İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Dondurucu soğuklar üretimi de ‘dondurdu’

Dondurucu soğuklar üretimi de ‘dondurdu’

Son günlerde Kıbrıs’ın genelinde etkili olan soğuk hava koşulları, üreticiyi de olumsuz etkiledi. Kıbrıs’ın güneyinde en çok patates üreticisini etkileyen dondurucu soğukları, kuzeyde ise yavru hayvanların ölümüne sebep oldu. Kuzeyde yaş sebze üretimi de etkilenirken, Güney Kıbrıs dünyadaki patates pazarını kaybedebilir…

Yayın Tarihi: 12/02/20 10:50
okuma süresi: 6 dak.
Dondurucu soğuklar üretimi de ‘dondurdu’

Kıbrıs Postası - Tünay MERTEKÇİ

Kıbrıs’ın tümünde etkili olan olumsuz hava koşulları, çiftçiyi ve hayvancıyı etkiledi. Gerek Kıbrıs’ın güneyinde gereksek kuzeyinde özellikle ‘patates’ ve ‘yaş sebze’ üretimi kötü şekilde etkilenirken, yurt dışına patates ihraç eden Güney Kıbrıs’ın Yunanistan’daki ve Birleşik Krallık’taki pazarını kaybedebileceği konuşuluyor.

GÜNEY KIBRIS ‘PATATES PAZARINI’ KAYBEDEBİLİR

Güney Kıbrıs tarımı yoğun yağış, dolu ve don olayından olumsuz şekilde etkilendi. Güneyde ihraç etmek için yeterli ürün çıkaramama tehlikesi bulunduğunu söylenirken, don, dolu ve yoğun yağışın özellikle patates üretimini etkilediği dile getirildi. Söz konusu olumsuz hava koşullarının tekrarlanması durumunda Güney Kıbrıs’ın dışarıdan patates ithal etmek zorunda kalacağı söylenirken, Yunanistan ve Birleşik Krallık’taki pazarlarını kaybedebilecekleri de öğrenildi.

KELLE: YOĞUN YAĞIŞTAN DOLAYI ‘YAŞ SEBZE ÜRETİMİ’ ETKİLENDİ

Meydana gelen fazla yağışlardan dolayı özellikle patateslerin eridiğini belirten Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, suyun oturduğu yerlerde sıkıntı yaşandığını söyledi. Özellikle yaş sebze üretiminin etkilendiğini ifade eden Kelle, don olayından dolayı üreticinin zarar gördüğünü kaydetti. Bu hava koşullarının çiftçiyi olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Kelle, üreticinin bu konularla ilgili yoğun bir şekilde çalıştığını vurguladı.

“GEREKLİ MERCİLERLE GÖRÜŞECEĞİZ”

Tarım yapan kişilerin bu konularda önlemlerini elbette alacağını kaydeden Kelle, yoğun yağışların özellikle yaş sebze üretimini etkilediğini söyledi. Bu konuyla ilgili dünyadaki mücadele ve mekanizmaların takip edilip ülkemize getirilmesi gerektiğini söyleyen Kelle, sera üretiminde hızlı bir şekilde politika üretilmesi gerektiğini de kaydetti. Kelle, “Bugünler içerisinde yetkililerle görüşeceğiz. Bir planlama elbette yapılacaktır. Gerekli mercilerle görüşeceğiz” şeklinde konuştu.

NAİMOĞULLARI: DONDURUCU SOĞUKLAR HAYVANCIYI DA ETKİLEDİ

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, soğuk hava koşullarının hayvancıyı da etkilediğini belirtti. Dondurucu soğuklarda hayvanlarda beslenme sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Naimoğulları, ülkemizdeki hayvanların dondurucu soğuklara alışkın olmadığına vurgu yaptı. Dondurucu soğuklar nedeniyle yavru hayvan ölümlerinin de arttığını ifade eden Naimoğulları, bu hava koşullarında alt yapının iyi olması gerektiğini söyledi.

“YAVRU HAYVAN ÖLÜMLERİ ARTTI, SÜT VERİMLİLİĞİ DÜŞTÜ”

Daha modern çiftliklerin kurulması gerektiğini dile getiren Naimoğulları, ülkemizde özellikle küçükbaş hayvan çiftliklerinin iyi olmadığını kaydetti. Kendisinin veteriner olarak birçok çiftliği gezdiğini kaydeden Naimoğulları, buzağı, kuzu ve oğlak ölümlerinin dondurucu soğuklardan dolayı arttığını belirtti. Soğuk havalarda hayvanların gerektiği kadar beslenemediğini söyleyen Naimoğulları, bundan dolayı süt verimliliğinin de düştüğünü ifade etti. Naimoğulları, sonuç olarak verim düşüklüğü ve yavru hayvan ölümlerinin dışında başka sorun yaşamadıklarını sözlerine ekledi.

HAKSEVEN: PATATES EKİMİNİ GÜNEYDEN İKİ AY GEÇ YAPIYORUZ

Kuzey Kıbrıs Patates Üreticileri Birliği Başkanı Engin Halkseven, aşırı ve yoğun yağışlardan dolayı bazı üreticilerin bir miktar erimelerinin olduğunu söyledi. Bu erimenin maksimum yüzde 10 oranında olduğuna dile getiren Hakseven, üreticilerin hasatının henüz yapmadığından dolayı bunu net olarak bilmediklerini ifade etti. Tahminlerine göre bu erimenin yüzde 10 civarında olduğuna dikkat çeken Hakseven, don olayından Güney Kıbrıs kadar etkilenmediğimizi söyledi. Kıbrıs’ın güneyinin dünya pazarına girmesi için ekimlerini erken yaptığını vurgulayan Hakseven, bizim dünya pazarına girme gibi bir şansımız olmadığı için patates ekimini güneyden iki ay sonra yaptığımızı belirtti.

“PATATES KÜLFETLİ BİR İŞ”

Patatesin sadece iç piyasaya satıldığı için aşırı yağış ve dolulardan etkilenmemek adına ekimlerin ocak ayı civarı yapıldığını kaydeden Hakseven, patatesin külfetli bir iş olduğuna da dikkat çekti. 3 bin ton fazlalığın öngörüldüğünü söyleyen Hakseven, yeşil hat tüzüğünden dolayı Kıbrıs’ın güneyine patates ihraç edilebileceğini ve güneyin de bu yönde talebinin olduğunu belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.