İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Öğrenciler 'uyuşturucu' etkisi yaratan ilaç bataklığına sürükleniyor

Öğrenciler 'uyuşturucu' etkisi yaratan ilaç bataklığına sürükleniyor

Uyuşturucu alamayan öğrenci, uyuşturucu etkisi yaratan ilaçlarla 'kafayı bulmaya' başladı. İlaçların kimyasını çözen, özellikle yabancı uyruklu öğrencilerin, yeşil reçeteye tabii ilaçlara talebi arttı. Yaşadıkları öğrenci yurtlarının etrafına saçtıkları ilaç kutuları ise olayın boyutunu gözler önüne serdi.

Yayın Tarihi: 22/09/20 08:00
Güncelleme Tarihi: 22/09/20 09:09
okuma süresi: 10 dak.
Öğrenciler 'uyuşturucu' etkisi yaratan ilaç bataklığına sürükleniyor
A- A A+

Ülke genelinde özellikle 3’üncü ülke vatandaşları öğrencilerin son dönemlerde aşırı doz alımı ve başka içeceklerle alındığı zaman uyuşturucu etkisi yaratan bazı ilaçlara olan talebi korkutucu boyutlara ulaştı.  Eczanelerde yeşil reçete ile satışı yapılmasına rağmen, özellikle yabancı uyruklu öğrencilerin tedavi maksatlı satılan ilaçları kötü maksatlı kullanımları artmış durumda.

Mağusa bölgesinde polis ekipleri geçtiğimiz günlerde üniversite kampüsü avlusunda alınan bir ihbar üzerine operasyon gerçekleştirdi.

Operasyonda bir miktar hint keneviri türü uyuşturucu madde ele geçirilip kime ait olduğu tespit edilemeyerek 'buluntu uyuşturucu' olarak kayıtlara geçerken, öğrenci yurtlarının avlu kısımlarına bakan alanda görülen çok sayıdaki ilaç kutusu dikkat çekti.

Edinilen bilgide, yeşil reçeteye tabi olan ve boş olarak avluya atılan bu ilaçlar, bir tür uyuşturucu madde olarak kullanılırken, özellikle 3’üncü ülke vatandaşı olan üniversite öğrencilerinin yeni gözdesi haline geldi.

Yasa dışı uyuşturucu maddeler ile mücadele devam ederken, yeşil reçete ile satışı yapılabilen ancak yeterli kontrol sağlanamadan satılan bu ilaçlar, kötü maksatlı kullanım ile uyuşturucu etkisi yarattığı için madde bağımlılığının boyutunu da değiştiriyor. 

Tedavi maksatlı üretilen ilaçlar olması nedeniyle uyuşturucu madde kapsamında bulunmayan bu ilaçların adeta kimyasını çözerek kötü maksatlı kullanan şahıslar, suç işlemiş sayılmazken, kontrolsüz satışı yapılan bu ilaçlara kolay ulaşım nedeniyle yasal yoldan tedarik edip madde bağımlısı oluyor.

Konu ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz ve Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, özellikle yeşil reçete ile satışı yapılan ilaçların daha sıkı denetlenebilmesi için otomasyon sisteminin ülkede şart olduğu konusunda hemfikir oldu.

Öksüz ve Karaokçu, yeşil reçeteli ilaçların ülkeye gelişinden, hastaya ulaşımı ve geri dönüşüne kadar olan sürecin her bir bacağının kayıt altına alınması gerektiğini ifade ederken, böylelikle kullanımı bile doktorların belirlediği kıstaslarda olan ilaçların kötü maksatlı kullanımının önüne geçerek yasal olarak satılan ilaçlarla geliştirilen madde bağımlılığının önüne geçilebileceğini ve bu ilaçları talep edenlerle ilgili eczacıların yaşadığı zorlukların azalacağına dikkat çektiler.

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERDE KULLANIM ÇOK FAZLA

2000'li yıllarda ilaçların benzer şekilde kötü maksatlı kullanımla uyuşturucu etkisi yaratmasını sağlayan kişilerin çok fazla olduğuna dikkat çeken Komisyon Başkanı Hasan Karaokçu, uyuşturucu nitelikli ilaçların yeşil reçete kapsamına alınması ile kontrolün sağlandığını ancak son yıllarda yeterli denetimin yapılamamasının ilaçların kötüye kullanımını da beraberinde getirdiğini kaydetti. Söz konusu ilaçların Mağusa bölgesi özelinde değil ülke genelinde kullanımı çok fazla. Söz konusu ilaçları çoğunlukla Nijerya, İran ve Türkiyeli öğrencilerin eczanelerden talep ettiği öğrenilirken, reçetesi olmayan şahıslara ilaç satışı yapmayan eczacıların ise kötü muamele ile sözlü şiddete maruz kaldıkları öğrenildi.

