2014'te tazminata hükmetmesine rağmen, Avrupa Komisyonu'nun tazminatı ödememesi nedeniyle mücadeleyi Avrupa Ombudsmanı'na taşıdıklarını kaydetti.

Avrupa Parlamentosu tarafından atanan ve görevleri arasında AB vatandaşlarının birlik kurumlarının yanlış idaresi hakkındaki şikayetlerini incelemek, gerekirse bizzat veya bir AP üyesi aracılığıyla şikayete neden olan konunun araştırılmasını sağlamak ve şikayetin yönetildiği kurum hakkında AP'ye rapor hazırlamak gibi konular yer alan Avrupa Ombudsmanı'na 12 Ocak'ta müracaat eden Emek İnşaat'ın başvurusunu değerlendiren Ombusman, ilk olarak 17 Şubat'ta 8 sayfalık bir rapor hazırladı.

Avrupa Ombusmanı'nın raporunda Avrupa Komisyonu'nun tahkim kararına uymasını istediğini ifade eden Burhan Yetkili, Komisyon'a mayıs ayına kadar süre tanıdığını ancak Avrupa Komisyonu'nun Ombudsman'a konunun kaale alınmaması yönünde talepte bulunduğunu anlattı.

Avrupa Komisyonu'nun tutumu karşısında Avrupa Ombudsman'ın ise 13 Mayıs'ta Komisyon'a karara itiraz etmesini kabul edemeyeceği bildiriminde bulunduğunu ve bu kez 30 Haziran'a dek süre tanıdığını kaydeden Yetkili, Ombudsman'ın nihai kararını ise 27 Ekim'de açıkladığını vurguladı.

Tahkime uyulmasını istedi

Yetkili, Avrupa Ombudsmanı'nın Avrupa Komisyonu'na yönelik kararında, "bağlayıcı olan ve hemen yerine getirilmesi gereken tahkim kararına uyulmaması yanlış bir yönetimdir" ifadelerini kullandığını bildirdi.

Ombudsman'ın son kararında da Komisyon'un 3 Temmuz 2014 tarihli tahkim kararına uymasını istediğinin altını çizen Yetkili, "Ombudsman'ın Komisyon'a yanlış yönetildiği suçlamasında bulunması önemli. Bu rapora göre ümit etmekteyiz ki AB mükellefiyetlerini yerine getirir" dedi.

Kanalizasyon'da görüntüleme çalışmaları

Mağusa Kanalizasyon ve İçme Suyu Şebekesi'ndeki tamirat yapım çalışmaları konusunda ara emri alındığını ancak şebekeye müdahalede bulunulmadan görüntülemeye izin verildiğini de anımsatan Yetkili, "Tazminat sonrasında mutabakata varıldığı anda Mağusa Kanalizasyon'unda tamirat başlayacak " şeklinde konuştu.

Süreç Brüksel'deki mahkemelere taşınabilir

Öte yandan Yetkili, Avrupa Ombudmsna'ın son kararına da uyulmaması durumunda süreci nasıl yönlendireceklerinin sorulması üzerine, Yüksek İstinaf Tahkimi'ne başvurabileceklerini veya konuyu Brüksel'deki mahkemelere taşıyabileceklerini kaydetti.

5 milyon Euro tazminat bekliyor

AB Program Destek Ofisi'nin Mağusa Kanalizasyon ve İçme Suyu Şebekesi Projesi nedeniyle 8 Milyon Euro zarara uğrayan Emek İnşaat, İngiltere'deki tahkim sonucunda 5 milyon 700 Bin Euro tazminat almaya hak kazanmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.