İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Yasa yok, eğitim yok, hapis var!

Yasa yok, eğitim yok, hapis var!

Ambulans şoförü olmak için gerekli tek belge, KKTC sürüş ehliyeti. Şoförün aldığı sürüş eğitimi de girdiği sınav da teorik, yani yazılı…  Şoför adaylarının kriterlerini belirleyecek bir yasa ya da kural da yok. Fakat meslek kurallarından yoksun bir şoförü hapse atmak mümkün…

Yayın Tarihi: 22/01/20 16:10
okuma süresi: 7 dak.
Yasa yok, eğitim yok, hapis var!

Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

2015 yılında, kullandığı ambulanstaki hasta ve hemşirenin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kaza ile ilgili olarak mahkeme, ambulans şoförü Salih Aygan’a 2 yıl hapis cezası verdi.

Polis raporuna göre Aygan, Karpaz - Gazimağusa anayolu üzerinde bulunan sert viraja hızlı girmiş ve kontrol hâkimiyetini kaybedip aracın takla atmasına neden olmuştu.

Karar, hem ambulans şoförlerinin bundan sonra hastaları hastanelere yetiştirirken alacakları riskleri yeniden gözden geçirmelerine, hem de sürücülük eğitimlerinin sorgulanmasına neden oldu.

Ambulans şoförlerinin sürücülük eğitimlerini irdeleyen Kıbrıs Postası, 112 Ambulans Servis projesinin temelini atan, aynı zamanda Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nin (TKÖD) Başkanlığını da yürüten Dr. Mehmet Avcı ile görüştü.

“SÜRÜCÜ, GÜVENLİ SÜRÜŞLE MÜKELLEFTİR”

Ambulans şoförlerinin birinci önceliğinin, taşıdığı hasta olduğunu ifade eden Avcı, “Bununla birlikte, arabadaki canlarda, arabanın dışındaki anlar da şoför için eşit önemdedir. Herhangi bir aracın sürücüsü, arabayı güvenli sürmekle de mükelleftir” dedi.

“DİKKATSİZ SÜRÜŞ, DOĞRU BİR TABİR DEĞİL”

Ambulans şoförlerinin,“Yaya bastım ama kalp hastasını kurtarıyordum”deme şansı olmadığını ifade eden Avcı, 2 yıl hapis cezası alan ambulans şoförü Aygın’la ilgili polis raporunda yer alan ‘dikkatsiz sürüş’ ifadesine değindi:

“Polisin dikkatsiz sürüş raporları çok geniş bir olay. Dikkatsiz ya da dikkatli nedir? Arabaya hâkim olamama durumu var. Dikkatsiz sürüş doğru bir tabir değil. Yere yağ dökülürse de araca hakim olamazsın, lastik patlarsa da, yol bozuksa da… Viraja 50 kilometre ile gir denilirken sen 100 kilometre hızla girersen, aracı yolda tutamazsın.”

“AMBULANS ŞOFÖRLERİ, POLİSE BİLDİRİRSE TRAFİK KURALLARINI ÇİĞNEYEBİLİR”

Ambulans şoförlerinin, trafikte geçiş üstünlüğü bulunduğunu ama kurallara uymakla mükellef olduklarını ifade eden Avcı,  “Ona yol açarlar, öncelikli olarak öne geçme hakkı var. Tedbir alarak ters yola girebilir. Polise bildirirse trafik kurallarını çiğneyebilir. Polisle irtibat halinde olurlar. 112 kurulurken polisle telsiz bağlantısı kurduk ki iletişimde olsunlar” şeklinde konuştu.

SÜRÜŞ EĞİTİMİNİ TEORİK OLARAK ALIYORLAR…

Bir şoförün, hangi test ve eğitimlerden geçerek ambulans şoförü olabileceğini anlatan Avcı, şöyle devam etti:

“Ambulans şoförleri sağlık kontrolünden geçirilir. Sağlıksız sürücü olmaz. Gözü, kulağı, refleksleri test edilir. KKTC’nin verdiği ehliyeti vardır. Trafik güvenli sürüş eğitimi alıyorlar. Ama bunu teorik olarak alıyorlar. Bin de sür değil. Kurallara nasıl uyulacağı, tok karına hangi yemeklerden sonra sürüş yapmamaları gibi eğitimler alırlar. Bunlar anlatılır. Sınava girerler. Başarılı olanlar devam ediyor. Belli dönemlerde gerçekleşiyor.”

“İLERİ SÜRÜŞ TEKNİĞİNE DAİR BİR EĞİTİM YOK”

2 yıl hapis cezası alan ambulans şoförü Aygın’ın, viraja hızlı girmesi ve aracı devirmesi konusunda “teorik eğitim yeterli mi” sorusunu yanıtlayan Avcı, “Ambulans şoförleri, dünyada ileri sürüş tekniğine dair eğitimler alıyor. Ama böyle bir eğitim KKTC’de yok. Bu eğitimi verebilecek bir sistem yok. Bu eğitimlerde ilk ders, şoförün, tehlikeli viraja nasıl gireceğinin anlatılmasıdır. Fakat bu eğitim yok diye, kaza yapan şoför haklıdır diye bir iddiada da bulunamam” ifadelerini kullandı.

“YASA YOK, ÇALIŞMALAR 2004’DEN BU YANA DEVAM EDİYOR”

Ambulans şoförlerine dair herhangi bir Yasa’nın bulunmadığını, Yasa çalışmasının, 2004 yılından; kendisinin acil servisi kurduğu dönemden bu yana devam ettiğini ifade eden Avcı, “Ama bu Yasa da daha çok sisteme yönelik. Örneğin şoförlerin 112’ya bağlı olması gibi. Çünkü hem temel sağlık Hizmetlerine hem de yataklı tedaviye bağlılar. İki bölümün idaresi farklı olduğundan sorun yaşanıyor” şeklinde konuştu.

Yasa’dan söz etmeye devam eden Avcı, “Yasa bunun dışında, ambulans şoförlerinin paramedik olmalarını da içeriyor. Yani hemşirelerin aracı kullanması. Dünyada bu sistem böyle işliyor. Paramadikler ambulansı kullanıyor. Ama bizde böyle bir kadro yok. Sürüş ehliyeti olan herhangi birine geç sür diyebiliyorlar. Şoförün, sadece iyi bir sürücü değil, iyi bir de hemşire olması gerekiyor” dedi.

24 SAAT MESAİ…

Ambulans şoförlerinin uzun mesai saatleri neticesinde, yorgun bir şekilde direksiyon başına geçtiğine ilişkin iddiaların sorulması üzerine Avcı, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Hiçbir insanın 24 saatmesai yapması doğru değil. Dünyada böyle bir şey yoktur. Ama bizim ülkemizde 24 saat mesai koymak zorunda kalıyorlar. Koymak zorunda kalıyorlar çünkü kadro eksik.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.