İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Akademisyen Paşa: “Kıbrıs Postası’nın anketi, adaylar için kılavuz görevi görebilir”

Akademisyen Paşa: “Kıbrıs Postası’nın anketi, adaylar için kılavuz görevi görebilir”

Kıbrıs Postası anketi sayesinde elde edilecek verilerin, “belki de adayların hangi yönde adım atması gerektiğine dair bir kılavuz görevi görebileceğini” ifade eden Paşa, soruların, birbirini teyit edebilecek şekilde tasarlandığını, tamamlayıcı sorular sayesinde daha sağlıklı sonuçlara ulaşabildiklerini kaydetti.

Yayın Tarihi: 22/01/20 13:40
okuma süresi: 9 dak.
Akademisyen Paşa: “Kıbrıs Postası’nın anketi, adaylar için kılavuz görevi görebilir”

Kıbrıs Postası

Kıbrıs Postası’nın 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik başlattığı online anketi hazırlayan Akademisyen Cenk Paşa, Gökhan Altıner’in Kıbrıs Postası TV’de sunduğu ‘Sabah Postası’na konuk olarak, hem Kıbrıs Postası anketinin güvenilirliğini anlattı, hem de yurt dışından ülkeye gelen bazı anket şirketlerinin, bilimsel açıdan ne gibi eksikliklere sahaya çıktığından söz etti.

“YURT DIŞINDAN GELEN ANKET FİRMALARI İÇİN KKTC BİR EKMEK KAPISI”

KKTC’de 15 ayda bir seçim yapıldığından ötürü, yurt dışından gelen anket firmaları için KKTC’nin bir ekmek kapısı aldığını ifade eden akademisyen Paşa, bu anketlerin, ‘istenilen yöne doğru hareket ettirilmesinin’ bazı siyasetçiler için ‘alışkanlık’ haline geldiğini söyledi.

“BİR KAHVEYE GİDİP 20 KİŞİYLE ANKET YAPMAK SAĞLIKLI BİR SONUÇ DOĞURMAZ”

Yurt dışından ülkeye getirilen anket firmalarına çok ciddi miktarlar ödendiğini ifade eden Paşa, “Peki bu anketler neden burada yapılmıyor?” diye sordu, yanıtını şöyle aktardı:

“Kıbrıs’ta aktif çalışan 22 üniversite var. Biz bir bilim adası olduğumuzu söylüyoruz ve anketler, bilimsel veri toplamaya yarar. Bu kadar üniversiteninim olduğu bir yerde, bu görevi üniversitelerin üstlenmesi gerekir; ama yapılamıyor. Çünkü doğru bir anket yapmanın maliyeti çok yüksek. Doğru bir anketi 1 haftada ya da 10 günde yapamazsınız. Bu sağlıklı bir sonuç doğurmaz. Tek bir siyasi gelişme, seçmende fikir değişikliğine yol açabilir. En sağlıklı anketler, kısa sürede, birçok bölgede, fakat az ve stratejik kapılar çalarak yapılan anketlerdir. Örneğin bir mahallede en fazla 2 ya da 3 eve gitmelisiniz. Bir kahveye gidip 20 kişiyle anket yapmak sağlıklı bir sonuç doğurmaz. Siz ne kadar rakamı yükseltirseniz o kadar yanılgıya uğrarsınız.”

2015’DE KKTC İÇİN ANKET YAPILMASI GEREKEN KİŞİ SAYISI BİN 600 CİVARIYDI

2015 yılında, Girne Araştırma Enstütüsü olarak yaptıkları çalışmaya göre, o dönemki nüfus baz alındığında, maksimum bin 600 civarı kişi ile yapılan bir anketin sağlıklı sonuçlar doğurabileceğine kanaat getirdiklerini ifade eden akademisyen Paşa, şuan bazı anket şirketlerinin 20 bin, 30 bin kişi ile yaptıkları anketlerle övündüğünü, fakat bunun doğru sonuçlar doğurmadığını söyledi.

“BİRÇOK SİYASİMİZ BU ŞİRKETLERİN ALETİ OLUYOR”

“En doğru anket, sandıktan çıkan ankettir” diyen Paşa, “Maalesef ülkedeki bu durum, dışarıdan gelen firmaların ağızlarını sulandırıyor. Birçok siyasimiz de bunlara alet ediliyor” ifadelerini kullanarak, şöyle devam etti:

“Anketler insanları yönlendirebilir. Anket içerisindeki soruların, birbirini teyit etmesi gerekir. Birkaç soruyla ankete çıkarsanız, doğru bir veri elde edemezsiniz. Bunların geçmişte çok yapıldığını biliyoruz. Anketlere daha bilimsel yaklaşılması lazım.”

