İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Tadilat ve tamirat yapmak için artık komşudan yazılı izin istenecek

Tadilat ve tamirat yapmak için artık komşudan yazılı izin istenecek

Milletvekili Zeki Çeler tarafından hazırlanan Yasa Değişikliği Önerisi ile bir taşınmaz malın tadilatı, tamiratı, yenilenmesi, üzerinde yeni inşaat yapılması, kanalizasyon, ağaç budanması gibi durumlarda başka bir kişiye ait bir taşınmaz mala girilmesi gerekiyorsa o taşınmaz malın sahibinden yazılı izin alınması gerekecek.

Yayın Tarihi: 12/05/17 07:21
okuma süresi: 4 dak.
Tadilat ve tamirat yapmak için artık komşudan yazılı izin istenecek
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık

Milletvekili Zeki Çeler tarafından hazırlanan Yasa Değişikliği Önerisi ile bir taşınmaz malın tadilatı, tamiratı, yenilenmesi, üzerinde yeni inşaat yapılması, kanalizasyon, ağaç budanması gibi durumlarda başka bir kişiye ait bir taşınmaz mala girilmesi gerekiyorsa o taşınmaz malın sahibinden yazılı izin alınması gerekecek.

Yasalarımızda tamirat tadilat ve ağaç budama işleri için komşu sınırının ihlal edildiği durumlara yönelik yasal bir düzenleme olmadığı için komşuluk ilişkisinin iyi olmadığı durumlarda sınır ihlalinin komşular arasında tartışmalara yol açtığını ve bazen de sınır ihlaline izin verilmediğini savunan Milletvekili Zeki Çeler, Cumhuriyet Meclisi'ne "Taşınmaz Mal (Tasarruf, Kayıt ve Kıymet Takdiri Değişiklik) Yasa Önerisi'ni sundu.

Çeler'in hazırladığı yasa önerisi ile komşular arasında izin tartışmasının ortadan kalkması ve izin verilmeyen durumların çözülebilmesi için konunu mahkemeye taşınabilmesini öngörüyor.

Ülkemizde özellikle son yıllarda yapılaşma giderek artıyor. Birçok site tarzı aynı şekilde yapılan ve bazen ikiz ev şeklinde yapılan bazense bir duvarın ayırdığı evler birbirine bitişik nizamda inşa ediliyor. Hal böyle olunca tadilat, ağaç budama, kanalizasyon gibi işlemler için komşu evin sınırlarına girmek mecburi hale geliyor. Yasalarımızda daha önce bu konuda bir düzenleme olmadığı için komşuluk ilişkisinin iyi olmadığı durumlarda sınır ihlalinin komşular arasında tartışmalara yol açtığını ve bazen de sınır ihlaline izin verilmediğini savunan Milletvekili Zeki Çeler, Cumhuriyet Meclisi'ne "Taşınmaz Mal (Tasarruf, Kayıt ve Kıymet Takdiri Değişiklik) Yasa Önerisi'ni sundu. Çeler'in hazırladığı yasa önerisi ile komşular arasında izin tartışmasının ortadan kalkması ve izin verilmeyen durumların çözülebilmesi için konunu mahkemeye taşınabilmesini öngörüyor.

Tadilat yapmak için komşudan yazılı izin istenecek

Yasa değişikliği ile bir taşınmaz malın tadilatı, tamiratı, yenilenmesi, üzerinde yeni inşaat yapılması, kanalizasyon, ağaç budanması gibi durumlarda başka bir kişiye ait bir taşınmaz mala girilmesi gerekiyorsa o taşınmaz malın sahibinden yazılı izin alınması gerekecek.

Mal sahibi izin vermezse konu mahkemeye taşınacak

Ancak taşınmaz mal sahibinin izin vermeyi reddetmesi ya da sahibinin bulunmaması halinde, tadilatı, tamiratı, yenilenmesi, üzerinde yeni inşaat yapılması, kanalizasyon, ağaç budanması gibi işlemleri yapacak olan kişi, mahkemeye başvurarak ilgili taşınmaz mala girmek için izin talep edebilecek. Mahkeme'de yapılacak olan işlem için gerekli yasal izinler alınmışsa, yapılacak olan işlemin yapılması için başka bir yolla yapılması mümkün değilse ve yapılacak olan işlemin aciliyeti varsa ilgili taşınmaza girilmesi için izin verecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.