İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Şifa Arı Demircioğlu: “ABD'nin ünlü yazılım şirketi KKTC'li şirketi iş ve akademik ortak olarak bünyesine kabul etti”

Şifa Arı Demircioğlu: “ABD'nin ünlü yazılım şirketi KKTC'li şirketi iş ve akademik ortak olarak bünyesine kabul etti”

ARI Mimarlık ve ARI 3D Center sahibi Şifa Arı Demircioğlu: “A.B.D.nin en büyük yazılım şirketlerinden Autodesk, ilk kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olan bir eğitim merkezini iş ve akademik ortak olarak bünyesine kabul etti. ‘‘Şu an KKTC’de ilk ve tek Autodesk’in yetkili eğitim merkezi olduğum için, eğitime katılan öğrencilere Autodesk tarafından onaylı ve Dünyanın her yerinde geçerli olan sertifikalar veriyorum.’’

Yayın Tarihi: 28/10/20 08:32
Güncelleme Tarihi: 31/10/20 09:07
okuma süresi: 10 dak.
Şifa Arı Demircioğlu: “ABD'nin ünlü yazılım şirketi KKTC'li şirketi iş ve akademik ortak olarak bünyesine kabul etti”

Mimar Şifa Arı Demircioğlu ile mimarlıkta üç boyutlu programın yerini, önemini ve tabiki bu alanda elde ettiği başarı üzerine konuştuk. KKTC’nin Amerika’nın en büyük yazılım şirketinde tanınırlığına sebep olan Şifa Arı Demircioğlu, A.B.D.’nin en ünlü yazılım şirketlerinden ‘Autodesk’ ilk kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir yeri tanıdı. Autodesk burayı Kıbrıs olarak tanımlardı. İlk kez Kuzeyi ayırdı ve bizi tanıdı. Autodesk İlk kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde olan bir şirketi Sifa ARI 3D & EDUCATION CENTER i resmi web sitesinde(Autodesk), ortak olarak ilan etti’’ ifadelerini kullandı.

BİZE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Şifa Arı Demircioğlu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti doğumluyum. Eğitimimi KKTC’de aldım. Müteahhitlik aileden gelen bir meslek, dedem 1952 yılından beri müteahhitlik yapmaktadır. Babam babasının mesleğini devam ettiriyor, ben de babamın mesleğini devam ettirmek için mimarlığa merak sardım. Mimarlık fakültesini kazanmadım, inşaat mühendisliğini kazandım ve benzer bir meslek dalı olduğu için bir dönem okudum ama hiç bir şekilde sevemedim. Sonra mimarlığa geçiş yaptım, yüksek şeref öğrencisi olarak mezun oldum. İngiltere’de İç mimarlıkta Bilgisayar Destekli Tasarım dalında yüksek lisans yaptım.

Aslında ben mimarlığa 3 yaşında başladım diyebilirim. Tatillerde, hafta sonlarında evde arkadaşlarımla ve komşularla oynamak yerine, zamanımın çoğunu babamla inşaata giderek geçirmek isterdim. Babam izin vermezdi, ben yine alarm kurarak uyanır babamla birlikte inşaatlara giderdim. Babamın mimar arkadaşları ile görüşürdüm, nasıl toplantı yaptıklarını inceler anlamaya çalışırdım. Hatta lise yıllarında benim çok sevdiğim mimara sordum: Mehmet abi mimarlıkta ne yapmam lazım da bir yerlere gelebilmek için dedim. Şifa, herkes aydingerde çizim yapıyor, elde çizim yapıyor bilgisayarda çizim yapan çok az ofis var, AutoCAD kullanarak çizim yaparsan senin için artı olur dedi. Bende kendi kendime öğrenmeye başladım. Hatta Üniversitede mimarlara çizim yaparak harçlık çıkarmaya çalışıyordum.

BU ALANDA İLK ADIMIN NE OLDU?

AutoCAD ile başladım bu serüvene. Zamanla üç boyutlu bir şeyler de görmek istedim ve önce AutoCAD 3 Boyutlu, ardından 3d max, Architectural Desktop vs. kullanmaya başladım, diğer programlarla devam ettim. Şu an 18 farklı bilgisayar destekli tasarım programı kullanmaya ve çıkan yenilikler ile kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Her şey eğitim değil, kişinin kendini geliştirmesi de gerekiyor düşüncesindeyim.

AKADEMİK KARİYERİNİZ NASIL BAŞLADI?

Yüksek Lisanstan sonra Kıbrıs’a döndüm, Daü’deki hocalarımı ziyarete gittim. Guita hocam var orada okuldaki annem diye tanımlarım hep. Yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ‘Rhinoceros’ dersini bizim bölümde verir misin dedi. Ama ben tam olarak bilmiyorum hocam dedim. Tabii benim karakterimi bildiği için üstüme geldi, yapamaz mısın, başaramaz mısın diye üsteledi. Çok üzüldüm o an. Tabii oradan çıktıktan sonra 3-4 ay uğraştım Rhinoceros ile. Sonra Guita hocamı aradım, hocam siz bana yapamazsınız dediniz ama ben yaptım dedim. Eğer yerime birini bulmadıysanız ben yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak başlamak istiyorum dedim. Başladım. Ben her şeyi öğrencilerden öğrenmeye başladım. Çünkü eğitim tam olarak budur. Okulda görev almamın esas sebebi de bu, öğrencilerden öğrenebilmek. Onlar hata yapınca sen de öğrenirsin, sen hata yapınca onlar öğrenir. Sonraki zamanlarda başka Üniversitelerde de ders vermeye başladım. Şu an sadece DAÜ’de yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders vermekteyim.

