İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

"Demokrat Parti" isimi tüzük ile geri döndü...

"Demokrat Parti" isimi tüzük ile geri döndü...

Demokrat Parti X. Olağan Kurultayı'nda tüzük değişiklikleri önerisinin sunulması sırasında partinin adının değişmesi de oylandı. Partinin adı yeniden "Demokrat Parti"

Yayın Tarihi: 24/12/16 15:20
okuma süresi: 8 dak.
"Demokrat Parti" isimi tüzük ile geri döndü...
A- A A+
Kıbrıs Postası

Demokrat Parti X. Olağan Kurultayı'nda tüzük değişiklikleri önerisinin sunulması sırasında partinin adının değişmesi de oylandı. Partinin adı yeniden "Demokrat Parti"

Tüzük değişşikliklerinin görüşüldüğü sırada birinci madde olan isim değişikliği delenin onayına sunuldu.

Yapılan açık oylamada partinin adı yeniden "Demokrat Parti" oldu.

Öte yandan parti yeşil zeytin dalının ve meşalelerin olduğu eski logosuna da geri döndü.

Demokrat Parti'nin kurultayında yapılan tüzük değişilkleri ise şöyle oldu;

DEMOKRAT PARTİ X. OLAĞAN KURULTAYA TÜZÜK DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ

Parti Tüzüğünün değiştirilmesi ile ilgili öneriler aşağıda sunulmuştur.

1.Partinin adının düzenlendiği Madde 1.1.'in mevcut metnin tüzükten çıkarılmasını ve

"Partinin adı Demokrat Parti'dir." şeklinde değiştirilmesini.

2.Partinin ambleminin düzenlendiği Madde 1.4.'ün mevcut metnin tüzükten çıkarılmasını ve

"Parti'nin amblemi; çevresi kırmızı bantlı daire şeklinde beyaz zemin üzerinde kırmızı renkli büyük DP harfleri, bu harfler üzerinde alevli zeytin yeşili meşale simgesi altında açık "Demokrat Parti" ismi ve kuruluş yılı (1992) ve bunları iki yanından çevreleyen her biri on bir yapraklı iki zeytin dalıdır." şeklinde değiştirilmesini.

3. Parti Tüzüğünün Olağan Kurultay'ı düzenleyen Madde 11.1'in birinci cümlesinin metinden çıkarılması ve yerine

" Olağan Kurultay üç (3) yılda bir toplanır. " cümlesi yazılarak değiştirilmesini.

Bu esasla bağlantılı olarak, Olağan İlçe Kongrelerinin ve olağan yerel örgütlerin kongrelerinin de toplanma süresini düzenleyen ilgili Tüzük Maddeleri de, (Madde 40.1. Birinci cümlesi, ile Madde 53.1'in birinci cümlesi) söz konusu kongrelerin üç (3) yılda bir toplanmasını sağlayacak şekilde değiştirilmesini.

4. Parti Tüzüğünün Parti Meclisinin oluşumunu düzenleyen Madde 19'un, "Kurultayca seçilecek 50 üye" başlıklı Madde19.2.'nin;

4.1. Birinci cümlesindeki "her ilçenin" kelimeleri ile,

4.2. Son cümlesi "Kurultay; ilçe delegelerinin parti meclisi üyelerini seçmesinden önce, ilçelere ait delegeler tarafından seçilecek Parti Meclisi üyelerinin, bir bütün olarak seçilmiş kabul edileceğini açık oylama usulü ile onaylar." metinden çıkarılmak suretiyle değiştirmesini.

Madde 19.2.'nin düzeltimiş metninin;

"2.Kurultayca seçilecek 50 üye: Kurultay tarihinden önceki son genel seçimlerde Yüksek Seçim Kurulunca ilçelere dağıtılan milletvekili sayıları kadar Parti Meclisi üyesi, her ilçe için hazırlanan ayrı aday listesi içinden Kurultayın tüm delegeleri tarafından seçilir. Parti Meclisi üyeliğine aday olacak Parti Meclisi Üyeleri ve delegeler Kurultay tarihinden en geç 15 gün önce parti genel merkezine yazılı olarak başvururlar. Parti genel merkezi dışında başka herhangi bir organa adaylık başvurusu yapılamaz ve varsa yapılanlar dikkate alınmaz. Adayların İlçe Aday Listedeki sıralaması kura çekilmesi yöntemi ile belirlenir. Kura çekimi adayların yanında yapılır." şeklinde olmasını.

5. Parti Tüzüğünün "Partinin Gelir Kaynakları" başlıklı 104. Maddesinin mevcut metin çıkarılarak ve yerine aşağıda yazılı metin konarak değiştirilmesini.

