İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

İngiliz’in çöpüyle tarla sürüyoruz

İngiliz’in çöpüyle tarla sürüyoruz

Güzelyurt Meslek Lisesi Tarım Bölümüne hibe edilen sıfır kilometre traktörün alımına katkı koyan SEHA LTD Yöneticisi Faruk Polat, ülkeye 70-80 yaşlarında traktörler ithal edildiğini ifade ederek, “İngiliz’in çöpü KKTC’ye geliyor ve pazarı mahvediyor” yorumunda bulundu. Polat, ilgili bakanlıklardan traktör ithalatına yaş sınırı getirilmesini talep ettiğini fakat bir türlü adım atılmadığını söyledi.

Yayın Tarihi: 28/12/19 10:03
Güncelleme Tarihi: 28/12/19 10:33
okuma süresi: 10 dak.
İngiliz’in çöpüyle tarla sürüyoruz
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, Kalkınma Bankası, Creditwest Bankası ve SEHA Şirketi işbirliğinde alınan bahçe tipi traktör, Güzelyurt Meslek Lisesi Tarım Bölümüne hibe edildi.

Traktörün hibe edilmesi öncesi, lisenin bahçesinde bir tören düzenlendi. Törene; Başbakan Ersin Tatar, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ile bazı milletvekillerinin yanında; Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Hüseyin Kelle, Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Akmercan, Creditwest Bank Genel Müdürü Mazher Zaheer ve SEHA LTD Yöneticisi Faruk Polat katılım gösterdi.

TATAR: “GENÇLERE İMKÂN YARATMAK GÖREVİMİZ”

Başbakan Ersin Tatar, Güzelyurt Meslek Lisesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye’den su gelmesiyle ülkedeki tarımsal faaliyetlerin daha da bir önem kazandığını ifade etti.

Ülkede bugün tarımsal faaliyet için su, toprak ve teknolojinin bulunduğunu ancak bilinçli çiftçinin tamamlayıcı faktör olduğunu kaydeden Tatar, “Gençlere bu imkânı yaratmak bizim görevimizdir” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: “GIDA GÜVENCESİ DAHA DA ÖNEM KAZANDI”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bugün tarım ve suyun stratejik öneme sahip olduğunu, Dünya nüfusunun 8,5 milyarı bulması, tarım arazilerinin günden güne azalmasıyla gıda güvencesinin daha da önem kazandığını söyledi.

Güzelyurt Meslek Lisesi Tarım Bölümünün, tarımsal verimliliğin ve gıda güvenliğinin iyileşmesine yardımcı olacak elemanların yetiştirilmesi düşüncesiyle 2010’da kurulduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Bugün bu vizyona katkıda bulunduğunu görmek memnuniyet vericidir” dedi.

OĞUZ: “ÜLKENİN GELECEĞİ TARIM OLACAK”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, toprağa ve emeğe sahip çıkmanın, geleceğe sahip çıkma anlamı taşıdığını, bu nedenle genç nesillere tarım alanında kendilerini geliştirmek için gereken imkânları sunmak gerektiğini söyledi.

Türkiye’den su getirilmesiyle toprağın değerinin daha da arttığını kaydeden Dursun, “Ülkenin geleceği tarım olacak” dedi.

KELLE: “ÜLKENİN GELECEĞİ TARIMA, TOPRAĞA BAĞLIDIR”

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Hüseyin Kelle, eski Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile Erkut Şahali’ye traktörün alımı sürecinde ortaya koydukları destekten dolayı teşekkür etti.

Bugün bazı yerlerde enerji için savaşlar yapıldığını, gelecekte gıda ve su güvencesinin savaş nedeni olabileceğini, gıda ve su güvencesi için hazırlıklı olmak gerektiğini belirten Kelle, “Ülke temeli ve geleceği tarıma, toprağa bağlıdır” dedi.

POLAT

SEHA LTD Yöneticisi Faruk Polat da,  tarım ve elektronik alanında Ortadoğu Teknik Üniversitesinde eğitim almaya hak kazanan Güzelyurt Meslek Lisesi öğrencilerine burs vereceğini kaydetti. Polat ayrıca, ilgili bakanın çalışma yapması halinde; okula solar panel kiti hediye etmek istediğini de ifade etti.

TRAKTÖRÜN DİREKSİYONUNA GEÇEN İLK İSİM TATAR OLDU

Konuşmaların ardından traktör tanıtımı yapıldı, traktörün direksiyonuna geçen ilk isim Başbakan Tatar oldu.

