İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Vuruyorlar, kaçıyorlar, komite arkalarından bakıyor

Vuruyorlar, kaçıyorlar, komite arkalarından bakıyor

Ülkede büyük suçlara karışan suçluların öncelikli kaçış rotası Güney Kıbrıs oldu. Son olarak da silahlı soygun sonucu cinayete kurban giden Gökhan Naim'in cinayetin kilit isimlerinden 5 zanlının Kıbrıs'ın güneyine kaçması yine suçluların iadesi için anlaşma konusunu gündeme getirdi.

Yayın Tarihi: 27/03/19 07:43
okuma süresi: 8 dak.
Vuruyorlar, kaçıyorlar, komite arkalarından bakıyor
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Son yıllarda ülkede artan suç oranları ile paralel olarak işlenen suçların ardından 1'inci Askeri Yasak Bölgeyi ihlal edip Kıbrıs'ın Güney'ine kaçan suçlu sayısında da artış yaşandı. 13 Mart 2019 tarihinde Lefkoşa'da Gesfi Döviz Bürosu sahibi Gökhan Naim'in silahlı soygun sonucu cinayete kurban gitmesinin ardından ise cinayetin kilit ismi 5 zanlının Kıbrıs'ın Güney'ine kaçması yine her iki kesim arasında suçluların iadesi için anlaşma konusunu gündeme getirdi.

Suç ve Suçlara İlişkin Teknik Komitesi Eş Başkanı Hakkı Celal Önen, konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuştu. Suçluların iadesi ile ilgili Güney Kıbrıs ile hala bir anlaşma olmadığına vurgu yapan Önen, böyle bir çaba var ancak henüz bir sonuca varılmadığını ifade ederek her iki kesim için suçluların iadesi konusunda acil olarak bir sonuca varılması gerektiğine vurgu yaptı. Önen, Güney Kıbrıs'a kaçan ve Rum polisi tarafından tutuklanan 1'i cinayet sanığı olmak üzere toplam 19 kişinin iadesinin beklendiğini, Güney Kıbrıs'ın ise 6 suçlunun Kuzey Kıbrıs makamları tarafından iade edilmesini beklediğini açıkladı.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı ve Teknik Komiteler Genel Koordinatörü Meltem Onurkan Samani de yaptığı açıklamada Suç ve Suçlara İlişkin Konular Teknik Komitesi'nin çalışmalarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle suçluların adanın diğer yanına kaçtıklarını ve bu durumun suçu teşvik eder hale getirdiğini belirtti. Samani, "Güvenlik ve gündelik hayatı etkileyen konularda önemli adımlar atılabilmeliydi" diye konuştu.

Güney Kıbrıs'a kaçan suçlu sayısı ürkütücü boyuttayken, Askeri Yasak Bölgeyi İhlal ve KKTC toprakları dışında başka bir yere gizlice gitmek davalarında da büyük bir artış söz konusu. 2017 yılına oranla bu tür suçlarda 2018 yılında neredeyse 2 katı artış yaşandı.

ÖNEN: "SUÇLARIN ÖNLENMESİ VE TOPLUMLAR ARASINDA GÜVENİN YARATILMASI AÇINDAN FAYDALI OLUR"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Suç ve Suçlara İlişkin Teknik Komitesi Eş Başkanı Hakkı Celal Önen suçluların iadesi ile ilgili Güney Kıbrıs ile hala bir anlaşma olmadığına dikkat çekerek, bu yönde bir çaba olduğunu ancak henüz bir sonuca varılmadığını kaydetti. Suç işleyip kaçanların sayılarının gittikçe arttığını belirten Önen, "bizde suç işleyenler özellikle Askeri Yasak Bölgelerden Kıbrıs'ın Güney'ine kaçıyor, aynı şekilde orada suç işleyip Kıbrıs'ın Kuzeyine kaçıyorlar. Bir şekilde artık bu sorunun çözülmesi lazım ben zamanının geldiğine inanıyorum. Bunun gerekli olduğuna inanıyorum" dedi. Geçmiş yıllara göre suç oranlarında artış olduğunu ve gelinen aşamada suçluların iadesinin her iki toplum için de gerekli olduğuna inandığını belirten Önen, "bu hem suçların önlenmesi açısından hem de toplumlar arasında güvenin yaratılması açından faydalı olur diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