Partinin her türlü gelir ve gideri 49/2015 sayılı Siyasi Partiler Yasası esas ve usullerine uygun olarak temin edilir, harcama yapılır ve kayıtları tutulur.

Partinin gelir kaynakları;

1.Parti üyelerinden alınan giriş aidatı ile yıllık aidat;

2. Partili milletvekillerinin, (varsa) milletvekili olmayan bakanların ve belediye başkanlarının net maaşlarının % 10'u oranında alınan aylık aidat;

3. Milletvekili adaylarından alınan yürürlükteki asgari ücretin on katı oranında katkı payı;

4. Parti yayınlarının satış bedelleri;

5. Parti bayrağı, flaması, rozeti ve benzeri rumuzların satışından sağlanan gelirler;

6. Parti kimlik kartlarının ve parti makbuz, defter ve kâğıtlarının sağlanması karşılığında alınan paralar;

7. Parti lokallerinin işletilmesinden elde edilen gelirler;

8. Partinin düzenlediği balo, eğlence, müsamere, konser, spor yarışması, konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler;

9. Partinin düzenlediği piyango gelirleri;

10. Parti malvarlığından elde edilen gelirler;

11. Özel bankalardan alınan krediler;

12. Bağışlar; ve

13. Siyasi Partiler yasasına göre Devletçe sağlanan katkılar.

Mali kurallarla ilgili hususlar Parti Meclisince onaylanacak yönetmelikle belirlenir.

6. Parti Tüzüğünün "Genel ve Yerel Seçimlerde adayların saptanması" başlıklı 105. Maddesinin, mevcut metin çıkarılarak ve yerine aşağıda yazılı metin konarak değiştirilmesini.

Milletvekilliği ve yerel kuruluş organları seçimlerinde aday gösterilecek kişiler, Siyasi Partiler Yasasındaki kurallara ve aşağıdaki esaslara göre saptanır.

1.Milletvekili seçimlerinde kontenjan adayları dışında kalan milletvekili adayları oy verme hakları olan Parti Üyelerinin oy kullanacağı önseçimle belirlenir.

2. Kontenjan adaylarının sayısı ve sırası Parti Genel Başkanının önerisi ile Parti Meclisi tarafından önseçimin yapılmasından önce belirlenir.

3. Kontenjan adayları, Parti Genel Başkanının önereceği aday/adaylar arasından her bir sıra için Parti Meclisinin yapacağı oylama ile belirlenir.

4. Parti Genel Başkanı, aday olmak için müracaat ettiği ilçenin ilk sırasından aday gösterilir.

5. Yerel Kuruluş organları için yapılacak seçimlerde gösterilecek adaylar, söz konusu yerel kuruluş sınırları içindeki seçmen listelerinde adı olan ve oy kullanma hakkı olan parti üyelerinin oy kullanacağı önseçimle belirlenir. Ancak Parti Meclisi kararı ile belirlenecek yerel kuruluşlarda adaylar Merkez Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Parti Meclisi bu kararını Seçim takviminin başlangıç gününden sonra en geç üç gün içinde verir.

6. Milletvekili ve yerel kuruluş seçimlerinde yapılacak aday saptama çalışmaları, Parti Meclisinin onaylayacağı "Aday Tespit Yönetmeliği"ne uygun olarak yürütülür.

7. Yere kuruluşların karar organlarına seçilen parti üyelerinin kuracakları gruplar ve bunların tabi olacağı kurallar Parti Meclisinin onaylayacağı "Yerel Kuruluş Organlarındaki Parti Grupları Yönetmeliğinde" belirlenir.

7. Parti Tüzüğünün 107. Maddesi mevcut metin çıkarılarak ve yerine aşağıda yazılı metin konarak değiştirilmesini.

"49/2015 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın öngördüğü şekilde, Parti Genel Merkezi, üye kayıt defteri, karar defteri, gelen ve giden evrak kayıt defteri, gelir ve gider defteri tutacaktır. İlçe Başkanlıkları da gelir ve gider defteri ve Merkez Yönetim Kurulunun belirleyeceği diğer kayıtları tutacaktır."

8. Parti Tüzüğüne aşağıdaki geçici maddenin ilave edilmesini;

GEÇİCİ MADDE 1

Parti IX. Kurultayı toplanıncaya kadar; bir parti üyesinin Parti Örgütünde herhangi bir göreve seçilebilmesi ve parti içinde yapılacak seçimlerde oy kullanabilmesi için en az üç ay önce partiye üye olması zorunludur.

Serdar Denktaş

Demokrat Parti

Genel Başkanı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.