POLAT: “PROJE HAZIRLAYIP GELİRLERSE, OKULA SOLAR SİSTEM KİTİ BAĞIŞLAYACAĞIM”

Törenin sonlanmasının ardından SEHA LTD Yöneticisi Faruk Polat, Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulundu. Sözlerine “Bu güzel günde röportaj için de çok teşekkür ederim” diyerek başlayan Polat, kürsüde verdiği vaatlerden söz etti:

“SEHA A.Ş.’nin öğrenci okutma fonu var. ODTÜ Makine Bölümü, benim de okuduğum okul olduğu için, elektrik elektroniğe gelecek öğrenciler için burs vermeyi taahhüt ettim. Ayrıca, elektrik elektronik bölümünün kullanabileceği, yeni nesil solar panel kit ve sistemlerine dair bir proje hazırlayıp gelirlerse, seve seve okula solar sistem kiti bağışında bulunacağım.”

“İNGİLİZ’İN ÇÖPÜ BURAYA GELİYOR VE PAZARI MAHVEDİYOR”

Sözlerine, “traktörle ilgili yarı sitem bir şeyler söylemek istiyorum” diyerek devam eden Polat, “6 Temmuz’da gerçekleşen 1. Odalar ve Borsalar Birliği Kongresi’nde ikinci el traktör girişine sınırlama getirilmesi ya da en azından vergi getirilmesi talebimiz olmuştu. Buradaki Bakanların tümü de oradaydı, değerlendireceklerini söylediler, ilgili tüm bakanlıklara dilekçelerle başvuruda bulunuldu ama şuana kadar ikinci el traktörün ithalatı noktasında herhangi bir ek vergi veya kısıtlama getirilmedi. Maalesef 70-80 yaşlarındaki traktörler dâhil, İngiliz’in çöpü buraya geliyor ve pazarı mahvediyor” dedi.

ÖZTÜRK: “1960 MODEL HURDA DENİLEBİLECEK TRAKTÖRLER HALEN GELİYOR”

SEHA LTD Yöneticisi Faruk Polat’ın ardından, ERKUNT marka traktörleri ithal eden Özfem LTD. Direktörü Ferit Öztürk de, Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulundu. Öztürk, okulumuza traktör hibesiyle ilgili bir talep geldi, biz de elimizden gelen katkıyı koyarak, maliyetinin aşağısına bir tane traktör verdik, güle güle kullansınlar” dedi.

Faruk Polat’ın sözlerine değinen Öztürk, “Bu konuda sıkıntılarımız var. Tabi ki traktör ithal edilsin. Herkes bu markayı almak zorunda değil elbette. Ama 1960 model hurda denilebilecek traktörler halen geliyor” dedi.

“BELLİ BİR YAŞ SINIRI GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Önceleri İngiltere’den ithal edildiğini, şimdilerde ise Türkiye’den getirtildiğini ifade eden Öztürk, “Diğer araçlarda olduğu gibi belli bir yaş sınırlaması getirilmesi ve belirlenen yaşın altındaki ‘hurdaların’ getirtilmesinin engellenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. Öztürk, “Eski traktörler, hem çevre için hem de üretici için ciddi bir kayıp. Alındığı günden itibaren tamirden çıkmıyorlar. Bu açıdan bir düzenleme bekliyoruz” şeklinde konuştu.

KELLE: “ÜRETİCİMİZ BUGÜNE KADAR TAMAMEN KENDİ KENDİNİ FİNANSE ETMİŞTİR”

Polat ve Öztürk’ün söylemlerini, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Kelle’ye aktaran Kıbrıs Postası, böylesi bir sınırlamaya ihtiyaç duyulup duyulmadığını sordu. Kelle, “Bundan 10 yıl önce ülkemizde sıfır traktör görmek mümkün değildi”  diyerek, “Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde 2010 yılına kadar üreticimiz, tamamen kendi kendini finanse etmiş; sıfır faizlere, hibelere veya düşük faizli kredi imkanlarına ulaşamamıştır. Kıbrıs Türk çiftçisi bugünlere çok zor gelmiştir” dedi.

“SIFIR FAİZLERLE BULUŞURSAK, BİZ DE SIFIR TRAKTÖRLER KULLANMAK İSTERİZ”

Kıbrıs Türk çiftçisinin de arzusunun, yeni ve modern bir sürdürülebilir tarımda, ekonomik akılla, proaktif politikalar üreterek tutunabilmek olduğunu ifade eden Kelle, “Bu yüzden, bizden ziyade; bizi yönetenlerin, tarıma yön verecek kişilerin, üreticiyle, dünyadaki meslektaşlarımızın buluştuğu gibi, bizlerin de sıfır faizlere, hibe programlarıyla buluşturması lazım. Bunlar hayata geçtiği sürece elbette ki sıfır traktörler vazgeçilmezimizdir. Hem bakımı hem de ekonomikliği açısından bizlerin de talebidir” şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.