NEREDEN ÇIKTI BU ÜÇ BOYUT İSTEĞİ?

Zaten hep de hayalimdi üç boyutlu program öğretebileceğim bir merkez açmak. Hep bilgisayar kurdu olarak tanınırım. Benim en büyük hayalimdi üç boyutlu modellemeler yapmak, onların eğitimini vermek. 2001 yılından beri hayalimdi bu.

AUTODESK’E İLK ADIMIN NASIL OLDU?

Verdiğim eğitim bana yeterli gelmiyordu daha fazlası için bu merkezi açmam gerekiyordu.

Autodesk ile yazıştım; ben yaklaşık 23 senedir kullanıyorum bu programları bu merkezi açma hayalim var bunun için ne yapabilirim diye yazdım gönderdim.

İlk önce dediler ki ders veriyorsunuz ama akademik olarak bizim ortağımız değilsiniz. Autodesk’in ortağı olmak için baya zorlu süreçler var. Bir çok aşama gönderdiler bana. ilk aşama direkt profesyonellik sertifikası almaktı. Peki dedim. Bu süreçte Rhino’yu Kıbrıs’ta kimse bilmiyor.

Bununla beraber de ‘’Mimar Gözüyle Rhinoceros’’ kitabını yazdım. Kıbrıs’ta bir kitapeviyle görüştük yayımlandı, şu an hala satışta.

Rhinoceros oldu ama ben Autodesk’e geri geldim çünkü o hala kafamda. Ben tabii Autodesk’te kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Sınavına girdim ve profesyonellik ünvanını aldım. Bu da Kıbrıs’ta ilk.

Hatta Dünyada sayılı mimarlarda var bu sertifika. Dedim ki ben merkez açacağım. Ben Autodesk Yetkili Eğitim Merkezi olmak istiyorum. Tabii yetkili eğitim merkezi olmak için Kıbrıs’ın tanınması lazım. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yok, yetkili eğitim merkezini nereye açacağım? Artık Türkiye üzerinden açarım diye düşünüyorum... O da olur benim için, yeterki benim merkezim olsun diyordum. Ardından Autodesk tarafından onaylı, ikinci kitabımı ‘Mimar Gözüyle Revit Architecture’ yazdım ve yayınladım. Şu an iki kitabım da satışta ve geliri yardım kurumlarına bağışlanıyor.

İkinci kitabımı da yazdım, fakat eğitim merkezi açmak için uğraşımı hiç bırakmadım. Akademik partnerleri olmak için belli aşamalar gerekliydi onları tamamladım. Şu an Autodesk tarafından onaylı ‘Autodesk Approved Academic Partner’  yani Autodesk onaylı akademik ortağım.

Autodeski’n yetkili bir ortağıyım. Bir de KKTC Milli Eğitim Bakanlığı onaylı olsun istedim. Üniversite hocası olduğum için, 18 yaş ve üzeri kişilere eğitim verebilirim diye izinlerimi aldım. Hepsini Autodesk’e gönderdim.

Bana bir mail geldi; bir baktım Amerika’nın en büyük yazılım şirketlerinden ‘Autodesk’, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni bu vesile ile tanıdı. KKTC tanınmadığı için merkezimin Türkiye üzerinden olacağını düşünüyordum. Şok oldum.

ŞU AN DA DERS VERMEYE BAŞLADINIZ MI?

Ders vermeye başladım. Şu an Autodesk’in ilk ve tek yetkili eğitim merkezi olduğum için Autodesk tarafından verilen ve Dünyanın her yerinde geçerli olan setifikalar veriyorum. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığından da onaylı.

 KORONAVİRÜSTEN DOLAYI SIKINTI YAŞIYOR MUSUNUZ, ADAYA ÖĞRENCİ AKIŞI YOK?

Benim hedef kitlem zaten Üniversite öğrencileri değil. Ben daha çok mimar ve mühendislere ders veriyorum. Zaten benim görüşümde, ben DAÜ’de ders vermeye devam ettiğim sürece oradan gelen öğrenciye ders vermem etik değil. Daü de benden ders alabilen öğrencilerimi kendi kurumuma kabul etmeyeceğim. Benim amacım oradan öğrenci toplamak değil, bilgimi oradaki öğrenci ile paylaşmaktır.

GÜNLÜK KAÇ SAAT DERS VERİYORSUNUZ KURUMUNUZDA?

Gelenler, çalışan insanlar olduğu için talepler hep 17:00 dan sonra oluyor. Sabah 08:00 de başlıyorum akşam 20:00 a kadar devam ediyorum. Haftasonunu da dahil edince haftada 65 saat oluyor. Kendi proje çizimlerimi de gece eve gittikten sonra yapıyorum.

ŞU AN OLDUKÇA YOĞUN BİR İŞ HAYATINIZ VAR, MİMARLIĞI BIRAKMAYI DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?

Mimarlığı bırakamam. Zaten bu benim çocukluk hayalimdi. Bir mimar, kendini gezerek görerek geliştirebilir ya da öğrencilerinden öğrenerek geliştirebilir. Öğrenme süreci hiçbir zaman bitmez. Ne kadar çok eğitim verirsen o kadar çok öğrenirsin mantığında ilerliyorum. Bilgini paylaşmak bence doğru olan. Bu da benim öğrenme sürecim. Kendimi canlı tutma sebebim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.