İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Hayvan üreticilerinden damızlık hayvan dağıtımında “adaletsizlik” tepkisi

Hayvan üreticilerinden damızlık hayvan dağıtımında “adaletsizlik” tepkisi

Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi programı kapsamında Türkiye’den getirilen “Ivesi” ırkı küçükbaş koyun ve koçların sadece hayvan üreticiliği yapmak isteyen 9 kişiye dağıtılması tepki gördü. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları proje ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 21/01/21 08:23
okuma süresi: 5 dak.
Hayvan üreticilerinden damızlık hayvan dağıtımında “adaletsizlik” tepkisi

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) iş birliği ile küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi programı kapsamında Türkiye’den getirilen “Ivesi” ırkı küçükbaş koyun ve koçların sadece İskele bölgesinde hayvan üreticiliği yapmak isteyen 9 kişiye dağıtılması tepki gördü.

Kıbrıs Postası’na konuşan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, projede başarı sağlanabileceğinin düşünülmediği için birliğin projenin hiçbir aşamasında yer almadığını kaydetti.

Pilot proje olarak anılmasına rağmen projenin her kademesinin tartışmaya açık olduğunu ve gerek belirlenen kıstaslarla dağıtılan hayvanların üretime katkı sağlamayacağını gerekse hayvancılar arasında ayrım yapılarak böyle bir pilot proje olmayacağını söyleyen Naimoğulları, “hiçbir araştırma yapılmadan verimli damızlık hayvan olarak getirilen “İvesi” ırkı hayvanlar söylendiği gibi verimli bir ırk değildir. Pilot proje dedikleri projede, ülkeye 229 adet olarak getirilen koyun ve koçların 40 adetine yem maliyeti olarak Devlet Üretme Çiftliği el koydu. Bu nasıl bir pilot proje” şeklinde konuştu.

“GETİRİLEN HAYVANLAR HER BÖLGEDEN ÜRETİCİLİK YAPANLARA VERİLMELİYDİ”

Naimoğulları, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile TİKA işbirliğinde başlatılan projenin detaylarının incelendiği zaman projenin başarısız olacağını düşündüklerini, bu nedenle Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği olarak projenin hiçbir aşamasında yer almadıklarını ifade etti. “Biz damızlık hayvan getirilmesine ve üreticiliğin artmasına karşı değiliz. Pilot proje dedikleri bu proje ile ilgili önerilerimizi sunduk ancak kabul görmedi” diyen Naimoğulları, “sadece İskele’de üretici olmak isteyen 9 kişiye verilmesiyle, diğer bölgelerde üreticilik yapmak isteyenlere haksızlık edildi. Bu da tepkiye neden oldu” dedi. “Biz getirilen tüm hayvanların Devlet Üretme Çiftliği’nde kalmasını ve çoğaltıldıkları zaman her bölgeye verilmesi gerektiğini söyledik” diyen Naimoğulları, ilk etapta bin adet küçükbaş hayvanın getirilip her bölgeden üreticiye verilerek projede başarı sağlanabileceğini söyledi.

NAİMOĞULLARI: DEVLET ÜRETME ÇİFTLİĞİ 40 HAYVANA EL KOYDU

Pilot bölge olarak seçilen İskele’de 180 hayvanın 9 kişiye, 20 koyun 1 koç olarak dağıtıldığını belirten Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, küçükbaş hayvanların 229 adet olarak ülkeye getirildiğini, hayvanların karantina süreci içerisinde Devlet Üretme Çiftliği’nde olduğunu söyledi. Naimoğulları devletin kendisinin düzenlediği pilot projede, Devlet Üretme Çiftliği’nin belirlediği yem maliyeti karşılığında 40 hayvana el koyduğunu belirterek, “bu nasıl pilot proje” yorumunda bulundu.

“BAŞINDAN BERİ YANLIŞ BİR PROJE”

Naimoğulları, projenin her kademesinin başından beri yanlış olduğunu belirterek, 20 koyun üretici olmayan bir kişi için fayda sağlamaz. Projede 3 yılın sonunda devlete 20 kuzu, 3 koç verilmesi koşulu bulunuyor.” Bu da demektir ki o kişiler 3 yıl boyunca kazanç sağlayamadan devlete çalışacak.” Diyen Naimoğulları, “hiçbir alt yapısı olmadan sıfırdan bu işe başlayan bir kişi bunun yükünü kaldıramayacak ve günün sonunda devlet anlaşmada yer alan hayvanları geri alamayacağı için projede başarı sağlanamadığını söyleyip projeyi iptal edecek” şeklinde konuştu.

“KRİTERLERİ BİRLİKTE BELİRLEYİP, DAHA FAYDALI HAYVANLAR SEÇMELİYİZ”

Küçükbaş hayvancılığın artması için devletin hayvan üreticisi ile birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Naimoğulları, böyle bir projenin fayda sağlaması için kriterleri birlikte belirlememiz gerekiyor, her bölgeden üreticiye eşit hayvan dağıtımı yapılması gerekiyor ve gidip yerinde görüp inceleyip araştırarak gerçek damızlık hayvanların getirilmesi gerekiyor” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.