İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Memur-Sen: "Kamu hizmetinde verimlilik ve kalitenin artması için çalışanlar arasındaki farklılıklar giderilmeli"

Memur-Sen: "Kamu hizmetinde verimlilik ve kalitenin artması için çalışanlar arasındaki farklılıklar giderilmeli"

Memur-Sen Genel Başkanı Akın Manga, geçici statülerde kamuda çalışanların, kadrolu olma sorununun çözümsüzlüğüne dikkat çekerek, geçicilerin kadrolu olması adına hükümetin idari bir gerekçeye dayalı olarak bu sorunu çözmesini talep etti. Manga, "Kamu hizmetinde verimlilik ve kalitenin artması için çalışanlar arasındaki farklılıklar giderilmeli" dedi.

Yayın Tarihi: 10/01/21 10:11
okuma süresi: 3 dak.
Memur-Sen: "Kamu hizmetinde verimlilik ve kalitenin artması için çalışanlar arasındaki farklılıklar giderilmeli"
A- A A+

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Genel Başkanı Akın Manga, yazılı basın açıklaması yaparak, geçici statülerde kamuda çalışanların, kadrolu olma sorununun çözümsüzlüğünü dile getirdi.

Manga, bu sorunun köklü bir çözüme kavuşturulması adına bir komite oluşturduklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Bilindiği üzere şu anda kamuda,1 Ocak 1985 tarihinden önce istihdam edilenlere,1 Ocak 1985-1 Temmuz 1987 arasında göreve başlayanlara,1 Temmuz 1987-1 Ocak 2008 arasında istihdam edilenlere, farklı farklı emeklilik düzenlemesi uygulanıyor. Hizmetleri oranında ikramiye haklarına sahiptirler.1 Ocak 2008 tarihinden sonra istihdam edilen Kamu Görevlileri ise Sosyal Güvenlik Sistemi’ne bağlıdırlar. Brüt maaşlarından %13 Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı kesintisi yapılmaktadır.60 yaşına kadar çalışmak zorundalar. Kadın çalışanlara hizmet ilavesi yapılmaz. Emeklilik ikramiyesi almazlar. Yaş haddi sonunda Sosyal Sigorta’dan emekli olurlar. İkramiye olarak sadece ihtiyat sandığı işçi-işveren yatırımlarını alırlar. Bu uygulama ile, 1/1/2002 tarihinden sonra istihdam edilenlerle, özelde çalışanlar, Sosyal Güvenlik açısından eşitlenmiştir."

Yaklaşık 1000 civarında ise geçici memur statüsünde çalışan olduğunu belirten Akın Manga, bu kişilerin arasında 15 yılı aşkın hizmeti olan, ifa ettikleri görevlerde yetenek ve tecrübe kazananlar, kamu hizmetine büyük katkı koymayı sürdürdüklerini ifade etti.

Ancak geçici statüleri nedeniyle maaş ve özlük hakları açısından mağduriyet yaşandığını açıklayan Memur-Sen Başkanı Manga, “Bunca farklı emeklilik düzenlemesi ile, geçici statüde çalışmak zorunda bırakılan ve haklarından mahrum edilen kamu çalışanlarından verimlilik ve hizmet kalitesinin yükselmesini beklemek, eşyanın tabiatına aykırı değil midir?” diye sordu.

Pandemi döneminde, özellikle ve ağırlıklı olarak sağlık hizmetlerinde görev ifa eden ‘Mevsimlik İşçi’ statüsünde çalışanların büyük bir risk altında çalıştıklarına vurgu yapan Manga, normal ödenekli izin hakları olmadığını, hastalık izin hakları ve ek mesai hakları olmadığına dikkat çekti.

“Memur-Sen olarak, kamu hizmetinde verimlilik ve kalitenin artması için çalışanlar arasındaki bu farklılıkların giderilmesinin şart olduğuna inanıyoruz” sözlerini kullanan Akın Manga, geçicilerin kadrolu olması adına hükümetin idari bir gerekçeye dayalı olarak bu sorunu çözmesini talep ederek, “İnsanımızı sosyal adalet ve gelecek güvencesine sahip olarak yaşatmalıyız ki; KKTC Devleti ilelebet yaşasın” dedi.                                                                                              

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.