İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Diyalog Medya Grubu yasal izin almadan 6 saatte 3 milyonu aşkın para topladı

Yasal izin almadan 6 saatte 3 milyonu aşkın para topladı

Diyalog Medya Grubu tarafından canlı yayında gerçekleştirilen ve Kuzey Kıbrıs Kızılay Derneği adına yapılan bağış kampanyasının Kaymakamlıktan yasal izin alınmadan gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 31/03/20 15:20
okuma süresi: 8 dak.
Yasal izin almadan 6 saatte 3 milyonu aşkın para topladı
Özel Haber

Diyalog Medya Grubu'na ait Diyalog TV'de canlı yayında gerçekleştirilen ‘Corona Felaketi Yardım Kampanyası’ adı verilen bağış kampanyasının yasal izin alınmadan Kuzey Kıbrıs Kızılay Derneği adına gerçekleştirildiği bilgisi canlı yayında verildi.

Canlı yayında, siyasiler ve iş insanlarının yüklü meblağlarda bağış yaptığı kampanyada 3 Milyon TL’yi aşkın bağış toplandı.

Diyalog TV'de verilen banka hesaplarına gönderilen bağışlara karşılık resmi makbuz yerine el yazısı ile alındı belgesi verilmesi yardımseverlerin dikkatini çekti ve konunun soruşturulması üzerine Kaymakamlıktan izinsiz yapıldığı ortaya çıktı.

Diyalog TV tarafından toplanan bağışların Kızılay’a aktarılacağının öne sürülmesine rağmen, kendi yayın organlarında yaptıkları bir başka açıklamada açıklamada, muhtarların ihtiyaçlı kişilerin listesini hazırlayacağı ve yardım dağıtımı yapacaklarını söylemesi akılları karıştırdı.

Yardımseverlerin yaptıkları bağışları geri çekmek istedikleri gazetemize gelen bilgiler arasında.

MERKEZ KAYMAKAMI DAHA ÖNCEKİ OLAYLARDA UYARMIŞTI

Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan basına farklı zamanlarda yaptığı açıklamalarda bağış yaparken, vatandaşların, bağış toplayan kişinin makbuz verip verilmediğine ve kaymakamlıktan izinli olup olunmadığına dikkat etmesi gerektiği konusunda uyardı. Arslan, yasaya aykırı bir şekilde bağış toplayan biri tespit edildiğinde de kaymakamlık ya da polise bildirmesi gerektiğini söyledi.

ARSLAN: KAYMAKAMLIKTAN İZİN ALINMALI

Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan, bağış toplama konusundaki kuralları düzenleyen “Evden Eve Yardım Toplama Yasası” adı altında bir yasa olduğunu söyledi ve bu yasaya göre de yardım toplama çalışmalarının belli kurallara bağlandığını anlattı.

Arslan, “Örneğin bir felaket olmuş ve bunun için yardım toplanacaksa, kaymakamlığa başvurulur. Kaymakamlık belli bir saat aralığında ve belli bir yerde bu bağışın toplanmasına izin verir ve bağış, bu izin doğrultusunda toplanır. Tabii Kaymakamlık bir izin yazısı yazar ve yazı, bağışı toplayanların boynunda asılı durur” dedi.

SOKAKLARDA VE EVDEN EVE YARDIM TOPLANMASI YASASI ŞUNLARI İÇERİYOR:

KAYMAKAMLIKTAN İZİN ALINMALI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yardım toplamak için düzenleme yapmak isteyen herhangi bir kişi, ruhsat almak için, ruhsatlandırma makamının başkanı olarak kaymakama dilekçe verir ve dilekçede, yardım toplama amacını belirterek saptanmış bilgiyi verir.

Ruhsatlandırma makamının mutlak takdirine göre ruhsat verilebilir veya verilmeyebilir veya ruhsatlandırma makamının koymayı uygun göreceği kayıt ve koşullara bağlı olarak verilebilir.

Ancak ruhsatlandırma makamının kanısınca yardım toplama amacı yasadışı, hayali veya kamu yararı açısından sakıncalı ise böyle bir ruhsat verilmez. Ruhsatı, ruhsatlandırma makamı başkanı olarak Kaymakam imzalar.