“‘GEZİLMDEN’ YAPILAN BİR ANKETİN SONUÇLARI YANLIŞ ÇIKAR”

Yurtdışından gelen bir anket firmasının “tüm sonuçları tutturduk” gibi bir reklam yaptığını, bu iddiaya inanmadığını ifade eden Paşa, “Bir adayda tutturup bir adayı bilemiyorsanız ankette hata var demektir. ‘Gezilmeden’ yapılan bir anketin sonuçları yanlış çıkar. İddia sahibi anket şirketinin de ‘gezmeden’ anket yaptığını görüyoruz. Bu, sonuçlardan ortaya çıkıyor” dedi.

“BAZI ANKET FİRMALARI, ANKETÖRLERİ DENETLEMİYOR”

Firmanın, anketörleri denetlemesi gerektiğini, “Al bu 20 anketi, bir hafta sonra geri getir” demenin yanlış olduğunu fakat bazı anket firmalarının bunu yaptığına dair ellerinde bilgi bulunduğunu ifade eden Paşa, “Bu, sağlıklı bir sonuç çıkartmıyor” şeklinde konuştu.

“BURADA FİŞLENME KORKUSU VAR”

Anketlerde isim alınmadığını, Kıbrıs’ta ‘fişlenme korkusu’ olduğunu ifade eden Paşa, “Küçük toplum olduğumuzdan dolayı isim ve soy isim alma yönüne gidilmiyor” dedi.

KIBRIS POSTASI ANKETİ… “SAĞLIKSIZ VERİLER SİLİNECEK”

Kıbrıs Postası’nın anketinden söz eden Paşa, anketin güvenilirliğini anlattı.  “Bazen ankete katılan kişi, 5’inci sorudan sonra sıkılır, önüne gelen sonucu işaretler” diyen Paşa, “Bu veri sağlıksız olur. Siz anketin verilerini incelerken bunun sağlıksız olduğuna kanaat getirirseniz, o veriyi ayırırsınız. Biz de bu ankette bu yolu izleyeceğiz” şeklinde konuştu.

“KIBRIS POSTASI, ONLINE ANKETİN BAŞINI ÇEKİYOR”

Kıbrıs Postası anketinin altyapısına, bir saha anketinde uygulanması gereken pek çok detayı eklediklerinden bahseden Paşa, “Dünyanın geleceği her şeyin dijital; online olmasıdır. Kıbrıs Postası, bunun öncülüğünü yapıyor. Şuan yapılan anket ekstra güvenlikli. Bu seçime yön verecek bir anket olduğuna inanıyorum. Birçok saha anketinden daha ciddi sonuçlar elde edeceğiz” dedi.

“ONLINE ANKET KONUSU DÜNYANIN YENİ ARAŞTIRMAYA BAŞLADIĞI BİR ŞEY”

Online anketler konusunu dünyanın yeni yeni araştırmaya başladığını ifade eden Paşa, anketin ne zaman biteceğine ilişkin resmi bir veri bulunmadığını ifade ederek, gelinmek istenilen noktayı şöyle aktardı:

Ankete katılanların bölge dağılımına bakmak gerek. Ne zaman DPÖ’nün resmi verilerine ulaşırsak, o zaman anket tamamlanacak. Örneği şuan daha çok erkekler oy vermiş durumda. Ama nüfusun yüzde 45’ini kadınlar oluşturuyor. Kadınların da istenilen rakama gelmesiyle daha sağlıklı sonuçlar elde edeceğiz.”

ANKET NE ZAMAN SONA ERECEK?

Paşa, Kıbrıs Postası ile birlikte başka anket hazırlığında olduklarını da ifade ederek, “Belki bugün, belki de bir hafta sonra istediğimiz sonuçlara ulaşacağız. Fakat çok da uzatmamak gerek” şeklinde konuştu.

“KİM KAZANIR SORUSUNUN CEVABI KOLAY AMA…”

Anketi hazırlarken, “Kim kazanır” sorusunun yanıtından ziyade, seçmenin ne düşünerek oy verdiğini öğrenmeyi amaçladıklarını ifade eden Paşa, “Kim kazanır sorusunun cevabı kolaydır. Ama siz oyunuzu neye göre vereceksiniz, bu daha önemli” dedi.

“YÜZDE 30’A YAKIN ‘YÜZEN OY’ VAR”

Yüzde 30’a yakın ‘yüzen oy’ bulunduğunu ifade eden Paşa, “Bu, her seçimde var. Bu kararsız seçmen, çeşitli faktörlere göre seçimini yapar. Örneğin yapılan propagandaya göre karar verebilir, ya da duygularına göre oy kullanabilir. Bazısı Kıbrıs sorunu, bazısı da iç politikalara göre oy kullanır” şeklinde konuştu.

“KIBRIS POSTASI ANKETİ, ADAYLAR İÇİN KILAVUZ GÖREVİ GÖREBİLİR”

Kıbrıs Postası anketi sayesinde elde edilecek verilerin, “belki de adayların hangi yönde adım atması gerektiğine dair bir kılavuz görevi görebileceğini” ifade eden Paşa, soruların, birbirini teyit edebilecek şekilde tasarlandığını, tamamlayıcı sorular sayesinde daha sağlıklı sonuçlara ulaşabildiklerini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.