İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Akay: "Çözümün sosyolojik temeli yok"

Akay: "Çözümün sosyolojik temeli yok"

Sosyolog Kudret Akay, "Ortak devlete dayalı çözümün tarihsel arka planı ve sosyolojik temeli yoktur çünkü iki halk, hiçbir zaman ortak siyasal mücadele vermiş değillerdir" dedi.

Yayın Tarihi: 31/03/17 12:11
okuma süresi: 4 dak.
Akay: "Çözümün sosyolojik temeli yok"
A- A A+
Levent Kutay'ın BRT'de sunduğu Haber Toplantısı programında konuşan Akay, Kıbrıslı Türklerin eşitlik, erkin katılım gibi taleplerinin Rum tarafının anlayışı içinde kabul görmesinin zor olduğunu ifade etti.

Akay, "Bulmaya çalıştığımız sadece hukuksal bir metindir. Sosyolojik temelden yoksun bir metindir. Hiçbir tarihsel arka planı yoktur. Kıbrıslı Türklerle Rumları ortak bir devlette buluşturan sosyal gerçeklik yoktur" diye konuştu.

Rum lider Anastasiadis'in, "Nasıl ki 25 Mart 1821, Yunan devletinin yeniden doğuşudur; EOKA'nın kuruluşu da Kıbrıs'ta Rumların milliyetçiliğinin yeniden doğuşudur. Kendi kimliğimiz Yunan ulusuna aittir" sözlerini hatırlatan Akay, "İşte bu sözler, sosyolojik gerçekliktir" diye konuştu.

Akay, "Kıbrıs Türk tarafı, şimdi yasal bir metinle devletin içine 1960 gibi ortak olmaya çalışıyoruz. Ama Rum tarafı ulusal paradigması içinde buna yer yok. Bizler ancak vatandaş olabiliriz. Bizim etkin katılım, dönüşümlü başkanlık, eşit ortaklık gibi taleplerimizin kabul görmesi zordur. Sorun zaten buradadır. Bu nedenle Cumhurbaşkanı'nın 'Çözümü imzalarız ama barışı inşa etmeliyiz' sözü çok önemlidir. İşte Rum tarafındaki bu düşünce şekli değişmelidir bu çok uzun zaman gerektirir" dedi.

Kıbrıs'ta parça parça ya da adım adım yöntemlerle bir sosyolojik temelin inşa edilebileceğini ifade eden Kudret Akay, maronitlere eski bölgelerinin iade edilebileceğini, buraların yaşama açılabileceğini ve Maraş'ın da KKTC yönetiminde Rumlara açılabileceğini söyledi.

Parça parça çözüm modelinin ilk kez 2003 yılında Serdar Denktaş tarafından ifade edildiğini hatırlatan Akay, o dönemde parça parça çözüme karşı çıkanların, şimdi bunu desteklemesinin önemli olduğunu vurguladı.

Böylesi yöntemlerle barışın önce inşa edilmesi gerektiğine vurgu yapan Kudret Akay, "Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların geleceği ortak bir devlettedir diye bir tarihsel doğru olamaz. Tarihi öngören misiniz? Bu, kaderciliktir. Bir barışın yaşatılacağını öngöremezsiniz, sizin inançlarınız ya da siyasi tercihlerinizle tarihin randevusu örtünmeyebilir. Bu, Marksist bir dünya görüşünün yansıtılmasıdır. Kıbrıslı Türkler ve Rumlar ille de bir devletten yaşayacak diye bir şey yoktur ama Kıbrıslı Türkler ve Rumlar bu adada barış içinde yaşayabilirler" dedi.

Müzakere masasında oturan Rum lider Anastasiadis'in aslında aklında doğal gaz olduğunu ve doğal gaz aramalarına karşı Türkiye'nin tepkisini masada iken çekmeye çalıştığını ifade eden Kudret Akay, "Doğal gazın dünyanın hiçbir yerinde barışı inşa ettiği görülmemiştir. Her yerde paylaşım kavgası vardır. Anastasiadis, bölgede gerginliğe oynarsa, çok ciddi sorunlar çıkacaktır. Bana göre müzakere sürecindeki en önemli sorun da budur" ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.