İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Amed Film Festivali Lefkoşa gösterimlerinde Roboski Katliamı anıldı

Amed Film Festivali Lefkoşa gösterimlerinde Roboski Katliamı anıldı

Üretim Merkezi'nin üslendiği ve "Sınırsız Sinema" sloganıyla gerçekleştirilen Amed Film Festivali Kuzey Kıbrıs ayağında dün akşam, 28 Aralık 2011'de TSK'ye ait savaş uçakları tarafından 19'u çocuk 34 kişinin katledildiği Roboskî anması düzenlendi.

Yayın Tarihi: 29/12/16 12:00
okuma süresi: 5 dak.
Amed Film Festivali Lefkoşa gösterimlerinde Roboski Katliamı anıldı
A- A A+
Üretim Merkezi'nin üslendiği ve "Sınırsız Sinema" sloganıyla gerçekleştirilen Amed Film Festivali Kuzey Kıbrıs ayağında dün akşam, 28 Aralık 2011'de TSK'ye ait savaş uçakları tarafından 19'u çocuk 34 kişinin katledildiği Roboskî anması düzenlendi. Anma etkinliği Üretim Merkezi, Doğu ve Güneydoğu Kültür Derneği, Devrimci Komünist Birlik, YDÜ ve UKÜ Öğrenci İnsiyatifleri ile Lefkoşa Emekçiler İnsiyatifi tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi.

Etkinlik Roboski'de, Sur'dan Şırnak'a, Rojova'dan Gezi'ye, Latin Amerika'dan Asya'ya dünyanın dört bir yanında özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Üretim Merkezi adına açılış konuşmasını yapan Yusuf Alkım Amed Film Festivali ile ilgili bilgi vererek, baskılar ve yasaklamalara karşı halkların özgürlük mücadelesini yansıtan film ve belgeselleri daha güçlü bir şekilde kitlelere ulaştırmak için festivalin diğer şehirlere ve ülkelere taşındığını aktardı. Üretim Merkezi olarak bu festivalin bir parçası olmaktan ve küçük de olsa bu sesin daha güçlü çıkmasına katkı koymaktan büyük bir mutluluk ve onur duyduklarını belirten Alkım, 28 Aralık Roboski Katliamı yıldönümünün festival sürecine denk gelmesi nedeniyle normalde festival programında olmayan Bira Mi Tetin-Hatırlıyorum belgeselini de festival komitesinden talep ettiklerini aktardı. Alkım konuşmasında 2011 yılında Roboski'de TSK savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen katliamın üzerinden beş yıl geçtiğini ve bu süreçte ne suçluların ortaya çıkarıldığını ne de katliamlara son verildiğini hatırlattı. Dönemin TC Başbakanı Erdoğan'ın katliamla ilgili demeçlerini de aktaran Alkım, yakınları katledilen ailelerin Şubat 2012'de TC Başbakanlığı tarafından verilen 123'er bin liralık toplam 4 milyon 182 bin lira tutarındaki tazminatı "kan parası ve sus payı" olarak gördükleri için kabul etmediklerini hatırlattı.

Alkım Türkiye, Kürdistan ve genelde bölge coğrafyası halkları olarak karanlık günlerden geçtiklerini ancak halklara özgürlük getirecek olan aydınlık günlerin uzakta olmadığını ve mücadeleyi ilmek ilmek örmeye devam edeceklerini vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından öğrenci inisiyatifleri adına bir konuşma yapılarak Roboski Katliamında yaşananlar hatırlatıldı. Konuşmada ezilen halkların ve demokrasi güçlerinin özgürlük, adalet, barış, eşitlik mücadelesi bundan önce olduğu gibi bugün de bu politikaları boşa çıkaracağı vurgulanarak demokrasi mücadelesi yürüten tüm kesimler, Roboski Katliamı ve halen devam ettirilen katliamların hesabının sorulması için mücadeleye davet edildi.

Etkinlik konuşmaların ardından kısa bir şiir dinletisi ile devam etti ve daha sonra Bira Mi Tetin-Hatırlıyorum belgeseli gösterimine geçildi. Yönetmenliğini Shahram Alidi yaptığı 2015 yapımı belgeselde Roboskîlilerin, üç nesilden bu yana ekonomik faaliyetlerinin büyük bir kısmını kaçak yollarla idame ettiği ve sınırların çizildiği yaklaşık 100 yıllık süreçte hep ölümlerin meydana geldiği aktarılıyor. En son 28 Aralık 2011 yılında TSK uçakları tarafından sınır ticareti yaptıkları sınır hattında 19'u çocuk, 34 kişi katledildi. Son 62 yıllık sınır ticaretine tanıklık eden Ahmet Encü ise "Her şeyi 'Hatırlıyorum'' diyor. 2011 yılındaki katliamda 16 yaşındaki abisini kaybeden 14 yaşındaki Sinan ise, eve bakma sorumluluğunu üstlenmiş. Sinan'ı telaşla hüzünle, korku ile bekleyip yaşayan Sinan'ın annesi, yani Hayyam'ın bütün isteği oğlunu kaybetmemek.

Etkinlik belgesel gösterimi ardından kısa bir müzik dinletisi devam etti, daha sonra ise yaşanan katliam, buna bağlı yaşanan gelişmeler ve gündemle ilgili sohbetin ardından sona erdi.

Amed Film Festivali Kuzey Kıbrıs gösterimleri bu akşam gerçekleştirilecek "Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi" belgeseli ile sona erecek. Gösterim yine Üretim Merkezi'ne bağlı faaliyet yürüten Koyu Kırmızı Kitap Cafe'de 19:30'da ilgi duyan herkese açık olarak gerçekleştirilecek. Gösterimlerle ilgili detaylı bilgiye Üretim Merkezi ve Koyu Kırmızı Kitap Cafe facebook sayfalarından ve 0548 854 2015 numaralı telefondan ulaşılabilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.