İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Demirbağ: Rekabet Edebilecek Güçteyiz

Demirbağ: Rekabet Edebilecek Güçteyiz

<P>Kıbrıs Türk Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Demirbağ, KKTC'den Suriye'deki Mobilya Fuarı'na katılan şirketlerin fuardaki şirketlerle rekabet edebilecek güçte odluğunu söyledi.</P>

Yayın Tarihi: 01/05/10 11:44
okuma süresi: 5 dak.
Demirbağ: Rekabet Edebilecek Güçteyiz
A- A A+

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Demirbağ, KKTC'den Suriye'deki Mobilya Fuarı'na katılan şirketlerin fuardaki şirketlerle rekabet edebilecek güçte odluğunu söyledi.

KKTC'den 6 mobilya şirketinin Suriye'deki fuara katılmalarının bir nedeninin Ortadoğu'da rekabet edip edemeyeceklerini görmek olduğunu ifade eden Demirbağ, Lübnan'a gelirken rekabet edebilirlik açısından endişe taşıdıklarını, ancak fuarı gezdikten sonra "fuara katılan şirketlerle hem fiyat hem kalite açsısından rekabet edebilecek güçte olduklarını" gördüklerini belirtti.

Sabri Demirbağ, Kıbrıs Türk Sanayi Odası şemsiyesi altında KKTC'den Suriye Mobilya Fuarı'na katılan mobilya şirketleri adına fuara katılım amaçları ve fuar gözlemlerini TAK'a değerlendirdi. Sabri Demirbağ, 6 mobilya şirketinin birleşerek yurt dışında bir fuara katılmasının bir ilk olduğuna işaret etti.

REKABET EDEBİLECEK DÜZEYDEYİZ

Demirbağ, diğer üreticilerle rekabet edebilirlik konusu hakkında, mutfak konusunda kalite ve fiyat açısından, Türkiye de dahil diğer ülkelerin firmalarıyla rekabet edebilecek düzeyde olduklarını söyledi.

KKTC'den Ciddi Mutfak, Çeler Ahşap ve Dekor, Casablanca, Demirbağ Möble, Prestij ve Sezer Köroğlu şirketleri "Altı A" ismi altında katıldıkları, 26-30 Nisan tarihleri arasında yer alacan fuarda ağırlıklı olarak mutfakla görücüye çıktı. Fuara Türkiye, Lübnan, Suriye ve bölgedeki diğer ülkelerden şirketler katıldı.

KKTC PASAPORTUNA MÜHÜR

Demirbağ, Suriye'ye girişte KKTC pasaportlarını kullanmaları ve Suriye yetkililerinin KKTC pasaportuna mühür vurmasının da Kıbırs Türkü açısından önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

MODERN TARZ MOBİLYALAR SUNULDU

Suriye'deki fuar öncesi Altı A'nın yaptığı piyasa araştırmasında Suriyelilerin klasik model mobilyalar kullandığını ve bunun insanlarda bıkkınlık yarattığını, modern tarz mobilyalara ise aç olduklarını tespit ettiklerini ifade eden Demirbağ, yapılan araştırmalar ışığında fuara modern tarz mutfaklarla katıldıklarını kaydetti.

KKTC firmaları için en uygun pazarın Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya gibi Ortadoğu ülkeleri olduğunu kaydeden Demirbağ, "İlk 2 günde fuarda aldığımız izlenim iş yapabileceğimiz yönündedir. Çok büyük ilgi gördük, Altı A standı fuarda en çok ilgi gören stand oldu" dedi.

28 TEKLİF ALINDI

Fuara katıldıkları Altı A şirketine fuarın ilk gecesinde 28 şirketten bayilik teklifi geldiğini de kaydeden Demirbağ, söz konusu teklifler ve tekliflerde bulunan şirketler hakkında inceleme ve değerlendirme yapacaklarını kaydetti.

GÜMRÜK SORUNUN AŞILMASI İÇİN TÜRKİYE MENŞESİYLE

Suriye'yle ticaret yapma durumunda bazı bürokratik sorunlarla karşılaşacaklarını belirten Demirbağ, Suriye'ye bitmiş halde KKTC'den gönderilecek bir ürün için değerinin yüzde 40'ı kadar gümrük ödemeleri gerekeceğini, ancak Türkiye menşeli ürünlere gümrüğün yüzde 27 olduğunu ve söz konusu oranın 2011'de sıfırlanacağını, o nedenle KKTC ürünlerine Türkiye menşesi vurulması gerekeceğini kaydetti.

Altı A'yı oluşturan 6 firmanın yabancı şirketlerle rekabet edecek teknolojiye sahip olduğunu, o nedenle KKTC firmalarının artık yurt dışına açılması gerektiğine inandığını kaydeden Demirbağ, söz konusu şirketlerin alt yapısının, 2003'te KKTC ile Güney Kıbrıs arasında geçiş kapıların açılmasıyla Kıbrıs Rum kesimiyle rekabet edebilecek şekilde kurulduğunu, ancak söz konusu dönemde yeni inşaat ve oteller açısından beklenen açılımlar olmadığından şu anda makinelerin kapasitelerinin yüzde 10'la çalıştırıldığnı kaydetti.

Demirbağ, devlet desteği buldukları takdirde Ortadoğu ülkelerinde düzenlenecek diğer fuarlara da katılmak istediklerini ifade etti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.