İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Candan: “Sınır kapıları, liderlerin, sadece sağlık komitesine bırakacağı bir mesele değil”

“Sınır kapıları, liderlerin, sadece sağlık komitesine bırakacağı bir mesele değil”

Sınır kapılarının kapalı olmasından dolayı Güney’de çalışamayan kişiler hakkında değerlendirme yapan CTP Milletvekili Candan, bu konunun iki lider tarafından sadece sağlık teknik komitesinin inisiyatifine bırakılacak bir konu olmadığını vurguladı.

Yayın Tarihi: 15/05/20 14:29
Güncelleme Tarihi: 15/05/20 14:46
okuma süresi: 4 dak.
“Sınır kapıları, liderlerin, sadece sağlık komitesine bırakacağı bir mesele değil”
Sosyal Medya

Cumhuriyetçi Türk Patisi (CTP) Milletvekili Armağan Candan, KKTC’de yaşayan, Güney’de çalışan, ancak sınır kapılarının kapanmasından dolayı işlerine gidemeyenleri işaret ederek, Avrupa'da işi için ülkeler arasında gidip gelen, yaklaşık 2 milyon insan olduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs'ın kuzeyi ile güneyi arasında ise hala daha çalışmak için geçiş yapmak zorunda olanlara dahi izin verilmediğini belirten Candan, “İki toplumlu sağlık teknik komitesi ise geçen gün yaptığı toplantıda bütün bu verileri, AB'deki uygulamaları değerlendirdi mi, yoksa bazı bilgileri karşılıklı olarak paylaşmakla mı yetindi emin değilim” ifadelerini kullandı.

Bu konunun iki lider tarafından sadece sağlık teknik komitesinin inisiyatifine bırakılacak bir konu olmadığının altını çizen Armağan Candan, “İki liderlik bu konuyu bir an önce ele alarak Kıbrıs'ın şartlarına uygun çözümü üretip insanların işlerine gidip ekmeklerini kazanmaya yeniden başlamasını sağlamalıdır” vurgusu yaptı.

Konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından paylaşım yapan CTP’li Vekil Armağan Candan, şunları kaydetti: “Şu anda Almanya'da oturan biri Fransa'da çalışabiliyor, Slovenya'da oturan biri hergün geçip Hırvatistan'da işine gidip gelebiliyor, Lüksemburg'ta çalışanlar Belçika'daki evinden her gün gidip gelebiliyor, İsveç'le Finlandiya belli şartlar koyarak bu geçişlere hiç ara vermedi.

Yeter ki çalışanların çalıştığına ilişkin işyerinden belgesi olsun ve açılan sektörlerde işyerlerinde diğer çalışanların uymak zorunda olduğu kurallara uysunlar. Bazı ülkeler sağlık belgesi de talep ediyor.

Avrupa'da bu şekilde sınır bölgelerinde yaşayan ve hergün işi için ülkeler arasında gidip gelen, yaklaşık 2 milyon insan var (cross-border workers) ve bu insanların işleri evden çalışmaya müsait değilse işlerine gitmelerine engel olunmuyor.

Farklı ülkeler gerekli kriterleri kendi şartlarına göre belirleyerek insanların ekmeklerini kazanmalarına engel olmamak için duyarlı davranıyor.

Avrupa ülkeleri şu anda normal seyahat özgürlüğüne nasıl geçileceğini tartışmaya başladı.

Öyle ki AB Komisyonu 13 Mayıs tarihinde buna ilişkin aşamalara dair bir genelge yayınladı.

Kıbrıs'ın kuzeyi ile güneyi arasında ise hala daha çalışmak için geçiş yapmak zorunda olanlara dahi izin verilmiyor.

İki toplumlu sağlık teknik komitesi ise geçen gün yaptığı toplantıda bütün bu verileri, AB'deki uygulamaları değerlendirdi mi, yoksa bazı bilgileri karşılıklı olarak paylaşmakla mı yetindi emin değilim.

Bu konu iki lider tarafından sadece sağlık teknik komitesinin inisiyatifine bırakılacak bir konu değildir.

Bu konunun insani, ekonomik birçok boyutu vardır.

Avrupa Birliği yayınladığı bir diğer genelge ile ilgili sektörün açılmış olması halinde üye ülkenin o işyerinde çalışanların işine gitmesine engel olunamayacağını söylüyor.

Hele de bu işçiler o ülkenin kendi vatandaşıysa.

İki liderlik bu konuyu bir an önce ele alarak Kıbrıs'ın şartlarına uygun çözümü üretip insanların işlerine gidip ekmeklerini kazanmaya yeniden başlamasını sağlamalıdır”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.