RUHSATSIZ YARDIM TOPLAMAK SUÇ

Bu yasa kurallarına bağlı kalınması koşuluyla, yardım toplanmasının düzenlenmesi için ruhsat alınması ile ilgili olarak bu yasanın öngördüğü gereklilikler yerine getirilmedikçe yardım toplanamaz.

Herhangi bir kişi bir yardım toplanması için düzenleme yaparsa ve bu düzenleme uyarınca yardım toplanırsa, o kişiye veya onun yetkisiyle hareket etmekte olan başka bir kişiye, o yardım toplanmasını düzenlemek için yetki veren ve yardımın toplanmakta olduğu süre boyunca geçerli olan bir ruhsat bulunmaması halinde, böyle bir kişi, bu yasaya karşı bir suç işlemiş olur ve mahkûm olması halinde, para cezasına veya bir yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

Yardım toplama amaçları için yardım toplayıcısı olarak hareket eden herhangi bir kişi, yetkisi altında hareket etmekte olduğu düzenleyiciye veya yardım toplayıcısının kendisine o yardım toplamayı düzenlemek için yetki veren ve yardım toplayıcısı olarak hareket etmekte olduğu süre boyunca geçerli olan bir ruhsat sahibi değilse, bu yasaya karşı bir suç işlemiş olur.

YASADAKİ SUÇLAR

Bu yasa uyarınca veya bu yasaya dayanılarak çıkarılan tüzükler uyarınca teşhirine veya kullanılmasına yetki verilen arma veya yetki belgesi dışında, arma veya yetki belgesi teşhir eden veya kullanan bu yasaya karşı suç işlemiş olur.

Ayrıca herhangi bir arma, şekil, amblem, belge veya başka evrakı, ruhsatlı yardım toplama amaçları için yetkili bir toplayıcı olmadığı halde, herhangi bir kişinin bunları teşhir edenin veya kullananın, böyle bir yetkili toplayıcı olduğuna inanmasına neden olmak niyetiyle, kanısıyla veya ihtimaliyle teşhir eden veya kullanan da suç işlemiş olur.

Bunun dışında da bu yasa amaçları için veya bu yasa uyarınca çıkarılan tüzüklerin amaçları için herhangi bir bilgi verirken, esasa ilişkin bir hususta bilerek veya doğru olup olmadığını umursamadan gerçek dışı beyanda bulunan herhangi bir kişi suç işlemiş kabul edilir ve gerekli ceza uygulanır.

TUTUKLANABİLİR

Polis örgütünün üniformalı bir mensubu, bu yasaya aykırı suç işlemekte olan herhangi bir kişiyi müzekkeresiz olarak tutuklayabilir ve o kişinin topladığı para ile başka mal içinde bulundukları kaplarla birlikte el koyabilir.

POLİS MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Polis Genel Müdürlüğü'nün, 7 Şubat 2019 tarihinde yaptığı açıklamada izin almadan yardım toplamanın suç olduğunu duyurmuştu.

Polis Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"Kaymakamlıklardan izin almadan her ne amaçla olursa olsun, yardım toplanması Fasıl 95 'Sokaklardan ve Evden Eve Yardım Toplanması Yasasının' dördüncü maddesi gereği suç olduğunu, bu maksatla yardım toplayan şahıs/ların tespit edilmesi halinde aleyhlerinde adli kovuşturma başlatılacağını hatırlatırız. Kaymakamlıklardan izin almadan, gazete satışı veya başka bir marifetle yardım toplayan şahıs/ların geçerli izin belgesi olup olmadığını sorgulamaktan ve yasaya aykırı yardım toplayanları da en yakın polis merkezlerine ihbar etmekten çekinmeyiniz."

KANITLAMA YÜKÜ SUÇLANANA AİT

Bu yasa kurallarına aykırı bir davranıştan ötürü bir kişi aleyhine kovuşturma başlatılması halinde, bu yasa kuralları uyarınca ruhsatlandırma makamından ruhsat aldığını kanıtlama yükü suçlanan kişiye aittir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.