İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Yıllardır beklenen 'Hal Yasası' yerinde sayıyor

Yıllardır beklenen 'Hal Yasası' yerinde sayıyor

Cumhuriyet Meclisi Komitesi’nde takılan “Hal Yasa Tasarısı” yerinde sayıyor. Kıbrıs Postası’na konuşan Açık Pazarcılar Birliği Başkanı Yenal Garabli zaten geç kalınmış yasa ile ilgili hiçbir gelişme yaşanmaması ile kimin korunmaya çalışıldığını sorguladı.

Yayın Tarihi: 15/01/21 09:31
Güncelleme Tarihi: 15/01/21 13:54
okuma süresi: 4 dak.
Yıllardır beklenen 'Hal Yasası' yerinde sayıyor

Cumhuriyet Meclisi’nde, Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını görüşmek üzere oluşturulan geçici ve özel komitede takılı kalan “Hal Yasa Tasarısı” ile ilgili uzun süredir bir arpa boyu yol kat edilmedi.

Ülkede sebze, meyve ve gerekli görülen diğer malların ticaretinin kayıt altına alınması, kaliteli, standartlara, gıda güvenilirliğine ve sağlık kurallarına uygun olarak serbest rekabet koşulları içinde, Haller aracılığıyla yapılmasını düzenleyecek olan “Hal Yasası” ile malların etkin şekilde tedariki, dağıtımı ve satışı, üretici ve tüketicilerin hak ve çıkarlarının korunması, malların ticareti ile uğraşan kişilerin faaliyetlerinin düzenlenmesi ve hallerin alt yapılarının çağdaş bir sisteme kavuşturulması ile işletilmesinin sağlanması amaçlanıyor ancak yasa ile ilgili hiçbir gelişme yok.

Konu ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Açık Pazarcılar Birliği Başkanı Yenal Garabli yasa için zaten çok geç kalındığını kaydederken, yasa ile aslında devletin de kazançlı çıkacağını ancak bu konuda hiçbir icraatın olmayışı ile kimin korunmak istendiğinin merak konusu olduğunu sorguladı.

"YASA KAYIT DIŞI ÜRETİCİLİĞE SON VERECEK"

Hal Yasası ile ilgili Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yapılan toplantıdan beri hiçbir ilerleme sağlanmadığını belirten Açık Pazarcılar Birliği Başkanı Yenal Garabli, Hal Yasası’nın yürürlüğe girmesini istediklerini belirtti.

Yasa’nın Devlet için de olumlu olacağını belirten Garabli, her şeyin kayıt altında olacağı için devletin de alacağını daha kolay belirleyebileceğini ifade etti. Hal Yasası ile üreticinin hak ettiği değeri alabileceğini belirten Başkan Garabli, tüketicinin de belirlenen fiyatlarla ürünü ne kadara alması gerektiğinin bilincinde olacağını ifade etti. Hal Yasası ile en önemlisinin kayıt dışı üreticiliğe son verileceğini belirten Garabli, kayıt dışı üretilen malların ne durumda üretildiği ve nerelere gittiğinin bilinmediğini söyledi.

Kayıt dışı üreticiliğin özellikle sağlık yönünden kötü etkilerini yıllar içinde görebileceğimize dikkat çeken Garabli, Hal Yasası’nın bu hususta da önemine vurgu yaptı.

“Ülkede gelirin az olduğu söylenir ama tüketim çoktur ve tüketimin çok olduğu bir yerde gelirin az olması imkansızdır” diyen Garabli, gelirin az olmasının sebebinin ise kayıt dışı işleyip üretenler olduğunu belirtti.

Bu kadar iyi yönleri varken ve Hal Yasası’nın geçmemesi için hiçbir sebep yokken neden bu kadar zamandır bir ilerleme sağlanmadığını anlamadığını belirten Garabli, korunmak istenen kesimin kim olduğunu sorguladı.

Yaşanan süreç nedeni ile üretimin iç piyasaya yetecek kadar yapılabildiğini söyleyen Garabli, üreticinin durumunun da iyi olmadığını belirtti.

Vatandaşı pazarlara davet eden Garabli, vatandaşın Koronavirüs tedbirlerine uyulan pazarlardan korkmadan alışveriş yapabileceğini kaydetti. Garabli bu sayede vatandaşın hem üreticiyi destekleyebileceğini, hem de daha taze ürünlere ulaşabileceğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.