İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Mevlüt Çavuşoğlu: “Kıbrıs sorununda diplomasi yoluyla müzakere edilmiş kalıcı bir çözüm istiyoruz”

Mevlüt Çavuşoğlu: “Kıbrıs sorununda diplomasi yoluyla müzakere edilmiş kalıcı bir çözüm istiyoruz”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu kabul etti. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, “Kıbrıs sorununda, diplomasi yoluyla müzakere edilmiş kalıcı bir çözüm istiyoruz” diyerek, Türkiye olarak KKTC'ye her türlü desteği vereceklerini ifade etti.

Yayın Tarihi: 02/02/21 15:59
Güncelleme Tarihi: 02/02/21 17:12
okuma süresi: 5 dak.
Mevlüt Çavuşoğlu: “Kıbrıs sorununda diplomasi yoluyla müzakere edilmiş kalıcı bir çözüm istiyoruz”

İki günlük resmi bir ziyaret için KKTC'ye gelen Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, temasları çerçevesinde bugün Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edilerek, bir görüşme gerçekleştirdi. Yaklaşık olarak 2 saat süren görüşmenin ardından ikili açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir kere daha bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile baş başa bir görüşmenin ardından da heyetlerimizle birlikte, verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Misafirperverlikleri için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Pandemi sürecinden de bahseden Çavuşoğlu, Türkiye’de ve KKTC’de gerekli tedbirleri aldıklarını, iki halkın da bu süreçte kendilerini güvende hissetmesi için her şeyi yaptıklarını belirterek, yapmaya da devam edeceklerini vurguladı.

“KIBRIS TÜRKÜNÜN AŞILANMASI İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ”

Dünyadaki Koronavirüs aşılama sürecine de geçtiğine değinen Çavuşoğlu, Türkiye’ye gelen aşının, belli bir oranını KKTC’ye de gönderdiklerine dikkat çekerek, Türkiye’ye aşı geldikçe, KKTC’ye de aşının ulaştırılacağını ve Kıbrıs Türk halkının tamamının aşılanması konusunda her türlü desteği vereceklerini dile getirdi.

“TÜRKİYE VE KKTC UYUMLU BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK”

KKTC ekonomisinin kalkınması konusunda, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uyumlu bir şekilde çalışmaya devam edeceğini de aktaran Çavuşoğlu, “Her türlü desteği vereceğiz…” dedi.

“SİYASİ EŞİTLİK OLMAYACAKSA, EGEMEN EŞİTLİK OLMASI GEREKİYOR”

Toplantıda, Kıbrıs sürecinin de müzakere heyeti ile birlikte ele aldıklarını ifade eden Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Önümüzdeki süreçte 5 + BM sürecine yoğunlaştık. Çünkü Crans Montana’da federasyon için yürüttüğümüz müzakere sonuçsuz kaldı. Federasyon için artık son müzakerelerimizi Crans Montana sürecinde yaptığımızı ve artık yapmayacağımızı söylemiştik. Rum kesimi bugün de aynı tavrı sergiliyor. Hiçbir şeyi Kıbrıs Türk halkı ile paylaşmak istemediğini gösterdi. Siyasi eşitlik olmayacaksa, egemen eşitlik olması gerekiyor… Egemen eşitlik varsa o zaman iki devlet de olabilir. İki toplum, iki halk ve iki devlet var. Bunun artık resmileşmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“DİPLOMASİ YOLUYLA MÜZAKERE EDİLMİŞ KALICI BİR ÇÖZÜM…”

“Diplomasi yoluyla müzakere edilmiş kalıcı bir çözüm istiyoruz” diyen Çavuşoğlu, önümüzdeki süreçte atılabilecek olan tüm adımları ilkesel tutumları görüşmelerinde ele aldıklarını belirterek, Türkiye’nin ve KKTC’nin her konuda olduğu gibi bu konuda da uyum içerisinde olduklarının altını çizdi.

Kıbrıs Türk halkının, Cumhurbaşkanı seçiminde verdiği oylarla, Ersin Tatar’ı seçerek, iki devletli çözüm konusunda tam yetki vermiş olduğunu da kaydeden Çavuşoğlu, 5+BM toplantısında müzakere zemininin olup olmadığının görüleceğini aktardı.

“ŞEFFAF, AÇIK, İLKELİ VE DÜRÜST”

Çavuşoğlu, 5+BM gayriresmi toplantısında, ‘şeffaf, açık, dürüst ve ilkeli’ duruşlarını sergileyeceklerini de ifade ederek, zaman kaybına tahammül olmadığını belirterek, şunları ekledi:

“Rum lider Nikos Anastasiadis’in de iki devletli çözüm istediğini ben çok iyi biliyorum. Olmayacak şeyi de dayatmamalı.”

KKTC’NİN VE TÜRKİYE’NİN OLMADIĞI BİR PLATFORMUN GEÇERLİLİĞİ YOKTUR”

Güney Kıbrıs’ın ‘gücü’ ve ‘zenginliği’ paylaşmak istemediğine de vurgu yapan Mevlüt Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Doğu Akdeniz’de de durum budur. Mavi Vatan’da Türk milleti olarak Kıbrıs Türk halkı olarak her zaman olduğu gibi hakça paylaşıma varız. Biz daha önce de söyledik, Türkiye’nin olmadığı ve KKTC’nin haklarının yok sayıldığı hiçbir platform geçerli değildir. Türkiye ve KKTC’nin olmadığı bir platformun geçerliliği yoktur.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.