YEŞİL REÇETELİ İLAÇLARIN OTOMASYONU ACİLEN GEREKLİ

Özellikle etken maddesi Dextromethorhan ve Codein olan yeşil reçete ile satışı yapılan ilaçların yüksek doz ile alımı veya ilacın yanında kan basıncının yükselmesini sağlayıcı alkol, aşırı şekerli içeceklerin alınmasının merkezi sinir sistemini direkt olarak etkileyip uyuşturucu madde etkisi yarattığını belirten Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, özellikle yeşil reçete kapsamında olan psikotrop ilaçların en erken zamanda otomasyon kapsamına alınması gerektiğini ifade etti.

Göreve geldikleri dönemden kısa bir süre sonra Sağlık Bakanlığı’na bu yöndeki taleplerini aktardıklarını kaydeden Öksüz, uyuşturucu nitelikli bu tür ilaçların kullanımının kontrolü için, ilacın ülkeye geldiği andan hastaya ulaşıncaya kadar olan sürecin kayıt altında tutulması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de 81 ilde tüm ilaç türleri için hayata geçirilen otomasyon sistemi sayesinde, ilaç stoğu, hangi doktorun hangi hastaya hangi ilacı ne kadar yazdığının tek tuşla kontrol edilebildiğini belirten Öksüz, ülkemizde ilk etapta bu otomasyon sürecine yeşil reçeteli ilaçlarla geçilmesinin de kontrolsüz ilaç kullanımının önüne geçeceğini ifade etti.

Yeşil reçete ile satışı yapılmasına rağmen eczacıların fotokopi reçetelerle bile karşılaştığını kaydeden Öksüz, eczacı tarafından ilacının verilmemesi halinde eczacının şiddete ve sözlü tartışmalara maruz kaldığını kaydetti.

Geçmiş yıllarda benzer şekilde reçetesi olmadığı için talep edilen ilacı vermediği gerekçesi ile eczacıların sözlü tartışma ve tehdit ile şiddete dayanan davranışlara maruz kaldıklarını ifade eden Öksüz, bu nedenle bazı eczanelerin özel güvenlik ekiplerinin korumasında dükkanlarını açabildiklerini ifade etti.

Son dönemlerde polis operasyonlarında da bazı şahısların tasarrufunda yüksek miktarlı ilaçların bulunduğunu anımsatan Öksüz, ilaçların kötü maksatla kullanımının arttığına dikkat çekerek, zaman zaman kontrolsüz ilaç kullanımının ölümlere varacak neticelere yol açtığını ve bu tür ilaçlar için denetimin artırılması ile otomasyonun şart olduğunu söyledi. 

KARAOKÇU: KONTROLSÜZ İLAÇ KULLANIMI İLAÇ BAĞIMLILIĞINA YOL AÇIYOR

Konu ile ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, ilaçların tümünün tedavi amaçlı üretildiğini ancak doktorun belirlediği dozun ve kullanım şeklinin dışındaki kullanımın insan yapısında olumsuz etkilere neden olduğunu ifade etti. Özellikle yeşil reçeteye tabi ilaçların başka maddeler ile kullanımı veya yüksek doz kullanımı nedeni ile uyuşturucu madde etkisi yarattığını belirten Karaokçu, bazı şahısların bu olayı kötüye kullandığını belirtti.

Bu tür ilaçların yeşil reçete kapsamına alınması ile kontrolsüz kullanımının kısmen önüne geçildiğini ancak son yıllarda bu tür ilaçların temininde ve kullanımında kötü niyetli şahısların harekete geçtiğini belirten Karaokçu, yeterli düzeyde denetim yapılamamasının kötüye kullanımı da beraberinde getirdiğini kaydetti.

Bu noktada yeşil reçeteli ilaçların kontrollü kullanımı için ülkeye gelişinden hastaya ulaşımına ve geri dönüşümüne kadar olan sürecin kayıt altına alınması ve stoktan düşen her bir ilacın, İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin kayıtlarına yansıması gerektiğini belirten Karaokçu, bu birimlerde de gerekli kontrolün sağlanabilmesi için mevcut olan personel eksikliğinin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Komisyona zaman zaman eczacılardan baskı ile ilaç istendiği yönünde şikayetlerin gittiğini de belirten Karaokçu, tedavi amaçlı ilaç kullanımı sırasında madde kullanımının da devam ettiğinin gözlemlendiğini ve bunun etkilerinin daha fazla olduğunu söyledi.

Özellikle yeşil reçeteli ilaçların kontrolsüz kullanımının ilaç bağımlılığına yol açtığını söyleyen Karaokçu, Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun önümüzdeki günlerde yeşil reçeteli ilaçların uyuşturucu madde olarak kullanılması konusu ile ilgili tüm ilgili tarafların yer alacağı bir toplantı gerçekleştireceğini açıkladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.