KIBRIS'IN KUZEY'İ 19, GÜNEY'İ 6 SUÇLU İADESİ BEKLİYOR

Suç ve Suçlara İlişkin Teknik Komitesi Eş Başkanı Hakkı Celal Önen, Güney Kıbrıs'a kaçan ve Rum polisi tarafından tutuklanan 1'i cinayet sanığı olmak üzere toplam 19 kişinin iadesinin beklendiğini, Güney Kıbrıs'ın ise 6 suçlunun Kuzey Kıbrıs makamları tarafından iade edilmesini beklediğini açıkladı. Güney Kıbrıs'ın iadesini beklediği suçlulardan 4'ünün Tatlısu'da silah ve patlayıcı madde ile tespit edilen ve Kıbrıs'ın Güney'inde cinayetten aranan Gürcistan uyruklu şahıslar olduğu biliniyor. Güney'in iade edilmesini beklediği bir diğer suçlu ise Kıbrıs'ın Kuzey'ine sahte kimlikle sınır kapısından geçiş yapan APOEL eski başkanı İosef İosef. İosef 2018 yılı Kasım ayında Kıbrıs'ın Güney'inde Nicos Rodotheou'yu öldürmeye teşebbüs edip uyuşturucu suçlarına karışarak Rum polisi tarafından aranırken, Mağusa'da 2 tabanca ve mermiler ile birlikte yakalandı, yargı sürecini ise tutuklu bekliyor. Kıbrıs Rum Yönetimi'nin iadesini beklediği bir diğer suçlu ise İosef İosef'in Girne'de yakalanan suç ortağı Slovak Miroslav Balazovjech. Geçtiğimiz günlerde Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi'nde yargılanan Balazovjech 7 ay hapis cezasına mahkum edildi.

İADESİ İSTENEN EN ÖNEMLİ SUÇLU PAKİSTANLI CİNAYET SANIĞI

Ülkemiz makamları ise Güney Kıbrıs'tan 19 kişinin iade edilmesini bekliyor. Bunların biri ve iade edilmesi en çok beklenen geçtiğimiz yıl öldürülen Hasan Özcömert cinayetinin Pakistanlı sanığı iken iade edilmesi beklenen diğer suçluların ise büyük çoğunluğunun uyuşturucu suçlarına karışan şahıslar olduğu öğrenildi.

SAMANİ: "BU DURUMUN SUÇU TEŞVİK EDER HALE GETİRDİĞİNİ"

Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı ve Teknik Komiteler Genel Koordinatörü Meltem Onurkan Samani ise yaptığı bir açıklamada, Suç ve Suçlara İlişkin Konular Teknik Komitesi'nin çalışmalarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle suçluların adanın diğer yanına kaçtıklarını ve bu durumun suçu teşvik eder hale getirdiğine dikkat çekti. Samani, "Güvenlik ve gündelik hayatı etkileyen konularda önemli adımlar atılabilmeliydi" diye konuştu. Güneydeki siyasi elitlerin, her türlü iş birliğini siyasi açıdan ele alıp KKTC'nin statüsünün yükseleceği kaygısıyla hareket ettiğini kaydeden Samani, bu durumdan ötürü olanakların engellendiğini dile getirdi. Teknik komite çalışmalarının hedefinin Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklanan koşullarda yaşamı kolaylaştıracak konularda iş birliği yapılması olduğunu söyleyen Samani, bu bağlamda Kıbrıs Türk tarafının teknik komite düzeyinde suç ve suçlara ilişkin konularla ilgili bir prensip anlaşması önerdiğini kaydetti. Samani konuyla ilgili olarak "Teknik komite düzeyindeki çabamız sürüyor ve çalışmalar devam ediyor. Bu tek taraflı olabilecek bir şey değil" şeklinde konuştu.

SUÇ İŞLEYİP KAÇANLAR EN ÇOK AKINCILAR'I TERCİH EDİYOR

Özellikle son dönemlerde işlenen ciddi suçların ardından suçluların sınırları ihlal edip kaçması büyük tedirginlik yaratırken elde edilen bilgilere göre, KKTC topraklarından Güney Kıbrıs veya İngiliz Üsleri topraklarına geçiş yapma ile 1'inci Derece Askeri Bölgeyi İhlal Etme suçlarında 2017 yılında dava sayısı 79 olarak istatistiklere kaydedildi. Bu rakam 2018 yılında 144'e yükselirken, 2019'un ilk 3 ayında ise 32 dava mahkemeler gündemine taşındı.

Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi huzurunda görüşülen ve sonuca varan davalara göre sınırlar en çok Akıncılar bölgesinde, ardından Beyarmudu ve Yiğitler Burcu'nda deliniyor. Mevcut sınır kapılarında onlarca görevli kapıları beklerken, özellikle Akıncılar bölgesi suçluların kaçış noktası haline geldi.

Sınır ihlali davalarında ise yasada ayrıma gidiliyor. Kuzey'den yasa dışı olarak Güney Kıbrıs veya İngiliz Üssü'ne geçiş davaları için 10 yıla kadar hapislik cezası öngörülürken, Güney'den yasa dışı yollardan Kıbrıs'ın Kuzey'ine geçiş yapan bir kişi 1'inci Derece Askeri Yasak Bölgeyi İhlal Etmek davasından 3 yıla kadar hapis cezasına mahkumiyet alabiliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.